0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 1.

Tavaly mérséklődött az európai agrártermelés

Az Eurostat a közelmúltban nyilvánosságra hozott adatai szerint 2016-ban 2,8 százalékkal mérséklődött az unió huszonnyolc tagországának agrártermelése. Ezen belül az állati eredetű termékek esetében az átlagot meghaladó mértékű, 3,3 százalékos, míg a növényi eredetűeknél attól kisebb mértékű, 2,5 százalékos csökkenést regisztráltak.

Az EU első-számú agrártermelője Franciaország, 70,3 milliárd eurós termelési értékkel, a huszonnyolcak körében elért 17 százalékos rész-aránnyal, megelőzve Olaszországot (53,4 milliárd euró), Németországot (52,9 milliárd euró) és Spanyolországot (46,8 milliárd euró), e három ország egyenként 12-13 százalékot képvisel az uniós tagországok sorában.

A legnagyobb visszaesést a piciny Észtország (19,8 százalék), Lettország (8,3 százalék) és az éllovas Franciaország (6,5 százalék) szenvedte el. A legerőteljesebb, 10,7 százalékos növekedést Szlovákia érte el, megelőzve Lengyelországot (4,6 százalék) és Magyarországot (4,1 százalék).

Az uniós tagországok agrártermelése értékének a bevezetőben említett visszaesése jórészt az állati eredetű termékek árcsökkenéséből adódik. Ennek mértéke a tej esetében 5,2, míg a marhahús esetében 3,6 százalék volt. A növényi eredetű termékeknél a legmarkánsabb, 13,5 százalékos áresést a gabonaféleségeknél regisztrálták.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu