Back to top

Case IH ‒ világpremier Szászországban

Július 27-ig tartott az embargó, ezután a szakma számára is kiderül, hogy a világ legnagyobb rotoros betakarítógép-gyártója mennyi és milyen újdonságokkal látta el az Axial Flow® 250 kombájnsorozatának legújabb tagjait.

Ezeket az innovatív megoldásokat az európai szaksajtó képviselőinek Németországban mutatták be a napokban. A Drezdában megtartott sajtótájékoztatón a Case IH képviselői részletesen ismertették, hogy az új sorozat pontosan milyen és mennyi automata funkcióval, szenzorral és egyéb fejlesztésekkel bővült, mennyivel növekszik a gépek teljesítménye, mennyivel csökken a tört szemek aránya, emellett

olyan kiegészítőről is szót ejtettek, amelynek segítségével több ezer kilométer távolságból is láthatják a gép fejlesztőmérnökei, szerviztechnikusai, hogy hol, milyen gondokra vár választ a gép kezelője.

Mindezen fejlesztések lehetővé teszik, hogy maximalizálják a betakarítógépek teljesítményét, és a megőrizzék a termés minőségét.

A 250-es kombájnsorozat gépeit munka közben is megtekintették az újságírók, sőt ki is próbálhatták
Fotó: Forgács Tibor
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a 250-es sorozat felváltja a meglévő 7240, 8240 és 9240 modelleket. A fejlesztőmérnökök célja az volt az új csúcsmodellekkel, hogy a szükséges beállításokon túl a kombájn korszerű berendezései segítsék a gép kezelőjét a döntéshozatali folyamatokban. Az új Case IH 250 kombájnszéria a módosításokkal 10 százalékkal nagyobb teljesítményre képes mint a jelenlegi 240-es sorozat.

Változás, hogy rotorburkoló felső lemezeinek állításával szabályozható a cséplő-magleválasztó rotor áteresztőképessége. Szenzorok vezénylik a rosták áteresztőképességét és tisztítási hatékonyságát.

A nagyobb munkaszélességű adapterekhez megerősítették a kombájnok ferdefelhordóját. Csaknem 30 százalékkal megnövelték a járószerkezeti hidrosztatikus hajtás teljesítményét, amely két móduszban – szántóföldi és transzport − kapcsolható. Mindezek mellett megnövelték a szalmaszecskázók teljesítményét is.

A nemzetközi szaksajtó képviselői a drezdai sajtótájékoztatón
Fotó: Forgács Tibor
Az automata rendszernek köszönhetően (AFS Harvest CommandTM) minimalizálhatók a veszteségek, anélkül, hogy a gép teljesítménye változna.

A több tucat érzékelőkön kívül például egy speciális kamera vigyázza a learatott termény minőségét,

a fülkében lévő AFS® Pro700 kezelőterminálon pedig minden adat megjelenik, ezt értékelve a gép automatikusan szabályozza a rotor fordulatszámát, a kosár távolságát, a kombájn sebességét, ennek köszönhetően változó körülmények között is biztosítja az optimális tisztítást. Az új fedélzeti elektronika négy üzemmódot kínál a vezető számára:

- Teljesítmény módusz: a sebességet, a cséplő rotort és a rostaszerkezet szabályozása automatikusan a veszteség függvényében

- Konstans áteresztőképességi módusz: a stabil áteresztőképességre szabályoz mindent

- Maximális áteresztőképességi módusz: mindig maximális áteresztőképességre szabályoz

- Szemminőségi módusz: a minimális szemtörésre és maximális szemtisztaságra szabályozza kombájnt.

Case IH Axial Flow kombájnok ürítőrendszerei szintén segítik a termelékenység növelését, az új modellek magtartályának 14 és félezer literes térfogata 91 másodperc alatt üríthető. És ez csak egy adat a számos fejlesztéssel ellátott, korszerűsített kombájncsalád újdonságaiból.

