Back to top

Case IH ‒ világpremier Szászországban

Július 27-ig tartott az embargó, ezután a szakma számára is kiderül, hogy a világ legnagyobb rotoros betakarítógép-gyártója mennyi és milyen újdonságokkal látta el az Axial Flow® 250 kombájnsorozatának legújabb tagjait.

Ezeket az innovatív megoldásokat az európai szaksajtó képviselőinek Németországban mutatták be a napokban. A Drezdában megtartott sajtótájékoztatón a Case IH képviselői részletesen ismertették, hogy az új sorozat pontosan milyen és mennyi automata funkcióval, szenzorral és egyéb fejlesztésekkel bővült, mennyivel növekszik a gépek teljesítménye, mennyivel csökken a tört szemek aránya, emellett

olyan kiegészítőről is szót ejtettek, amelynek segítségével több ezer kilométer távolságból is láthatják a gép fejlesztőmérnökei, szerviztechnikusai, hogy hol, milyen gondokra vár választ a gép kezelője.

Mindezen fejlesztések lehetővé teszik, hogy maximalizálják a betakarítógépek teljesítményét, és a megőrizzék a termés minőségét.

A 250-es kombájnsorozat gépeit munka közben is megtekintették az újságírók, sőt ki is próbálhatták
Fotó: Forgács Tibor
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a 250-es sorozat felváltja a meglévő 7240, 8240 és 9240 modelleket. A fejlesztőmérnökök célja az volt az új csúcsmodellekkel, hogy a szükséges beállításokon túl a kombájn korszerű berendezései segítsék a gép kezelőjét a döntéshozatali folyamatokban. Az új Case IH 250 kombájnszéria a módosításokkal 10 százalékkal nagyobb teljesítményre képes mint a jelenlegi 240-es sorozat.

Változás, hogy rotorburkoló felső lemezeinek állításával szabályozható a cséplő-magleválasztó rotor áteresztőképessége. Szenzorok vezénylik a rosták áteresztőképességét és tisztítási hatékonyságát.

A nagyobb munkaszélességű adapterekhez megerősítették a kombájnok ferdefelhordóját. Csaknem 30 százalékkal megnövelték a járószerkezeti hidrosztatikus hajtás teljesítményét, amely két móduszban – szántóföldi és transzport − kapcsolható. Mindezek mellett megnövelték a szalmaszecskázók teljesítményét is.

A nemzetközi szaksajtó képviselői a drezdai sajtótájékoztatón
Fotó: Forgács Tibor
Az automata rendszernek köszönhetően (AFS Harvest CommandTM) minimalizálhatók a veszteségek, anélkül, hogy a gép teljesítménye változna.

A több tucat érzékelőkön kívül például egy speciális kamera vigyázza a learatott termény minőségét,

a fülkében lévő AFS® Pro700 kezelőterminálon pedig minden adat megjelenik, ezt értékelve a gép automatikusan szabályozza a rotor fordulatszámát, a kosár távolságát, a kombájn sebességét, ennek köszönhetően változó körülmények között is biztosítja az optimális tisztítást. Az új fedélzeti elektronika négy üzemmódot kínál a vezető számára:

- Teljesítmény módusz: a sebességet, a cséplő rotort és a rostaszerkezet szabályozása automatikusan a veszteség függvényében

- Konstans áteresztőképességi módusz: a stabil áteresztőképességre szabályoz mindent

- Maximális áteresztőképességi módusz: mindig maximális áteresztőképességre szabályoz

- Szemminőségi módusz: a minimális szemtörésre és maximális szemtisztaságra szabályozza kombájnt.

Case IH Axial Flow kombájnok ürítőrendszerei szintén segítik a termelékenység növelését, az új modellek magtartályának 14 és félezer literes térfogata 91 másodperc alatt üríthető. És ez csak egy adat a számos fejlesztéssel ellátott, korszerűsített kombájncsalád újdonságaiból.

