Back to top

Brexit: a használt mezőgépek felé fordultak a brit gazdák

A Nagy-Britannia EU-s tagságának megszűnésével együtt járó bizonytalanság arra ösztönzi a briteket, hogy az új gépek helyett a használt modelleket válasszák. A vásárlók leginkább a prémium modelleket keresik a használtpiacon, mivel így alacsonyabb áron juthatnak hozzá a jól felszerelt gépekhez.

Az Egyesült Királyság egyik mezőgazdasági gépeket forgalmazó vállalatának tapasztalatai azt mutatják, a szigetországi vásárlók tudatosan készülnek a Brexit utáni időszakra. Többségük ugyanis a gépek beszerzését még most, az ország EU-ból való kilépése előtt intézte s intézi. „A gazdák felkészültek arra, hogy a Brexit utáni 2-3 évben nem lesz elég anyagi forrásuk a mezőgépek vásárlásához” – véli Stuart Cornthwaite, a megkérdezett cég ügyvezető igazgatója.

Ezt erősítik meg egy leeds-i aukciósház közelmúltbéli eladásai is: a kettő és öt év kor közötti prémium kategóriájú mezőgépekből ugyanis 20%-kal többet értékesítettek mostanság, mint azelőtt. A vállalat ügyvezetője szerint

a vásárlók tudatosabbak lettek, s keresik a másodkézből származó, ugyanakkor "felextrázott" gépeket, amikhez így az eredeti áruknál jóval olcsóbban juthatnak hozzá.

„Ha néhány évnyi használat után értékesítik a gazdák ezeket a gépeket, akkor azok értékvesztését és szervizköltségeit is a minimálisra csökkenthetik” – mondja Jonnie Keys, az aukciósház vezetője.

A megkérdezettek egyetértenek abban, hogy az új modellek árait és a bizonytalan jövőt szem előtt tartva a gazdálkodók számára most valódi alternatívát jelentenek a jó minőségű használt gépek.

Forrás: 
fginsight.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Bespájzonak” a brit cégek, megteltek a raktárak a Brexit miatt

Telepakolják a brit gyártók uniós nyersanyagokkal a raktáraikat. Elsősorban az élelmiszeripar szereplői tartanak attól, hogy az EU bekeményít és nem sikerül majd kedvező kereskedelmi egyezményt kötni.

Új román traktor olasz motorral

Tíz év után újból saját traktort gyárt Románia: az IRUM Reghin gyárában, az erdélyi Szászrégenben mutatták be a TAGRO elnevezésű modellt, amelynek fejlesztése öt évig tartott és nagyjából 6 millió euróba került. A tervek szerint a traktorok sorozatgyártása 2019 áprilisában kezdődhet el.

Földalatti gazdaságokkal szolgálnák ki a városok élelmiszerigényét a jövőben

Új és meglévő alagutak összekapcsolásával hoznának létre egy, a földalatti növénytermesztést kiszolgáló rendszert egy brit egyetem professzorai. A szakemberek szerint a koncepció nagy termésmennyiséget és elsőrangú élelmiszerbiztonsági feltételeket jelenthet, kiszolgálva ezzel a gyarapodó városi lakosság igényeit.

Vendégmunkásstop a brexit után

A brit zöldség- és gyümölcstermelők az új, egységes bevándorlási szabályozás értelmében a brexit után már nem tudnak könnyített engedélyezési eljárásban alacsonyan képzett, olcsó vendégmunkásokat alkalmazni az Európai Unió területéről.

Úszó napelemekkel teszik hatékonyabbá a brit vízkezelő üzemet

Vízen úszó napelemekkel, 100%-ban megújuló energiaforrásból működtetnének egy nagy-britanniai vízkezelő üzemet 2019-től. A szakemberek szerint a beruházás gazdaságosabbá és fenntarthatóbbá tenné a vízkezelési eljárást is.

Nem létező mezőgazdasági gépeket hirdettek - lebuktak

Jelentős kárt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Sárvári Járási Ügyészség öt férfi ellen, akik országszerte összesen 48 sértettet tévesztettek meg valótlan internetes hirdetésekkel 2016 augusztusától kezdődően.

Az elhízás oka a pizza

Nagy-Britanniában is probléma, hogy egyre több a túlsúlyos iskolás. A közegészségügyi hatóságok ennek láttán lépésekre határozták el magukat például pizzafronton és az édességek területén.

Washington kétoldalú kereskedelmi egyezményeket készül kötni Nagy-Britanniával és az EU-val

Az amerikai kormányzat kétoldalú kereskedelmi egyezményeket készül kötni Nagy-Britanniával, az Európai Unióval és Japánnal - közölte az amerikai törvényhozással kedden Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója.

Brexit: mi lesz Írországgal?

Noha előremutató megbeszélés folyt a brit tárgyalókkal Nagy-Britanniának az Európai Unióból történő kilépése ügyében, számos kérdés, köztük az Írország és Nagy-Britannia közötti határ ellenőrzésének kérdése továbbra is nyitott.

Mi lesz a Brexit után a walesi gazdákkal?

A walesi gazdákat képviselő szervezet, a NFU Cymru arra biztatja a gazdákat, hogy vegyenek részt a walesi kormány hónap végéig tartó Brexit-konzultációs programjában.