Back to top

Case IH ‒ világpremier Szászországban

Július 27-ig tartott az embargó, ezután a szakma számára is kiderül, hogy a világ legnagyobb rotoros betakarítógép-gyártója mennyi és milyen újdonságokkal látta el az Axial Flow® 250 kombájnsorozatának legújabb tagjait.

Ezeket az innovatív megoldásokat az európai szaksajtó képviselőinek Németországban mutatták be a napokban. A Drezdában megtartott sajtótájékoztatón a Case IH képviselői részletesen ismertették, hogy az új sorozat pontosan milyen és mennyi automata funkcióval, szenzorral és egyéb fejlesztésekkel bővült, mennyivel növekszik a gépek teljesítménye, mennyivel csökken a tört szemek aránya, emellett

olyan kiegészítőről is szót ejtettek, amelynek segítségével több ezer kilométer távolságból is láthatják a gép fejlesztőmérnökei, szerviztechnikusai, hogy hol, milyen gondokra vár választ a gép kezelője.

Mindezen fejlesztések lehetővé teszik, hogy maximalizálják a betakarítógépek teljesítményét, és a megőrizzék a termés minőségét.

A 250-es kombájnsorozat gépeit munka közben is megtekintették az újságírók, sőt ki is próbálhatták
Fotó: Forgács Tibor
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a 250-es sorozat felváltja a meglévő 7240, 8240 és 9240 modelleket. A fejlesztőmérnökök célja az volt az új csúcsmodellekkel, hogy a szükséges beállításokon túl a kombájn korszerű berendezései segítsék a gép kezelőjét a döntéshozatali folyamatokban. Az új Case IH 250 kombájnszéria a módosításokkal 10 százalékkal nagyobb teljesítményre képes mint a jelenlegi 240-es sorozat.

Változás, hogy rotorburkoló felső lemezeinek állításával szabályozható a cséplő-magleválasztó rotor áteresztőképessége. Szenzorok vezénylik a rosták áteresztőképességét és tisztítási hatékonyságát.

A nagyobb munkaszélességű adapterekhez megerősítették a kombájnok ferdefelhordóját. Csaknem 30 százalékkal megnövelték a járószerkezeti hidrosztatikus hajtás teljesítményét, amely két móduszban – szántóföldi és transzport − kapcsolható. Mindezek mellett megnövelték a szalmaszecskázók teljesítményét is.

A nemzetközi szaksajtó képviselői a drezdai sajtótájékoztatón
Fotó: Forgács Tibor
Az automata rendszernek köszönhetően (AFS Harvest CommandTM) minimalizálhatók a veszteségek, anélkül, hogy a gép teljesítménye változna.

A több tucat érzékelőkön kívül például egy speciális kamera vigyázza a learatott termény minőségét,

a fülkében lévő AFS® Pro700 kezelőterminálon pedig minden adat megjelenik, ezt értékelve a gép automatikusan szabályozza a rotor fordulatszámát, a kosár távolságát, a kombájn sebességét, ennek köszönhetően változó körülmények között is biztosítja az optimális tisztítást. Az új fedélzeti elektronika négy üzemmódot kínál a vezető számára:

- Teljesítmény módusz: a sebességet, a cséplő rotort és a rostaszerkezet szabályozása automatikusan a veszteség függvényében

- Konstans áteresztőképességi módusz: a stabil áteresztőképességre szabályoz mindent

- Maximális áteresztőképességi módusz: mindig maximális áteresztőképességre szabályoz

- Szemminőségi módusz: a minimális szemtörésre és maximális szemtisztaságra szabályozza kombájnt.

Case IH Axial Flow kombájnok ürítőrendszerei szintén segítik a termelékenység növelését, az új modellek magtartályának 14 és félezer literes térfogata 91 másodperc alatt üríthető. És ez csak egy adat a számos fejlesztéssel ellátott, korszerűsített kombájncsalád újdonságaiból.

