Back to top

Mikroalga, a csodaszer

Évtizedek óta foglalkozik a mikroalga szaporításának és felhasználásának lehetőségeivel Tőzsér Béla. A szekszárdi bioipari mérnök nemzetközi megbecsültségnek örvend. Szakmai szervezetek tagja, szakértője, külföldi egyetemisták is érkeznek hozzá nyári gyakorlatra. A mikroalga sok mindenre használható: táplálkozás, takarmányozás, talajjavítás, kozmetikumok, gyógyászat.

A tudósok némelyike csak álmodozó ötletgazda, mások kísérleteznek is az elméleteik igazolása érdekében, s a harmadik csoportba tartoznak a Tőzsér Bélához hasonló kutatók - tudósít a teol.hu.

Mégpedig azok közé, akik azért végeznek méréseket, vizsgálatokat, elemzéseket, hogy az elgondolásaikat a gyakorlatba átültethetővé, közkinccsé tehessék.

A szekszárdi bioipari mérnök a környezetvédelem számos területével foglalkozott az elmúlt 40-50 évben, de neve igazán ismertté a mikroalgák szaporításával és felhasználásával foglalkozó projektek kapcsán vált.

A jó minőségű alga előállításának alapfeltétele a jó minőségű víz – mondja –, s a Kárpát-medence meglehetősen gazdag a jó minőségű, felszín alatti vizekben. Ideálisak a gyógyvizek, az ásványvizek, a termálvizek, akár az élményfürdők hulladék vize is megfelel a célra. A felszíni vizek sajnos már szennyezettek szinte mindenütt.

A mikroalga sok mindenre használható. Táplálkozás, takarmányozás, talajjavítás, kozmetikumok, gyógyászat, üzemanyag és elektromos áram is nyerhető belőle. Az elektromos autók töltése is megoldható, környezetbarát módon. Azt hangsúlyozza Tőzsér Béla, hogy náluk – az Envihorizont Kft. szekszárdi laboratóriumában – zárt rendszert használnak. Van ahol nyitott, szabadtéri medencékben történik az algaszaporítás, de ők egy saját fejlesztésű, úgynevezett dinamikus fotokatalitikus bioreaktorral dolgoznak, melynek segítségével meghatározott fotonmennyiséget kapnak az algák, s így gyorsított fotoszintézis megy végbe. Kisebb a helyigény, nagyobb a termelékenység. Belföldi és külföldi érdeklődők is vannak, ugyanakkor a piac nehezen mozdul, nehezen vált.

Felkészültek akár nagy algaüzemek létesítésére is. Kapcsolatuk van nemzetközi szakmai szervezetekkel, járnak ide környezetvédelmet tanuló külföldi diákok nyári gyakorlatra, Törökországtól Kanadáig. A klímavédelem is szívügye a szekszárdi cégvezetőnek. Ezzel kapcsolatban meglepő kijelentést tesz:

Nem kell a magas szén-dioxid-kibocsátású üzemeket bezárni. A cső végére, ahol a klímagázok távoznának, fel kell szerelni a mi berendezésünket, amely energiahordozóvá, oxigénné és komposztnak alkalmas mikroalga-biomasszává alakítja a keletkező káros anyagot.

Az afrikai éhezést is megszüntetné

A mikroalgából tiszta energia nyerhető. Több faja ismert. Egészségvédelmi, táplálkozás-élettani szempontból is piacképes termék állítható elő belőle. Forgalmazzák folyékony, szilárd, por alakban és kapszulázott formában.

Felhasználhatók élelmiszerként, állati takarmányozásra, bioüzemanyagnak, gyógyhatású és szépségipari készítmények gyártásához, villamosenergia-termeléshez, elektromos autók töltéséhez. Van, aki az afrikai éhezők problémájának megoldását várja az algatermeléstől, mások pedig éppenséggel az űrhajósok étrendjének reformját.

Egyes algafajokkal jó eredmény érhető el a légzőszervi, az ízületi betegségek, a pajzsmirigy, a cukorbaj kezelésekor, illetve a tumorellenes terápiák során. Immunerősítő, öregedésgátló, teljesítményfokozó hatásuk is bizonyított.
Forrás: 
teol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tények a Talaj Világnapja alkalmából

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) kezdeményezte a Talaj Világnapja létrejöttét, melynek célja hogy felhívja figyelmünket arra a fontos szerepre, amit a talaj betölt az életünkben. Mik is ezek?

A sörgyártók is felkészültek a karácsonyi rohamra

Az ágazat előrejelzése alapján a sörpiac forgalma a tavalyi évhez hasonlóan alakulhat 2018-ban is, az ünnepek alatti megnövekvő forgalomra felkészültek a gyártók - közölte a Magyar Sörgyártók Szövetsége az MTI-vel pénteken.

Három magyar sütemény a világ 50 legfinomabb édessége közt

A karácsony az édességek és desszertek időszaka is - a magyarok is sokat költenek ilyenkor élelmiszerre, azon belül süteményekre. A karácsonyi időszak hagyományos nagyágyúja a bejgli és a hókifli, a világ különböző tájain azonban más és más édességeket fogyasztanak.

Bárány napok a hétvégén

A bárány- és juhhúst igyekszik népszerűsíteni országszerte a péntektől vasárnapig tartó Bárány napok elnevezésű kezdeményezés - közölték a szervezők az MTI-vel.

Az alma héjától a magjáig minden része hasznos

Fő almatermő területeink egyik legismertebb városában, Békéscsabán tartotta meg az Agrármarketing Centrum (AMC) idei évi almafogyasztást ösztönző kampányának következő állomását. Az „ALMA, a természet oltalma” szlogennel októberben indított promóció során több vidéki nagyvárosban, almapiaccal egybekötött kóstoltatással támogatják a termelők és a fogyasztók közvetlen egymásra találását.

Az olajos magvak és a tejtermékek is lehúzzák az élelmiszerárakat

Novemberben több mint kétéves mélypontra csökkentek az élelmiszerárak a világon elsősorban az olajos magvak, a tejtermékek és a szemes termékek áresése miatt.

Évi 4,5 millió kilogramm sajtot állítanak elő

A Szarvasi Mozzarella Kft. az idei esztendőben 5,5 milliárd forintos árbevétellel számol, ami hasonló a tavalyi adathoz - közölte az MTI-vel Rohony Miklós, a társaság marketing vezetője.

Drágulhat a bárányhús karácsonyig

Az év második felében emelkedett a bárányhús ára, ezt a folyamatot pedig tovább erősíti a közeledő ünnepkör, amikor külföldön és itthon egyaránt megnő a kereslet a bárányhús iránt, így karácsonyig további drágulás várható - írta a Magyar Idők csütörtökön.

Vannak még lehetőségek az exportban

Kedvező kamatozású hitelkonstrukciók, biztosítások és egyéb eszközök érhetők el azon a termékkörön belül, amelyekkel az EXIM igyekszik bátorítani a hazai mező- és élelmiszergazdaság résztvevőit az exportpiacokra való kilépésre – hangzott el a témában megrendezett szakmai konferencián Bábolnán.

Biogazdaságokban "használt elemmel" trágyáznak

Érdekes, első hallásra egyenesen megdöbbentő innovációval állt elő egy finn cég, amely egy veszélyes hulladékból, használt alkálielemekből vonja ki a cinket és a mangánt. Az így kinyert anyagokból lombtrágyát állít elő, amit már a világ számos országában sikerrel értékesítenek.