Back to top

Megvannak a nyertes startupok

A regionalitás és a fenntarthatóság voltak a hívószavak a berlini Nemzetközi Zöld Hét keretében szervezett startup-versenyen. Az első helyezett egy méhészközvetítő portál lett, a második kiszolgált tojótyúkok utóéletét szervezi, a harmadik pedig a fenntartható halászatért ténykedik.

A Grüne Woche első startup-versenyének dobogósai, balról jobbra: Mathias Schilling (Hiddenseer Kutterfisch), Viktoria Schmidt (Nearbee), Fabian Häde (Bickus)
Fotó: Messe Berlin
Ahogy korábban már mi is beszámoltunk róla, egy teljes napig a friss ötletekről szólt a berlini Grüne Woche szakmai szeglete. Első alkalommal szervezték meg a Zöld Hét keretében, hogy élelmiszeripari startupok az iparág legfontosabb döntéshozóival találkozhassanak, öt percben érvelhessenek cégük mellett, és profitáljanak a berlini kiállítás igen jó médiajelenlétéből. Több mint ötvenen jelentkeztek, a szakmai zsűri húszat választott ki, amelyek ingyen állíthattak ki a Zöld Héten, és megtarthatták ötperces prezentációjukat – ezek közül hirdették ki az első három helyezettet.

Az első helyezett a Nearbee nevű müncheni vállalkozás lett a webáruházként is működő honlapjával, amely magánszemélyeknek és kiskereskedőknek segít megtalálni a közelben dolgozó méhészeket.

A második díjat a Bickusnak ítélték, amely arra vállalkozott, hogy ne kelljen külön témaként kezelni a tojótyúkokat és a húshasznú baromfit, és a tojástermelésre már nem alkalmas tyúkokat ne az iparnak kelljen átadni, hanem azokból készülhessen elsőrangú, különleges élelmiszer. Mindez természetesen regionálisan és biogazdálkodásban.

A harmadik díjat a Hiddenseer Kutterfisch kapta, amely alapvetően halkonzerv-készítéssel foglalkozik a keleti-tengeri német partvidéken, Rügen szigetén, emellett azonban elkötelezett támogatója a regionális kereskedelemnek, valamint a fenntartható halászat ösztönzésének is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több a hazai tej a boltok polcain

A tej terméktanács szerint míg a kiskereskedelmi láncok döntő többsége már a hazai termelésből származó tejet részesíti előnyben, ugyanakkor sajtból még mindig a külföldiből van több az áruházakban - olvasható a Magyar Idők csütörtöki számában.

Még nem tudni pontosan, mennyivel drágul a kenyér

Hamarosan ismét többet kell fizetnünk a kenyérért és a péksüteményekért. Előbbi ára tíz forinttal is emelkedhet kilónként – hívta fel rá a figyelmet a Magyar Pékszövetség.

Gyógyítható a mogyoróallergia?

Sikerült megelőzni a mogyoróallergiás reakciókat egy nagy létszámú kutatás során, amelyben a beteg gyerekek napi egy mogyoróliszt-kapszulát szedtek fél éven át, hogy kialakuljon bennük a tolerancia.

A hazai halak mellett osztrigát is kóstolhatnak a VI. Halfesztiválon

Több mint száz hazai és nemzetközi halétellel várják a látogatókat március 2-4. között a VI. Halfesztiválon Budapesten a Műcsarnok melletti parkolóban. A rendezvényen minden halból készül, még a kolbász és a tepertő is. Lesz óriásbogrács, óriásharcsa sütés, harcsa szalonna füstölés és még megannyi különlegesség Európa legnagyobb Halfesztiválján.

Február végéig lehet pályázni az idei Élelmiszerlavina programban

Elindult a Civil Iránytű Alapítvány és a Syngenta 2018-as Élelmiszerlavina programja. Az önkormányzatok, oktatási intézmények és civil szervezetek idén is több millió forint értékű zöldség vetőmagra pályázhatnak február 28-ig.

Felforgathatja az élelmiszergazdaság működését a blokklánc technológia

A kriptopénzek világán túl a hagyományos ágazatok is profitálhatnak a blokklánc technológiából. A fizikai árupiac mellett az élelmiszeripar működését, logisztikáját is átalakíthatja.

Szamócaszív: ügyes forgalombővítő ötlet Valentin-napra

Még éppen időben, Valentin-nap előtt rukkolt elő a SanLucar gyümölcs- és zöldségforgalmazó cég a szív alakú dobozba csomagolt ínycsiklandó eprekkel – és ezzel egészségesen édesíti meg ezt a különleges napot.

Megvan a Közétkeztetési Szakácsverseny győztese

A Sirha Budapest kiállítás adott otthont február 9-én a „Közétkeztetési Szakácsverseny 2017-2018” országos döntőjének, amelyen a régiós elődöntők 12 győztes csapata mérte össze tudását a nyilvánosság előtt. A verseny idei tematikájának megfelelő „tavaszváró menüsor” legjobbikát az Eurest Budapest csapat készítette el.

Kókuszchips nyerte az innovációs díjat Berlinben

Kihirdették a Fruit Logistica Innovation Award nyertesét: egy olaj és zsír nélkül készülő kókuszchipset talált a legmenőbbnek a berlini kiállítás szakmai közönsége. A második helyezett egy ízletes és sokáig eltartható barna paradicsom lett, a harmadik pedig egy felerészben bio-fűrostokból készülő csomagolóanyag.

Egyre innovatívabb, egészségesebb péktermékek születnek

A Sirha Budapest 2018 szakkiállításon termékversenyt hirdetett a Magyar Pékszövetség. A verseny rangját emeli, hogy a felnőtt kategóriák fődíja egy utazás a müncheni IBA szakkiállításra.