0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kié a legszebb konyhakert?

Befejeződtek „A legszebb konyhakertek” - Magyarország legszebb konyhakertjei országos verseny települési fordulói. A települések augusztus közepéig nevezhettek kerteket az országos megmérettetésre. 96 településről 240 kertet jelöltek országos díjra.

Az alulról jövő kezdeményezés évek óta nemzetközi programként működik: öt országból, valamint Magyarország mind a 19 megyéjéből és a határon túlról 365 településről összesen 2340 kertet neveztek idén a megmérettetésre. A helyi koordinátorok a települési versenyek lefolytatását követően 240 helyi első helyezett kertet terjesztettek fel a Magyarország legszebb konyhakertje országos díjra.

Az országos zsűri augusztus végén döntött a díjak odaítéléséről. A tavalyi évhez hasonlóan öten választották ki a legszebb konyhakerteket: a Biokultúra Egyesület részéről Roszík Péter elnök, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.-től Bánfi Brigitta, a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetéből Bosnyák Imre, a Földművelésügyi Minisztériumból Jaczkó Józsefné, az Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért Felelős Főosztály osztályvezetője, illetve Kovács Szilvia programigazgató vettek részt a munkában.

Az értékelés szempontrendszere a tavalyival megegyező volt, minden egyes kert képes, írásos anyagát tüzetesen végignézték, és azok alapján döntöttek. Az országos zsűrizés eredményeit összegezve Kovács Szilvia kiemelte, hogy nagyon sokat fejlődött a normál és a zártkert vegyes kategória, illetve a közösségi kategóriában is gyönyörű kerteket jelöltek az országos díjra. Az évről évre újra nevező kerteken is jól látszik a fejlődés.

A nevezők többsége törekszik a növényvédelemben a bioszerek és a természetes módszerek használatára, viszont a zártkert gyümölcsös kategóriában a kémiai növényvédőszererek nélkülözhetetlenségében hisznek a kertművelők. Sajnos az idén is előfordult, hogy lejárt forgalmi engedélyű növényvédő-szereket használtak, de valószínűleg jóhiszeműen teszik, hiszen a permetezési naplójukban szerepeltetik azokat. Éppen ezért a jövőben még nagyobb hangsúlyt kell helyezni a tájékoztatásra, a bio és természetes védekezési módszerek minél szélesebb körű meghonosítására, a gyümölcsösökben való vegyes ültetési módszerek elterjesztésére, hogy ilyen hibák ne fordulhassanak elő – fűzte hozzá a programigazgató.

Nagyon sokan, a résztvevők mintegy 90 százaléka eleget tett az idei év kiemelt témájának, és rovarbaráttá tette kertjét. Mindemellett a korábbi évek kiemelt felhívásainak is eleget tesznek a kertek: a gyümölcsök és a zöldségnövények mellett gyógy- és fűszernövényeket nevelnek, illetve odúk, etetők kihelyezésével élőhelyet teremtenek a madaraknak.

Bizakodásra ad okot, hogy idén szinte minden kertművelő arról számolt be, hogy sok – akár 20, 40, vagy még több – embernek is kedvet csinált a konyhakertészkedéshez. A szervezők nagy örömére a jó példa tehát ragadós:

2016-ban a verseny részvevői 5394 embert vettek rá a konyhakertjük megművelésére. Idén ezek száma további 4085-tel gyarapodott, így összesen mintegy 10 ezer kertet vontak művelés alá.

Ez hatalmas eredmény.

Az országos eredményhirdetésre idén a szeptember 20. és 24. között megrendezésre kerülő OMÉK keretein belül, az utolsó napon, a záróünnepségen kerül sor, ahol az idén először a legtöbb kertnevezést összegyűjtő település elismerése mellett megyei díjakat is osztanak.

 

 

        

Forrás: magyarmezogazdasag.hu