Back to top

2,5 milliárdból épít trágyafeldolgozót a Baromfi-Coop

Évi 60 ezer tonna baromfitrágyát dolgoz majd fel az a szervesanyag-kezelő központ, amit a baromfitenyésztéssel foglalkozó Baromfi-Coop Kft. hoz létre 2,52 milliárd forint értékben - jelentette be Bárány László, a társaság ügyvezető igazgatója Baktalórántházán. A kapacitás később 100 ezer tonnásra bővíthető, amire szükség is lesz, a Master Good 2020-ig húsz új baromfitelepet akar létesíteni.

Bárány László elmondta, a kutatás-fejlesztési projekt során olyan környezetkímélő eljárást, illetve gépesítést alkalmaznak, amely ipari méretekben teszi lehetővé a mélyalmos baromfi istálló trágyák feldolgozását és sterilizációját, az így kapott fermentátumot (trágya pelletet) pedig szerves tápanyagként értékesítik és újra a talajba juttatják.

Az új üzem körülbelül 75 millió csirke- és tyúkállomány éves baromfitrágya-termelését fogja kezelni, a kapacitás a későbbiekben évi 100 ezer tonnára is bővíthető. A beruházással mintegy 15 új munkahely jön létre a Baromfi-Coop Kft. telephelyein.

Az ügyvezető-tulajdonos megjegyezte, a cégcsoportnak jelenleg is van egy kisebb fermentáló telepe, ez azonban a tenyésztésből kikerülő szervestrágya-mennyiség egyharmadát tudja csak feldolgozni.

A beruházásra az intenzív fejlesztések miatt van szükség, a Master Good ugyanis 2020-ig húsz új baromfitelepet szeretne felépíteni - tette hozzá Bárány László.

Az új üzem - amelybe a jelenlegi legkorszerűbb műszaki és biotechnológiai géprendszert telepítik majd - Nyírjákó külterületén, a kft. tulajdonában lévő fermentációs üzem mellett, zöldmezős beruházás keretében épül meg. A projekt további elemei, a kutatási és diagnosztikai laboratórium és műszerpark létesítése a projektbe konzorciumi tagként bevont Debreceni Egyetemen, valamint a Baromfi-Coop nyírkércsi központjában valósul meg.

A gépi és technológiai rendszerek fejlesztését egy másik partner, a Multimix Kft. végzi részben saját telephelyén, részben a zöldmezős beruházás helyszínén, a kis- és középparcellás, nagyüzemi tápanyag-felhasználási kísérleteket pedig a Timac AGRO Hungária Kft., valamint a Debreceni Egyetem kísérleti tangazdasága végzi több helyszínen.

A szervesanyag-kezelő központot a Széchenyi 2020 program keretében, 1,63 milliárd forintos hazai és uniós támogatással építik meg.

Bárány László a tájékoztatón megjegyezte, a tervek szerint az új üzem mellett egy, a vágóhidakról kikerülő melléktermékeket hasznosító feldolgozó üzemet is felépít jövőre a cégcsoport.

A nyilvános cégadatok szerint a Baromfi-Coop Kft. nettó árbevétele a 2015-ös 45,3 milliárd forintról 54,5 milliárd forintra nőtt 2016-ban. Adózott eredménye a három évvel ezelőtti 2,7 milliárd forinthoz képest 2,5 milliárd forintra csökkent 2016-ban.

Forrás: 
MTI-Eco

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Véget érhet az üvegkrízis: ismét termel az orosházi öblösüveggyár

Az orosházi öblösüveggyárban 20 millió eurós beruházással elkészült az új kemence, így újra indult a termelés 145 nap után - közölte az átadási ünnepség előtt az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. ügyvezetője az MTI-vel Orosházán.

Nem mondunk le a mirelit zöldségről

Új, biztonságos beszerzési forrás után néznek a kereskedelemi láncok a nagy mennyiségű gyorsfagyasztott termék visszahívását okozó lisztériafertőzés miatt. A magyar MIRELITE MIRSA Zrt.-nél sorra jelentkeznek be a kereskedelmi láncok, és a vásárlók érdeklődése is megugrott a MIRELITE márkájú termékek iránt - adta hírül a vállalat, amely ősszel nyitja meg 4-ik gyártóüzemét.

Óriás Mastergood beruházás Vietnamban

Dinamikusan bővült a külkereskedelmi forgalom a mezőgazdasági termékek területén Ázsiában az elmúlt években - mondta Nagy István agrárminiszter Vietnámban, ahol bejelentették, hogy a Mastergood cégcsoport és vietnami partnere 12,5 millió eurós beruházással egy baromfitenyésztő üzemet hoz létre.

Kartellvádak az amerikai baromfiiparban

Bíróságon folytatódik az amerikai baromfiipari óriáscégek és a kereskedelmi, illetve étteremláncok árharca.

Összeomlott a meggy felvásárlási ára

A bő termés, a nyári forróság és a termesztői kör szervezetlensége is alávágott az árnak. Aki legalább 110 forintos kilónkénti áron már túladott a meggyén, „elégedett” lehet.

Jégkrémhiány jöhet egész Európában

Jégkrémhiányra kell számítani egész Európában a felmelegedés hatására megugró kereslet és a munkaerőhiány miatt – közölte az InfoRádióval a Magyar Édességgyártók Szövetségének titkára. Intődy Gábor szerint eljutnak ugyan a hűsítő édességek a boltokba, de hamar kifogyhatnak a kereskedők a készletekből.

A klímaváltozás csökkenti a rizs tápanyagtartalmát

A magasabb légköri széndioxid szint hatására csökken a fehérje és tápanyag tartalom a rizsben - mutatta ki terepi kísérletekkel egy nemzetközi tudóscsapat. A változás miatt a betegségek hangsúlyosabbak lesznek, illetve befolyásolni fogja a gyerekkori fejlődést is, több millió anya és gyermek egészségét veszélyezteti.

Kötelező lesz a fő alapanyag eredetjelzése címkéken

Nem trükközhetnek tovább az élelmiszergyártók a termékek származási helyével. Egy uniós rendelet ugyanis arra kötelezi a feldolgozókat, hogy a származási hely mellett a fő összetevő eredetét is jelöljék az árukon, ha a két helyszín eltér egymástól. Az agrártárca is üdvözli a lépést, hiszen így megakadályozható a vásárlók félrevezetése a hazai és az uniós élelmiszerpiacon egyaránt.

ASP: a tárca dolgozik a kárenyhítési lehetőségeken

Az afrikai sertéspestis (ASP) magyarországi megjelenése miatt az elmúlt időszakban estek a felvásárlási árak, ám semmi nem indokolja azt, hogy ez a folyamat folytatódjon – mondta el a magyarmezogazdasag.hu-nak Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára. A tárca még július elején kifizeti a közel 2,5 milliárd forintnyi hízók utáni állatjóléti támogatást.

Piacon a friss idei meggy

A napokban már kapható a korai hazai meggy a piacokon, üzletekben. Magyarország az Európai Unió második legnagyobb meggytermelője; az utóbbi években itthon is egyre népszerűbb a frisspiaci meggy – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Legtöbb az Érdi és a Debreceni bőtermő, az Újfehértói fürtös valamint a Kántorjánosi fajtákból terem.