Back to top

A szalámihéj titkait is kutatja a SZTE és a Pick

Uniós támogatással közös kutatás-fejlesztési projektet indított a Pick és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a 2021-ig tartó program célja, hogy innovatív megoldásokat találjanak a hagyományos húsipari termékek versenyképességének javítására – jelentette ki a Bonafarm csoporthoz tartozó cég vezérigazgatója csütörtökön Szegeden.

Nagy Endre a 2,573 milliárd forint összköltségű projektet bemutató sajtótájékoztatón elmondta, a Pick téliszalámi csaknem százötven éves múltra visszatekintő termék, elsőként vált hungarikummá, sok külföldinek Magyarország kapcsán ez jut eszébe.

A szakember kifejtette, 1869-től az ipari fejlődés végigkíséri a gyártástechnológia korszerűsítését. Az első hetven évben a terméket csak télen állították elő, az 1939-re befejeződött fejlesztések tették lehetővé a füstölőegységek hűtését – a Tisza vizének felhasználásával –, ezzel a gyár kapacitását megduplázták.

Nagy Endre hangsúlyozta, a célok ma is hasonlóak: alkalmazkodni a folyamatosan átalakuló fogyasztói és kereskedelmi igényekhez, úgy, hogy a termék egyedi ízvilága, aromája ne változzék, az elmúlt másfél évszázadban képviselt hagyományt továbbvigyék. Kevesen tudják, hogy a 40-es évek végéig lóbélbe töltötték a szalámit, ezen is sikeresen tudtak változtatni, ahogy megoldották azt is, hogy felfutottak a szeletelt termékek. Elmondta, jó lenne a füstölési időt rövidíteni, és cél, hogy az adalékanyagokat növényi eredetűekkel sikerüljön kiváltani.

Kálmán Tamás, a projekt vezetője közölte, a fejlesztési program az ellátási lánc teljes folyamatát felöleli. A kutatásokban a húsipari cég szakembereivel együttműködve részt vesznek az SZTE Mérnöki, Gyógyszerésztudományi, valamint Természettudomány és Informatikai karának munkatársai. Közösen dolgoznak a hús alapanyag víztartalmának csökkentésén, a füstölési eljárás fejlesztésén, a természetes penészkultúra standardizálásán, a klímatechnológia optimalizálásán, az automatizáláson, valamint a csomagolás- és a termékfejlesztés érdekében.

Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora hangsúlyozta, a projekt jó példa az ipar és az akadémiai szféra együttműködésre, amikor a piaci partnerek által megfogalmazott problémák megoldásába kapcsolódnak be az egyetemi kutatók.

A professzor rámutatott, az egyetemen folyó kutatások színvonala gyakran olyan, hogy az intézmény nem talál a közvetlen környezetében együttműködő partnert. A Pickkel indult projekt azért is kiemelten fontos az egyetem számára, mert a szegedi cég világpiaci szereplő.

A delmagyar.hu értesülései szerint a közös kutatás automatizálási alprojektje a csomagolásról és a hámozásról szól. - Megnézzük, mit tudunk a szalámihéjjal kezdeni – mondta a rektor, a Picknek ugyanis nem mindegy, hogyan válik le a nemes penészes héj a szalámiról a szeletelt termék gyártása előtt. Ne vigye magával a húst és ne hulljon mindenfelé a penészdarabka, mert a szeletek között a csomagba esetleg újra aktivizálódhat.

Az SZTE 26 hasonló, uniós támogatással indult kutatás-fejlesztési projektben vesz részt. Ezektől a felsőoktatási intézmény azt várja, hogy a létrejövő együttműködések akkor is folytatódnak majd, amikor az uniós kutatás-fejlesztési támogatások volumene lecsökken – mondta a rektor.

A Pick Szeged Zrt. Magyarország legismertebb hústermék márkája, a hungarikumnak számító Pick Téliszalámi, illetve sok más hústermék gyártója csaknem 150 éves. A 2200 alkalmazottat foglalkoztató vállalat a Pick márkán kívül a Herz, a Família, a Délhús és a Ringa termékek gyártója. A Pick Szeged Zrt. 2006 óta a Bonafarm csoport tagja, 2016-ban 78 429 tonna terméket értékesített, árbevétele mintegy 70 milliárd forint volt, melyből 20 milliárd forintot tett ki az export.