A sajtótájékoztatót követően egy Drezda közelében lévő területen, a szakmai program szervezői gyakorlati gépbemutatót szerveztek, ahol az újságírók saját maguk is kipróbálhatták a bemutatott gépeket,

meggyőződhettek a Case IH új kombájnsorozat tagjainak munkájáról, megtapasztalhatták, hogy milyen újdonságokkal bővült a gépek választéka, amelyek majd csak 2019-től lesznek elérhetők.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új ORBIS-generáció

A CLAAS nemcsak a betakarítógépeket, hanem azok adaptereit is folyamatosan fejleszti, hiszen minden a gép elején kezdődik. Ezekre a fejlesztésekre példa a CLAAS legújabb, 6 és 7,5 méteres munkaszélességű ORBIS kukoricaadapter-családja.

Kiválasztja az ivarzó kocákat

Az egyesült államokbeli Iowaban 1987 óta minden évben megrendezik a World Pork Expo nemzetközi sertéstenyésztési szakkiállítást. Az idei rendezvényen mintegy 500 cég mutatta be termékeit és szolgáltatásait.

Gombafonal vázon nőhet a labor-steak

Az Ecovative startup cég – ami jelenleg az IKEA-val és a Dellel áll szerződésben, és a habszivacs csomagolókat váltja le gombafonal alapúra – új babérokra tör: gombanövesztő kapacitása révén a laboratóriumban „készített” hús gyártásába szállna be.

Az Év Magyar Vállalata 2018-ban az AXIÁL Kft.

Október 11-én rendezték meg a FIGYELŐ TOP200 Gálát Budapesten a Várkert Bazárban. Az AXIÁL Kft. az Év Magyar Vállalata díjat nyerte meg.

Édesipari összefogás a szakképzett utánpótlásért

Három édesipari cég összefogásával, valamint a helyi önkormányzat támogatásával többféle duális képzés indul a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen – jelentették be a városban megrendezett sajtótájékoztatón, csütörtökön.

Megbízható kajszifajtákat válasszunk

Az idei tavaszi fagy után nem sok kajszifajta maradt fönn a rostán, az ültetvényekben akár teljes fagykár is előfordult. Mit tehetünk a tavaszi fagyok kivédése és a termésbiztonság növelése érdekében? a Lengyelben rendezett gyümölcstermesztési tanácskozáson Szénási Tibor kajszitermesztő osztotta meg tapasztalatait a résztvevőkkel.

Sárgarépát a poharakba

Sárgarépa termeltetési és feldolgozási tanácskozásra hívta partnereit az Austria Juice Hungary Kft. A Hajóson megtartott eseményen bár kedvenc gyökérzöldségünk volt a középpontban, ám a cég reményeinek megfelelően a termelők is sok információval gazdagabban térhettek haza.

Napraforgó-termesztésünk válaszúton

Egy-egy szántóföldi növényfaj termésátlaga akkor növekedett jelentősen, amikor termesztéstechnológiája elemeinek komplex fejlesztése megvalósult. Hazánkban a napraforgó termésátlagának változása, növekedése az elmúlt évtizedekben nem volt folyamatos.

Vessünk direktbe!

Még gyakorlott francia gazdák is azt vallják, hogy a forgatás nélküli talajművelés minden évben egy-egy újabb kísérlet. Egészen más hozzáállást igényel egy csapadékosabb, mint egy szárazabb évjáratban. Az Agri Szerviz Kft. szervezésében Somogyfajszon, Berend Ferenc birtokán mutatták be a francia Sky MaxiDrill mulcs vetőgépet.

Oros Divízió: fél évszázados tapasztalat a betakarító adapterek gyártásában

Az Oros márkanév jó ideje ismerős lehet a gazdáknak: a cég ötven éve készít mezőgazdasági gépeket és azokhoz használatos adaptereket, illetve részegységeket. Az orosházi székhelyű vállalat 92 óta a kanadai Linamar Corporation-höz tartozik, így nemcsak a hazai, a kelet-, vagy éppen a nyugat-európai, hanem például az észak-amerikai és az észak-afrikai piacokra is fejleszt és értékesít termékeket.