Back to top

Jövőre is a szép konyhakertekért

Évértékelő és a jövő évi programot meghirdető ünnepségre hívták a résztvevőket „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos program szervezői, e mellett az országos díjra jelölt kertek művelőit és a települési koordinátorokat is elismerésben részesítették.

Szakáli István Lóránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár
Szakáli István Lóránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár
Fotó: Algeier Wendy
A Földművelésügyi Minisztérium minden lehetséges módon támogatta a konyhakert program megvalósulását, kezdte köszöntő beszédét Szakáli István Lóránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár. Örvendetes, hogy a pályázó települések és a kertművelők száma egyaránt növekedett.

A verseny egyik legfontosabb üzenete a generációk közötti kapocs, a tudás átadása a fiatal nemzedékeknek.

Igényes, környezetükről felelősen gondolkodó, szorgalmas embereket gyűjt össze a program, akik az egyszerű és kézenfekvő „befüvezett” kertváltozat helyett a munkaigényes konyhakert művelését választották.

Sajnálatos, hogy az országban sokfelé felhagyottan állnak a porták, holott munkaerő szinte mindenütt lenne rá, a saját szükségleteik nagy részét megtermelhetnék a házuk körül az emberek.

A helyettes államtitkár javasolta, hogy jövőre még több településre el kellene juttatni a program üzenetét, és köszönetet mondott Kovács Szilvia programigazgatónak, hogy ilyen lelkesedéssel, fáradhatatlanul küzd a verseny fennmaradásáért.

Kovács Szilvia, Karcag város alpolgármestere, a program igazgatója rövid visszatekintést adott az elmúlt öt évről. Hét országból 534 településről neveztek eddig kertművelők, idén az USA-ból is jelentkeztek. A fő cél mégis az, hogy a hazai településeket és a környező országok településeit vonják a versenybe. Az öt év alatt összesen 266 országos díjat osztottak ki, és több mint kétezer önkéntes zsűritag segítette a munkájukat.

Az idén 366 településről, mind a 19 megyéből érkeztek nevezések. Összesen 2351 kertet neveztek, ahol hozzávetőleg 16 ezer ember több mint 1,7 millió négyzetméteren gazdálkodott. A hét  versenykategória közül évről évre a normál kertkategóriában vesznek részt a legtöbben, idén 992-en.

Örvendetes a közösségi kertek fejlődése, idén 90 óvoda, 15 általános iskola és 92 középiskola mérettetett meg, ezen kívül civil szervezetek, közösségi kertek neveztek.

Elismerésben részesítették az országos díjra jelölt kertek művelőit és a települési koordinátorokat
Fotó: Algeier Wendy

Az öt év alatt tudatosabbá váltak a kertművelők, igen sokan készítenek vetési tervet, saját maguk szaporítják a növényeket, sok esetben tájfajtákat termesztenek, természetes védekezési módokat használnak, illetve a növénytársításkor is figyelembe veszik a növényvédelmi szempontokat. Ezen kívül a kertek zöme madár- és rovarbaráttá vált az évek során a meghirdetett programoknak köszönhetően. Örvendetes, hogy a versenyzők jó példája nyomán 9432 kertet vontak művelés alá.

Kovács Szilvia meghirdette a 2018-as konyhakert versenyt, melynek kiemelt programja a termőföld és a talaj védelme lesz. A szervezők ezzel szorgalmazzák a talajjavító anyagok, talajvédelmi technikák, szerves tápanyagok (pl. komposzt) használatát és a művelési módok helyes megválasztását.
 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újra lehet nevezni a legszebb konyhakertekkel

2019-ben is folytatódik az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, és mind több települést és kertészkedőt megmozgató "A legszebb konyhakertek" – Magyarország legszebb konyhakertjei országos program. A jövő évi, immár a hetedik országos program kiemelt témája: Tájfajtákat, saját megőrzésű régi fajtákat a kertekbe!

A legszebb konyhakertek közül is a legszebbek

Hétfőn kiosztották az idén 6. alkalommal meghirdetett „ A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei kertvetélkedő országos díjait. Az idén minden eddiginél több, összesen 370 településen több mint 2000 kertet műveltek meg a szorgos kezek, közülük 100 településről 235 kertet jelöltek országos díjra a helyi zsűrik. 37 településről 45 országos díj született.

Zalai kertek is versenyeznek a legszebb konyhakert címért

Közel száz, gondosan művelt helyi kert közül végül hatot neveztek be a program falubeli koordinátorai a Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű vetélkedő idei országos versenyére.

Kányaváron már három éve termelnek konyhakerti növényeket

Szépen fejlődnek a zöldségek, több fóliasátrat is teleültettek paprikával, paradicsommal, uborkával, de ültettek krumplit, kukoricát és más konyhakerti növényeket is a Kányaváron több éve futó Start-programban.

Közösségépítő kertek a nagyvárosokban

Közösségi élmény, környezetvédelem, egészségmegőrzés, önellátás, pihenés és rekreáció. Mindezeket nyújtják a közösségi kertek, amik a nagyvárosok betondzsungeleibe visznek némi zöldet. A közösségi kert-mozgalmat 2010-ben karolta föl a Kortárs Építészeti Központ, amely több városi kertet működtet Budapesten, és egy új kialakítását tervezi.

Élemiszerlavina harmincnégy településen

Harmincnégy önkormányzat, oktatási intézmény és civil szervezet kapott értékes vetőmagokat a Civil Iránytű Alapítvány és a Syngenta Élelmiszerlavina programjában. A burgonyát és a különféle zöldségféléket ezekben a napokban vetették el mintegy 40 hektárnyi földterületen, a terményeket nehéz sorsú embereknek adják majd.

A legszebb konyhakertek kerestetnek

Kovács Szilvia programigazgató az idén is meghirdeti „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programot, melynek célja elismerni a kertművelők munkáját és ezzel ösztönözni a lakosságot arra, hogy saját, rokonai, vagy barátai udvarán, kertjében alakítson ki konyhakertet, gondozza, termesszen benne maga és családja számára minél több konyhakerti zöldséget, gyümölcsöt.

Április végéig lehet jelentkezni "A legszebb konyhakertek” idei versenyébe

Kovács Szilvia ötletgazda, Karcag alpolgármestere „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programban való részvételre hívja valamennyi hazai és határon túli település önkormányzatait, szervezeteit, egyesületeit. A csatlakozni kívánó települések április 30-ig jelentkezhetnek a programba.

Magyar Örökség díjas lett Kovács Szilvia és a „kertesei”

Öt évvel ezelőtt indult útjára „A legszebb konyhakertek” Magyarország legszebb konyhakertjei program amely mára országos mozgalommá vált. Ötletgazdája és programigazgatója Kovács Szilvia Karcag város alpolgármestere kiemelkedő színvonalú, példamutató és kitartó munkájának köszönhetően szombaton a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében átvehette a Magyar Örökség Díjat.

Mindig zöld a kertem, akár az esőerdő

Miután Lengyel Ferenc „Dönci” „A legszebb konyhakertek” első helyezettje lett a Vajdaságban, a Temerini Kertbarátkör benevezte a hazai versenyre is, ahol szintén a dobogó legfelső fokára került. A korábban kamionosként dolgozó kertbarát keresztül-kasul járta Európát, ami igazán stresszes munkának bizonyult. Mindig is arról ábrándozott, hogy kertész legyen.