Back to top

Brexit: a használt mezőgépek felé fordultak a brit gazdák

A Nagy-Britannia EU-s tagságának megszűnésével együtt járó bizonytalanság arra ösztönzi a briteket, hogy az új gépek helyett a használt modelleket válasszák. A vásárlók leginkább a prémium modelleket keresik a használtpiacon, mivel így alacsonyabb áron juthatnak hozzá a jól felszerelt gépekhez.

Az Egyesült Királyság egyik mezőgazdasági gépeket forgalmazó vállalatának tapasztalatai azt mutatják, a szigetországi vásárlók tudatosan készülnek a Brexit utáni időszakra. Többségük ugyanis a gépek beszerzését még most, az ország EU-ból való kilépése előtt intézte s intézi. „A gazdák felkészültek arra, hogy a Brexit utáni 2-3 évben nem lesz elég anyagi forrásuk a mezőgépek vásárlásához” – véli Stuart Cornthwaite, a megkérdezett cég ügyvezető igazgatója.

Ezt erősítik meg egy leeds-i aukciósház közelmúltbéli eladásai is: a kettő és öt év kor közötti prémium kategóriájú mezőgépekből ugyanis 20%-kal többet értékesítettek mostanság, mint azelőtt. A vállalat ügyvezetője szerint

a vásárlók tudatosabbak lettek, s keresik a másodkézből származó, ugyanakkor "felextrázott" gépeket, amikhez így az eredeti áruknál jóval olcsóbban juthatnak hozzá.

„Ha néhány évnyi használat után értékesítik a gazdák ezeket a gépeket, akkor azok értékvesztését és szervizköltségeit is a minimálisra csökkenthetik” – mondja Jonnie Keys, az aukciósház vezetője.

A megkérdezettek egyetértenek abban, hogy az új modellek árait és a bizonytalan jövőt szem előtt tartva a gazdálkodók számára most valódi alternatívát jelentenek a jó minőségű használt gépek.

Forrás: 
fginsight.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dutra-találkozó lesz Komáromban

Az egykor Kispesten gyártott Dutra rakodók és traktorok rajongói tartanak találkozót szombaton a komáromi Petőfi Sándor Művelődési Házban.

Bárány: kijózanodás következhet a Brexit folyamatában

Ébresztőként szolgálhat a brit politikai elit számára a May-féle tervezet keddi bukása, amelynek eredménye egy sokkal enyhébb forgatókönyv megvalósulása lehet – mondta el lapunknak az egyik legnagyobb baromfihús-exportőr vállalat tulajdonosa.

A földeken fog megrohadni a termés Skóciában

Az Egyesült Királyság mezőgazdaságának 60-70 ezer szezonális vendégmunkásra van szüksége, akik egy „no-deal” Brexit után egy csapásra eltűnhetnek a szigetországból. A skót farmerek szakszervezete katasztrofális munkaerőhiánytól tart.

Egyre több az elhízott ló

A lovak fele túlsúlyosnak számít, mert a lótulajdonosok elfelejtették az egészséges lótartás alapelveit – figyelmeztetnek angol állatorvosok.

Technológiai újdonságok az AXIÁL standon, az AgrárgépShow szakkiállításon

A hagyományokhoz hűen az AXIÁL Kft. 2019. január 23. és 26. között ismét megrendezi 5-let Show névre keresztelt színpadi produkcióját, melyet naponta kétszer, 11:00 és 13:30 órai kezdettel tekinthetnek meg a látogatók a Hungexpo D pavilonjában.

London, Amszterdam, Sanghaj – most kell jelentkezni az AMC-nél

Két egy európai és egy tengerentúli élelmiszeripari kiállításra kezdte el szervezni a magyar közösségi részvételt az AMC. Aki a londoni IFE-n szeretne részt venni, annak már nem sok ideje van gondolkozni, az amszterdami PLMA nemzetközi sajátmárkás kereskedelmi show-ra viszont még január 31-ig, a sanghaji SIAL Chinára pedig február 15-ig lehet jelentkezni.

A japán, a kínai és az amerikai piacokat vették célba a britek

Szarvasmarha- és juhhúst is exportálnának az Egyesült Királyságból a három országba, ám a helyzetet nehezíti, hogy e piacokon némileg eltérő a megítélése a brit termékeknek. A cél: minőségi, egészséges élelmiszerekkel elnyerni a fogyasztók bizalmát.

Olcsó, rossz minőségű import termékektől tartanak a Brexit gazdák

A brit élelmiszerlánc képviselői, élelmiszergyártók és gazdák egyaránt, arra hívják fel a figyelmet, hogy a helyi termékek védelmét meg kell erősíteni mire az Egyesült Királyság kilép az Unióból.

Óriási üzlet a ritka, ódon viszki-hamisítás

Hamisítványnak bizonyult a ritka, ódon skót viszkik több mint egyharmada egy tudományos vizsgálat során - adta hírül a BBC honlapja csütörtökön.

Sofőr nélkül, rekord sebességgel tolta le a havat a Valtra

Országúti hóeltakarításban állított fel 73,17 km/h sebességi világrekordot Dél-Finnországban, egy vezető nélküli (autonóm) Valtra T254 Versu traktor.