Back to top

2,5 milliárdból épít trágyafeldolgozót a Baromfi-Coop

Évi 60 ezer tonna baromfitrágyát dolgoz majd fel az a szervesanyag-kezelő központ, amit a baromfitenyésztéssel foglalkozó Baromfi-Coop Kft. hoz létre 2,52 milliárd forint értékben - jelentette be Bárány László, a társaság ügyvezető igazgatója Baktalórántházán. A kapacitás később 100 ezer tonnásra bővíthető, amire szükség is lesz, a Master Good 2020-ig húsz új baromfitelepet akar létesíteni.

Bárány László elmondta, a kutatás-fejlesztési projekt során olyan környezetkímélő eljárást, illetve gépesítést alkalmaznak, amely ipari méretekben teszi lehetővé a mélyalmos baromfi istálló trágyák feldolgozását és sterilizációját, az így kapott fermentátumot (trágya pelletet) pedig szerves tápanyagként értékesítik és újra a talajba juttatják.

Az új üzem körülbelül 75 millió csirke- és tyúkállomány éves baromfitrágya-termelését fogja kezelni, a kapacitás a későbbiekben évi 100 ezer tonnára is bővíthető. A beruházással mintegy 15 új munkahely jön létre a Baromfi-Coop Kft. telephelyein.

Az ügyvezető-tulajdonos megjegyezte, a cégcsoportnak jelenleg is van egy kisebb fermentáló telepe, ez azonban a tenyésztésből kikerülő szervestrágya-mennyiség egyharmadát tudja csak feldolgozni.

A beruházásra az intenzív fejlesztések miatt van szükség, a Master Good ugyanis 2020-ig húsz új baromfitelepet szeretne felépíteni - tette hozzá Bárány László.

Az új üzem - amelybe a jelenlegi legkorszerűbb műszaki és biotechnológiai géprendszert telepítik majd - Nyírjákó külterületén, a kft. tulajdonában lévő fermentációs üzem mellett, zöldmezős beruházás keretében épül meg. A projekt további elemei, a kutatási és diagnosztikai laboratórium és műszerpark létesítése a projektbe konzorciumi tagként bevont Debreceni Egyetemen, valamint a Baromfi-Coop nyírkércsi központjában valósul meg.

A gépi és technológiai rendszerek fejlesztését egy másik partner, a Multimix Kft. végzi részben saját telephelyén, részben a zöldmezős beruházás helyszínén, a kis- és középparcellás, nagyüzemi tápanyag-felhasználási kísérleteket pedig a Timac AGRO Hungária Kft., valamint a Debreceni Egyetem kísérleti tangazdasága végzi több helyszínen.

A szervesanyag-kezelő központot a Széchenyi 2020 program keretében, 1,63 milliárd forintos hazai és uniós támogatással építik meg.

Bárány László a tájékoztatón megjegyezte, a tervek szerint az új üzem mellett egy, a vágóhidakról kikerülő melléktermékeket hasznosító feldolgozó üzemet is felépít jövőre a cégcsoport.

A nyilvános cégadatok szerint a Baromfi-Coop Kft. nettó árbevétele a 2015-ös 45,3 milliárd forintról 54,5 milliárd forintra nőtt 2016-ban. Adózott eredménye a három évvel ezelőtti 2,7 milliárd forinthoz képest 2,5 milliárd forintra csökkent 2016-ban.

Forrás: 
MTI-Eco

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ipari mennyiségek: az almasűrítmény számai

A világon 1,6 millió tonna almasűrítményt készítenek, körülbelül a harmadát Európában. Kontinensünkön 12 millió tonna alma terem, annak a harmada ipari. A legnagyobb almatermést Lengyelország hozza, náluk 300-350 ezer tonna sűrítmény készül, hazánkban 50 ezer tonna. Ennek a mennyiségnek a gazdaságossági oldalát járta körül előadásában Apáti Ferenc a FruitVeB tanácskozásán, Mátraházán.

Mezo- és mikroelemek hiánya a szőlőben

Házikertünk egyik kedvenc növénye a szőlő, amely csak rendszeresen trágyázott, jó minőségű talajban képes évente megfelelő mennyiségű és minőségű, jóízű termést adni. A szőlőben a tápanyag-utánpótlást szeptembertől március végéig terjedő időszakban érdemes elvégezni.

Kevés a hazai alapanyag: mi lesz a magyar gyümölcslével?

Komoly gondok elé néz a hazai gyümölcslégyártás, mert rohamosan csökken a felhasználható alapanyag, derült ki a FruitVeB tanácskozásán. A klasszikus magyar gyümölcslevekhez szinte asztali minőségű termésre, zamatos fajtákra van szükség.

Szermaradékmentes technológia hagymában is

A magyar hagymatermesztés múltja szebb, mint a jelene, és hogy jövője is legyen, az alkalmazott technológia újragondolására van szükség. Ehhez kaptak ötleteket a termelők a FruitVeB és a ZFW Hortiservice Kft. közös rendezvényén.

Megbízható pritaminpaprikák

Régóta termesztett fajtatípus hazánkban a paradicsom alakú paprika, a bolgár kertészek honosították meg. A kezdetben termesztett szabad elvirágzású (konstans) fajtákat idővel fölváltották a nagyobb termőképességű, jobb bogyóminőségű hibridek.

Változások az állati eredetű melléktermékek bejelentésénél

Megkezdődött a 2018-as jelentéstételi időszak az állati melléktermékekre vonatkozóan. Az idei évtől kötelezően elektronikusan benyújtandó jelentést a NÉBIH új Állati Eredetű Melléktermék Bejelentő Rendszerében tehetik meg ügyfeleink.

Az anyaországi gazdaságot is erősítik a külhoni vállalkozások

Az anyaországi gazdaság azáltal csak erősödhet, ha a külhoni magyar vállalkozások is megjelennek a magyar piaci folyamatokban - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter pénteki vajdasági látogatásán.

A zöldségchips és a lekvárkészítés titkai

2018. december 7-8-án lezajlott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „Tanuljunk Együtt!” programsorozatának idei utolsó eseménye. A zöldség- és gyümölcsfeldolgozási gyakorlaton élelmiszer-előállítók és mezőgazdasági termelők egyaránt részt vettek.

Évi 4,5 millió kilogramm sajtot állítanak elő

A Szarvasi Mozzarella Kft. az idei esztendőben 5,5 milliárd forintos árbevétellel számol, ami hasonló a tavalyi adathoz - közölte az MTI-vel Rohony Miklós, a társaság marketing vezetője.

Élelmiszeripari kézikönyvekkel segíti a tájékozódást a NAK

„Élelmiszeripari kézikönyv” című sorozatot indított el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A kiadványok a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatását, ismereteik bővítését, valamint a minőségi élelmiszerek előállításának támogatását segítik.