Back to top

Konyhakertek versenye idén ötödször

Az idén ötödik alkalommal megrendezett „A legszebb konyhakertek” - Magyarország legszebb konyhakertjei országos verseny települési fordulói a végükhöz közelednek. Néhol még zajlanak ugyan a második kertszemlék, sok helyütt azonban már eredményt hirdetnek.

Az alulról jövő kezdeményezés évek óta nemzetközi programként működik: öt országból, valamint Magyarország mind a 19 megyéjéből és a határon túlról 365 településről összesen 2340 kertet neveztek idén a megmérettetésre.

Az országos program szervezői augusztus 18-áig várják a településekről a jelöléseket Magyarország legszebb konyhakertje országos díjra. Az országos zsűri – amiben a tavalyi évhez hasonlóan a Biokultúra Egyesület, a Biokontroll Hungária Kht., a Debreceni Egyetem, a Földművelésügyi Minisztérium egy-egy képviselője, illetve Kovács Szilvia programigazgató vesz részt –, ezt követően dönt a díjak odaítéléséről. Az értékelés szempontrendszere a tavalyival megegyező, minden egyes kert képes, írásos anyagát tüzetesen végignézik, és azok alapján döntenek. Az országos eredményhirdetésre idén a szeptember 20. és 24. között megrendezésre kerülő OMÉK keretein belül az utolsó napon, a záróünnepségen kerül sor, ahol az idén először megyei díjakat is osztanak.

A szervezők nagy örömére a jó példa ragadós: tavaly a verseny részvevői 5394 embert vettek rá a konyhakertjük megművelésére. Idén további 4085 kertet vontak művelés alá. Ez hatalmas eredmény.

Az egyik karcagi óvodában a jó példája nyomán közel 40 gyermek családja kezdett el kertészkedni. Nagyon sok zöld óvoda – akiknek a településein nem hirdettek versenyt –, magánjelentkezőként csatlakozott a kezdeményezéshez, illetve egyéni jelentkező is sok van, tudtuk meg Kovács Szilviától, a „A legszebb konyhakertek” - Magyarország legszebb konyhakertjei verseny ötletgazdájától, programigazgatójától.

A szárazság és a hőség ellenére szépek a kertek, bár a bab és a kabakosok sokfelé rosszul szerepeltek, a paradicsomok és a paprikák viszont mindenhol gyönyörűek.

Nagyon sokan megpróbáltak megfelelni az idei év kiemelt témájának, és rovarbaráttá tették kertjeiket: ötletesebbnél ötletesebb saját készítésű rovarhotelek, darázsgarázs, sőt lepkeszállodák létesültek. A közösségi kertek járnak ebben élen, de a magánkertekben is sok jó megvalósítást láttak a zsűritagok, és ami talán a legfontosabb: mindenki nagy odafigyeléssel védi a méheket.

 

Forrás: 
Kerti Kalendárium

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Biozöldséggel és -gyümölccsel lehetne kitörni

Bár a húsz évvel ezelőtti előrejelzéseknél jóval mérsékeltebb piaci növekedést értek el a biotermékek, azért a területen bőven vannak olyan lehetőségek, amelyeket a magyar gazdálkodók is ki tudnának használni.

Főszerepben a magyar gazdák

Készülőben az országos agrárszakmai seregszemle, a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) reklámfilmje. Több helyszínen forgott számtalan, az agráriumnak fontos karakterrel, és az elmaradhatatlan állatokkal. A forgatás második napján a rendezővel és a kreatív vezetővel beszélgettünk a film motivációjáról, tartalmáról, történetéről és üzenetéről.

Részegítő illatok

Erdély hegyeiben a henye boroszlán (Daphne cneorum) csak helyenként, de tömegesen fordul elő, így arrafelé jól ismerik. Parfümös illata ellenére talán közelebb áll az igazsághoz, hogy mindig az adott földrajzi hely neve alapján adott neki nevet az egyszerű nép. Van, ahol ríszegvirág (Kalotaszegen a Ríszeg-tetőn), máshol cserevirág, zsoboki virág, ramocsavirág a neve.

Türelmet igényel a padlizsán

Kevesen tudják, hogy a padlizsán, más néven tojásgyümölcs régóta termesztett zöldségfélénk, számtalan elkészítési módja ismert. Több vegyes konzervnek fontos alapanyaga. Nálunk még mindig a különleges zöldségfélék közé sorolják annak ellenére, hogy évről-évre növekszik az érdeklődés iránta.

A britek leállították a fertőzött növények importját

A brit cégek már nem vásárolnak növényeket olyan európai régiókból, ahol Xylellát fastidiosa fertőzést találtak. A Xylella fastidiosa az egyik legveszélyesebb bakteriális növénybetegség. Súlyos veszteségeket okozhat a gazdagokban, az üzleti szektorban és a kereskedelemben is.

Jöhet a cékla, spenót, uborka

Július vége felé már a legtöbben betakarították a korai zöldségféléket – cukorborsót, zöldbabot, hagymákat, sóskát – így ezek helye üresen áll a kiskertekben. Ezeket a területeket érdemes felhasználni a másodvetésre.

Új kivi fajtán dolgoznak Új-Zélandon

Azt gondolná az ember, hogy a kivi változatokban nehéz újdonságot mutatni, de a sárga- vagy aranyszínű Zespri Sun Gold fajta után most megérkezett az igény az új piros húsú kivi fajtára.

A dísznövény ágazat fellendülése még várat magára

A kertészeti ágazat kibocsájtása vegyesen alakul a tavalyi év azonos időszakához képest. A piaci zöldség-gyümölcs árak tavalyhoz képest növekedtek az elmúlt hetekben. Komoly szerepe a meggy exportnak, mivel mostanra a világ legnagyobb frissmeggy kivitelét produkálja az ország. A dísznövénytermesztés húzó területe a faiskolai termesztés volt 2016-ban, csak itt volt tapasztalható növekedés.

Zajlanak a kertszemlék - sokfelé megtépázta az időjárás a növényeket

A napokban zajlik a „A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei” verseny kertszemléjének második fordulója Nagykanizsán. Általános tapasztalat, hogy az elmúlt időszak időjárási anomáliái néhány helyen alaposan átrajzolták a kertek képét.

Poszméhek nélkül nehéz volna

Önmagában nem tűnik soknak az a durván másfél milliárd forint, amelyet a hazai, melegházi termeléssel foglalkozó gazdák a beporzó rovarokra költenek – ám rögvest más a kép, ha az ágazatban előállított sok milliárd forintos értéket nézzük. A döntően Hollandiából és Belgiumból importált poszméhek nélkül lényegesen nehezebb dolguk lenne a melegházi paradicsomtermelőknek.