Forrás: 
MTI-Eco/delmagyar.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

ASP: Az ellenszer: tisztaság és műveltség

Létezik uniós (társfinanszírozott tagállami) támogatás a helyzet kezelésére - hangzott el egy, a közelmúltban az afrikai sertéspestis stratégiai menedzsmentjével foglalkozó konferencián, amelyen átfogó képet kaphattak a résztvevők azon közép-európai országok járványügyi és sertéspiaci helyzetéről is, ahol már nemcsak vaddisznókban, hanem házisertésekben is felbukkant a vírus.

Mexikó tárt karokkal várja az USÁ-n kívüli sertéshúst

Mexikó 15 és 25 százalék közötti vámot vet ki az Egyesült Államokból érkező acéltermékekre és bizonyos mezőgazdasági termékekre, válaszul arra, hogy június 1-jétől már nem mentesül az amerikai acél- és alumíniumimportot sújtó vámfizetési kötelezettség alól - közölte a mexikói gazdasági minisztérium.

Az agrárium kihívásai a következő tíz évben

Az előttünk álló 10 év legfőbb mezőgazdasági kihívásait az jelenti, hogy a hazai gazdák fel vannak-e készülve a növekvő húsfogyasztás miatti többlettermelésre, mennyire nyitottak az alternatív fehérjeforrásokra és milyen módszerekkel tudnak alkalmazkodni a klímaváltozáshoz – hangzott el a K&H-ban rendezett Agrár Klubon, ahol az agrárium 10 éves vízióját vitatták meg a szektor szakemberei.

ASP: a tárca dolgozik a kárenyhítési lehetőségeken

Az afrikai sertéspestis (ASP) magyarországi megjelenése miatt az elmúlt időszakban estek a felvásárlási árak, ám semmi nem indokolja azt, hogy ez a folyamat folytatódjon – mondta el a magyarmezogazdasag.hu-nak Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára. A tárca még július elején kifizeti a közel 2,5 milliárd forintnyi hízók utáni állatjóléti támogatást.

Vallásszabadság, vágóhidak és az uniós jog

Kábítás nélküli vallási célú vágásokat csak engedélyezett vágóhidakon lehet végezni, az uniós műszaki szempontú szabályozás nem sérti a vallásszabadságot - közölte döntését az Európai Unió Bírósága.

Jó évkezdés a magyar vágóhidaknál

Nagyot nőtt a vágóhidak teljesítménye az év elején, szinte minden állatfajból többet dolgoztak fel, mint egy évvel korábban. A legnagyobb növekedést a baromfi- és a juhágazatban mutatta a statisztika.

Átöltöztek a Sága termékei

Valamennyi termékét átöltöztette a magyar piac elsőszámú szárnyas márkája, a Sága, amely új logót kapott. A sárvári cég új szárnyas termékekkel jelenik meg a piacon, és hárommilliárdos beruházási programjával a virsli után a baromfisonka-gyártásban is az élre tör.

ASP: Horvátország a magyar élősertés import szüneteltetését kéri

Horvátország nem tiltja ki ugyan a Magyarországról származó sertés eredetű termékeket piacáról, de arra kér mindenkit, hogy az afrikai sertéspestis (AFP) felbukkanása miatt ne hozzon be élősertést a szomszédos országból - mondta Tomislav Tolusic horvát mezőgazdasági miniszter Zágrábban. Szigorúan ellenőrzik az élősertés behozatalt, így nem kell, hogy probléma adódjon, de az esély mindig fennáll. 

Talicskával a célba: a hazai csapat nyerte a X. Országos Gazdászversenyt

Hódmezővásárhelyen jubilált az Országos Gazdászverseny: a legrátermettebb agrárhallgatók immáron tizedik alkalommal mérhették össze tudásukat – a látványos vetélkedőnek a XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok adott otthont.

Teljes körű NÉBIH ellenőrzés Békés megyében

Békés megyében összesen 206 egységben végeztek ellenőrzést, beleértve a vágóhidakat, húskészítmény előállító üzemeket, tojáscsomagolókat, bejelentésköteles előállító létesítményeket, forgalmazó helyeket és vendéglátóipari egységeket.