A sajtótájékoztatót követően egy Drezda közelében lévő területen, a szakmai program szervezői gyakorlati gépbemutatót szerveztek, ahol az újságírók saját maguk is kipróbálhatták a bemutatott gépeket,

meggyőződhettek a Case IH új kombájnsorozat tagjainak munkájáról, megtapasztalhatták, hogy milyen újdonságokkal bővült a gépek választéka, amelyek majd csak 2019-től lesznek elérhetők.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Precíziós vagy sem, működjön a gyakorlatban

Bár az elektronizálás az egyik fejlesztési irány a kertészeti gépek gyártásában, elektromos traktort csak korlátozottan lehet használni a ma ismert akkumulátorok mellett, nagyobb jövő előtt állnak a különböző robotok és önjáró eszközök. Gyümölcsszedő robotok is léteznek mechanikus vagy pneumatikus fogószerkezettel, amelyek fölismerik és leszedik a gyümölcsöt.

Hidrokultúrás veresegyházi paradicsom télen-nyáron

December 14-én pénteken, Veresegyházon a Veresi Paradicsom Kft. új üvegházának átadásán Nagy István agrárminiszter a rendezvény fővédnökeként mondott köszöntő beszédet, melyben Magyarország versenyképes élelmiszer termelését, továbbá a kertészet mezőgazdaságban betöltött szerepét és támogatásának jelentőségét részletezte.

Precíziós kenyér: három szuperrobot figyeli a búzamezőket

A Tom, Dick és Harry nevű robotok februártól kezdhetik meg a munkát a 4000 hektáros dél-angliai földterületen. A hároméves kísérleti időszakot a tervek szerint nemcsak több termés, hanem kevesebb vegyszerhasználat is jellemzi majd.

Közeleg a hazai agrárium legfőbb seregszemléje, az AGROmashEXPO

Bő egy hónap múlva kezdetét veszi a magyarországi agráripar csúcsrendezvénye, a 2019-es AGROmashEXPO. A rendezvény január 23-a és 26-a között, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban várja majd a látogatókat mintegy 40 ezer négyzetméteren, több mint 350 kiállító részvételével, akik a legújabb mezőgazdasági technológiákat és gépeket vonultatják fel.

Beindulhatnak a dunai fuvarok

A Duna vízszintjének emelkedésével megugrott a kereslet a folyami áruszállítás iránt, ennek következtében magasak az árak is. Ám a szakma jó pozíciója ingatag: folyik a folyami fuvarozók piacvesztése – minderről Bencsik Attila, az MBFSZ elnöke nyilatkozott a Világgazdaságnak.

A legjobb újítások az almatermesztésben

Az idén osztottak először innovációs díjat az Interpoma 2018 kiállításon, a kétévente Bolzanóban megrendezett, kizárólag almára specializálódott rendezvényen. A nemzetközi zsűri a kiállítási standokon is megtekintette a versenyre nevezett 25 eszközt, mielőtt kiadta volna az elismeréseket.

Medvegázolások Erdélyben

Két medvét gázoltak el két nap alatt az erdélyi utakon. Személyi sérülés egyszer sem történt, de az egyik állat elpusztult a balesetben, a másik pedig sérülten is elmenekült a helyszínről.

Friss zöldség egész évben a jeges Izlandon

Izlandon a geotermikus energiának köszönhetően – mely a szigetországban termelt elektromos energia negyedének forrása is – egész évben képesek friss zöldséget termelni.

Nagy gépek kicsiben - nem csak gyerekeknek

A holland Martin Limpens nagyméretű betakarítógépek és traktorok élethű működőképes modelljeit készíti el 1:32/1:4/1:5-ös méretekben, távirányítható kivitelben.

Gyorsabban nőnek a pontyok

Harmadára rövidítették a pontyok tenyészidejét a Debreceni Egyetem agrárkarának kutatói. Az intézmény Halbiológiai Laboratóriumában olyan technológiát dolgoztak ki, amellyel 12-13 hónap alatt elérik az ivarérettséget és a piaci méretet az egyedek.