Back to top

Case IH ‒ világpremier Szászországban

Július 27-ig tartott az embargó, ezután a szakma számára is kiderül, hogy a világ legnagyobb rotoros betakarítógép-gyártója mennyi és milyen újdonságokkal látta el az Axial Flow® 250 kombájnsorozatának legújabb tagjait.

Ezeket az innovatív megoldásokat az európai szaksajtó képviselőinek Németországban mutatták be a napokban. A Drezdában megtartott sajtótájékoztatón a Case IH képviselői részletesen ismertették, hogy az új sorozat pontosan milyen és mennyi automata funkcióval, szenzorral és egyéb fejlesztésekkel bővült, mennyivel növekszik a gépek teljesítménye, mennyivel csökken a tört szemek aránya, emellett

olyan kiegészítőről is szót ejtettek, amelynek segítségével több ezer kilométer távolságból is láthatják a gép fejlesztőmérnökei, szerviztechnikusai, hogy hol, milyen gondokra vár választ a gép kezelője.

Mindezen fejlesztések lehetővé teszik, hogy maximalizálják a betakarítógépek teljesítményét, és a megőrizzék a termés minőségét.

A 250-es kombájnsorozat gépeit munka közben is megtekintették az újságírók, sőt ki is próbálhatták
Fotó: Forgács Tibor
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a 250-es sorozat felváltja a meglévő 7240, 8240 és 9240 modelleket. A fejlesztőmérnökök célja az volt az új csúcsmodellekkel, hogy a szükséges beállításokon túl a kombájn korszerű berendezései segítsék a gép kezelőjét a döntéshozatali folyamatokban. Az új Case IH 250 kombájnszéria a módosításokkal 10 százalékkal nagyobb teljesítményre képes mint a jelenlegi 240-es sorozat.

Változás, hogy rotorburkoló felső lemezeinek állításával szabályozható a cséplő-magleválasztó rotor áteresztőképessége. Szenzorok vezénylik a rosták áteresztőképességét és tisztítási hatékonyságát.

A nagyobb munkaszélességű adapterekhez megerősítették a kombájnok ferdefelhordóját. Csaknem 30 százalékkal megnövelték a járószerkezeti hidrosztatikus hajtás teljesítményét, amely két móduszban – szántóföldi és transzport − kapcsolható. Mindezek mellett megnövelték a szalmaszecskázók teljesítményét is.

A nemzetközi szaksajtó képviselői a drezdai sajtótájékoztatón
Fotó: Forgács Tibor
Az automata rendszernek köszönhetően (AFS Harvest CommandTM) minimalizálhatók a veszteségek, anélkül, hogy a gép teljesítménye változna.

A több tucat érzékelőkön kívül például egy speciális kamera vigyázza a learatott termény minőségét,

a fülkében lévő AFS® Pro700 kezelőterminálon pedig minden adat megjelenik, ezt értékelve a gép automatikusan szabályozza a rotor fordulatszámát, a kosár távolságát, a kombájn sebességét, ennek köszönhetően változó körülmények között is biztosítja az optimális tisztítást. Az új fedélzeti elektronika négy üzemmódot kínál a vezető számára:

- Teljesítmény módusz: a sebességet, a cséplő rotort és a rostaszerkezet szabályozása automatikusan a veszteség függvényében

- Konstans áteresztőképességi módusz: a stabil áteresztőképességre szabályoz mindent

- Maximális áteresztőképességi módusz: mindig maximális áteresztőképességre szabályoz

- Szemminőségi módusz: a minimális szemtörésre és maximális szemtisztaságra szabályozza kombájnt.

Case IH Axial Flow kombájnok ürítőrendszerei szintén segítik a termelékenység növelését, az új modellek magtartályának 14 és félezer literes térfogata 91 másodperc alatt üríthető. És ez csak egy adat a számos fejlesztéssel ellátott, korszerűsített kombájncsalád újdonságaiból.

A sajtótájékoztatót követően egy Drezda közelében lévő területen, a szakmai program szervezői gyakorlati gépbemutatót szerveztek, ahol az újságírók saját maguk is kipróbálhatták a bemutatott gépeket,

meggyőződhettek a Case IH új kombájnsorozat tagjainak munkájáról, megtapasztalhatták, hogy milyen újdonságokkal bővült a gépek választéka, amelyek majd csak 2019-től lesznek elérhetők.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Steril egyedekkel az almamoly ellen

Immár több mint 25 éve sikeresen küzdenek a kanadai Brit Kolumbia Állam alma- és körteültetvényeiben az almamoly ellen steril egyedek betelepítésével. Újabban drónokkal juttatják ki a hibernált lepkéket az ültetvényekbe, amiket ipari méretekben szaporítanak Osoyoos-ban.

Az első magyar agrárhackathon

Március negyedik hétvégéjén rendezték meg az első éjjel-nappal zajló agrárinnovációs ötletversenyt Gazdálkodj okosan! NAK Agrotech Hackathon címmel. A rendezvény ideje alatt egyetemisták dolgoztak agrárszakértőkkel azon, hogy a legjobb, legújabb megoldások helyet találjanak maguknak az ágazatban, lehetővé téve agrárgazdaságunk fejlődését.

TOP10: szántóföldi gépek

A német gazdák nemcsak az időjárás előrejelzésére szolgáló meteorológiai barométert figyelik, hanem a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) tagjai körében végzett közvélemény-kutatást is.

Az okos nő a precíziós gazdálkodást választja

Nagyszerűen működteti az általa vezetett gazdaságot egy négy gyerekes lengyel asszony, aki kimagasló eredményeket ért el a krumpli termesztésben a precíziós technológiának köszönhetően.

Gépmenedzser lesz a traktorosból?

Nem csupán gépek, hanem gépek rendszerei kommunikálnak egymással a legközelebbi jövőben a mezőgazdaságban – hangzott el a Claas szakmai konferenciáján. A végeredmény együtt dolgozó mezőgazdasági gépek csoportja, amelyben már nem traktoros irányítja a folyamatot, hanem „gépmenedzser”.

Jó évet zárt a CNH Industrial

A CNH Industrial 2018-ban 29,706 milliárd dollár árbevételt ért el, amely meghaladja az előző évit. A cégcsoport nettó nyeresége 1,1 milliárd dollárt tett ki, és a részvényeik árfolyama is nőtt.

Tavaly 175 milliárd forintot költöttek mezőgépekre

A magyar mezőgéppiac a 2017. évi fellendülés után 2018-ban is dinamikusan növekedett és ezzel rekordforgalmat ért el – közölte az AKI.

EASY on board alkalmazás most Tasc Controller basic-kel

A CLAAS EASY on Board alkalmazásával a gép vezérlése iPad segítségével, ISOBUS-kapcsolaton keresztül lehetséges. Mostantól az adatok dokumentációjához az ISOBUS Task Controller basic (TC BAS) funkció is elérhető az applikációban. A 365FarmNet-tel ráadásul kényelmesen, online is hozzá lehet férni a megbízás-menedzsmenthez és a dokumentációhoz.

Nagyobb komfort késélezés közben

2019-ben a CLAAS az AQUA NON STOP COMFORT automatikus késélezőt LED-es belső megvilágítással és a köszörülőkamrában belső öblítéssel látta el. A bálázó- és felszedőkocsi-kések köszörülése ezzel most még kényelmesebb lett.

Új megoldások a húsmarhatartásban

A húsmarhatartás természetközeli, extenzív állattenyésztési ágazat, ezért eddig viszonylag kisebb igény volt a költséges, az intenzív termelésű ágazatokba már korábban megjelent újszerű, digitális technológiák alkalmazására.