0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 25.

Növényvédelmi előrejelzés – fókuszban a levéltetvek és a cseresznyelégy

Megjelentek a fekete cseresznye-levéltetű kolóniái, a virágzó borsóvetéseket a borsó-levéltetű veszélyezteti, csonthéjas gyümölcsfáinkon pedig még akkor is komoly veszély a virág-és hajtásfertőző monília, ha alig van rajtuk terméskezdemény.

Az átlagosnál melegebb és száraz időjárás felgyorsította a növények fejlődését. A virágzás minden növénynél igen rövid idő alatt lezajlott, ami nem kedvezett a jó beporzásnak. A mézelő méheket a még most is virágzó repce jobban vonzotta, mint a gyümölcsfa virágzása, de a végleges eredményre még néhány hétig várni kell.

 

Az őszibarackon most már jól látszik, hogy a januári enyhe és csapadékos időben a tafrinás levélfodrosodás a rügyben megfertőzte a levélkezdeményeket, és már eleve fertőzötten fakadtak ki a levelek. Különösen a fogékonyabb sárga húsú fajtákon feltűnő a betegség tünete. Már elmúlt a veszély, ezek a levelek hamarosan leszáradnak és lehullnak. Az emiatti levélveszteség energiát von el a fáktól, ez pedig a termés rovására megy. Ha erős a fertőzés kondicionáljuk fáinkat többszöri levéltrágyázással.

 

Csonthéjas gyümölcsfáinkon még most is komoly veszélyt jelent a virág-és hajtásfertőző monília. A kajszifákon annak ellenére sok a fertőzött hajtás, hogy terméskezdemény alig akad, pedig elvileg a virágon keresztül betegíti meg a hajtásokat és a vesszőket a gomba.

 

A sok virág ellenére kisebb a terméskötődés a cseresznyén és a meggyen. Már elkezdődött a gyümölcstisztulás, mely még eltart egy ideig. A növekvő hajtásokon megjelentek a fekete levéltetű kolóniái, ezért a tömeges szaporodás megelőzése érdekében, ha a hajtások 10 százalékán zsugorodó, tetvektől eltorzult tüneteket látunk, elkél a védekezés valamelyik felszívódó rovarölő készítménnyel.

 

Hamarosan zsendülésnek indulnak a korai fajták, ezért a fák felső koronaszintjébe helyezzük el a sárga színű ragacsos lapokat a cseresznyelegyek rajzásának megfigyelésére. Az áttelelt bábokból már most is rajzik szórványosan a kártevő, de a meleg idő felgyorsítja ezt a folyamatot. A tapasztalatok szerint most is elhúzódó légyrajzás várható, ami azt jelenti, hogy nemcsak a korai, hanem a későn érő értékes termés is veszélyben van. Mindaddig, amíg a fogólapokon frissen csapdázott legyeket látunk, rendszeresen kell védekezni, éréstől kezdődően rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idejű rovarölők valamelyikével.

Nagy sorscsapás a buxusbokrokra a selyemfényű puszpángmoly. Az áttelelt hernyók teleléskori méretük többszörösére híztak, ennek megfelelően étvágyuk nagyon nagy. A fertőzött bokrokon már most is jelentős a tarrágás, ami távolról is jól látható. Ha még védekezünk, megelőzhető bábozódásuk, talán kisebb lesz a nyári nemzedék kártétele. Tegyünk ki puszpángmoly-csapdákat a lepkék rajzásmenetének megfigyelésére, így nyomon követhetjük a következő nemzedéket és pontosabban időzíthetjük a védekezést a kelő hernyók ellen.

 

Az első borsóvetések már virágzásnak indultak. A növényeket most veszélyezteti a borsó-levéltetű, mely elsősorban a bimbókon és a pálhaleveleken szívogat. A szívogatás nyomán lehull a virág vagy torz hüvelyek képződnek. Egyúttal permetezzünk a borsó lisztharmata és rozsdája ellen is.

 

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.novenyvedelem.nak.hu és a www.magyarnovenyorvos.hu honlapokat.

Forrás: Kertészet és Szőlészet