A sajtótájékoztatót követően egy Drezda közelében lévő területen, a szakmai program szervezői gyakorlati gépbemutatót szerveztek, ahol az újságírók saját maguk is kipróbálhatták a bemutatott gépeket,

meggyőződhettek a Case IH új kombájnsorozat tagjainak munkájáról, megtapasztalhatták, hogy milyen újdonságokkal bővült a gépek választéka, amelyek majd csak 2019-től lesznek elérhetők.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Uborkaszedés kézzel vagy géppel

A szántóföldön termesztett uborka kézzel és géppel egyaránt betakarítható, de mivel nem egyszerre érik, a taroló rendszerű gépi szedésnél tetemes a terméskiesés. Ha sikerül sérülés nélkül osztályozni, különböző méretű uborkák értékesíthetők, hiszen a konzervipar szinte minden méretet fölhasznál.

Korai kápia nagylégterű fóliában

A fokozódó keresletet kihasználva Szentesen, Janó Imre is növelte a kápiapaprika területét, idén a másfél hektáros nagylégterű fóliatelep 60 százalékában azt ültette. A minél korábbi szedés érdekében pedig az ültetés utáni négy hétben síkfóliával is takarták az állományt a fűtetlen sátrakban. Ennek köszönhetően június 9-én már szállítottak árut a DélKerTÉSZ-hez.

A hazaárulótól a luxustraktorig

Tüzes gép, hazaáruló és nőknek készült körmös traktor – a magyar mezőgazdaság történetének főszereplői, amelyek nélkül ma nem léteznének high-tech luxustraktorok. Utóbbival dolgozni már nem is fizikai munka, inkább tudomány, hiszen a legújabb erőgépek mechanikáját az űr- és légi technológiához hasonlítják a szakértők.

Veterán csodák, és modern gépek egymás ellen

Hagyományőrzés és szántóverseny, a kettő nagyon jól megfér egymással; ezt bizonyítja a Jászkiséren augusztus 4-én már 3. alkalommal megrendezett „Hagyományőrző Veterán Szántóverseny és Gép- és Gépésztalálkozó”.

Gőzgéppel csépelnek Hódmezővásárhelyen

Száz éves cséplési technológiát, oldtimereket és high-tech mezőgépeket is bemutatnak az idei Hódmezőrület 3.0-n. A járműtechnika imádói augusztus 25-én egész nap tobzódhatnak a többgenerációs traktorok és driftautók tucatjai között. A kicsik traktorbiciklit, az idősebbek pedig traktormonstrumokat is vezethetnek, a VR szemüvegekben pedig bárki játszva élheti át a mezőgépész szakma rejtelmeit.

Hogyan lehet a termelő és a fogyasztó is elégedett?

A fogyasztók egészségesen akarnak táplálkozni, ezért mindinkább szigorodnak a zöldség-gyümölcsökben kimutatható szermaradékokra vonatkozó előírások. A FruitVeB és a Hortiservice Kft. közös rendezvényén megtudhattuk, hogy felelhetnek meg a termelők ennek a kihívásnak.

Áttörés előtt a labor-mezőgazdaság

Terjed az úgynevezett sejtszintű mezőgazdaság, amely a hagyományos módszerek helyett inkább laboratóriumi eszközökkel állítana elő élelmiszert. A mesterséges hús, tejtermék, tojás és zsiradék még a jövő zenéje, de a várható előnyök miatt sok cég dolgozik a területen.

Megalapozható a jövő – karriert kínálnak az agrártudományi képzések

Az agráriumban tapasztalható diplomás szakemberhiányt pótolhatja a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Karának új elitképzése.

Magyarországon eddig még nem látott gépek mutatkoztak be a látványos gépshow-n

Egész napos, változatos programokkal tarkított gépshow-t szervezett Polgárdiba az AXIÁL Kft. és Phylazonit Kft. A szervezők a legújabb talajművelő technológiák ismertetése mellett az új, 650 lóerős, gumihevederes Fendt traktort is bemutatták, s persze nem maradhattak el ez alkalomból a mezőgazdaság aktualitásait érintő hasznos előadások sem.

A lányokat is várják mezőgépésznek

Ami ma a traktorban, az holnap az autóban – legyél te is mezőgépész –hívja a fiatalokat a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) rendezvényein, plakátjain. Hat-e a szlogen, lesz–e elég gépész, vagy inkább informatikus - kérdeztük a szövetség elnökétől?