Back to top

Mikroalga, a csodaszer

Évtizedek óta foglalkozik a mikroalga szaporításának és felhasználásának lehetőségeivel Tőzsér Béla. A szekszárdi bioipari mérnök nemzetközi megbecsültségnek örvend. Szakmai szervezetek tagja, szakértője, külföldi egyetemisták is érkeznek hozzá nyári gyakorlatra. A mikroalga sok mindenre használható: táplálkozás, takarmányozás, talajjavítás, kozmetikumok, gyógyászat.

A tudósok némelyike csak álmodozó ötletgazda, mások kísérleteznek is az elméleteik igazolása érdekében, s a harmadik csoportba tartoznak a Tőzsér Bélához hasonló kutatók - tudósít a teol.hu.

Mégpedig azok közé, akik azért végeznek méréseket, vizsgálatokat, elemzéseket, hogy az elgondolásaikat a gyakorlatba átültethetővé, közkinccsé tehessék.

A szekszárdi bioipari mérnök a környezetvédelem számos területével foglalkozott az elmúlt 40-50 évben, de neve igazán ismertté a mikroalgák szaporításával és felhasználásával foglalkozó projektek kapcsán vált.

A jó minőségű alga előállításának alapfeltétele a jó minőségű víz – mondja –, s a Kárpát-medence meglehetősen gazdag a jó minőségű, felszín alatti vizekben. Ideálisak a gyógyvizek, az ásványvizek, a termálvizek, akár az élményfürdők hulladék vize is megfelel a célra. A felszíni vizek sajnos már szennyezettek szinte mindenütt.

A mikroalga sok mindenre használható. Táplálkozás, takarmányozás, talajjavítás, kozmetikumok, gyógyászat, üzemanyag és elektromos áram is nyerhető belőle. Az elektromos autók töltése is megoldható, környezetbarát módon. Azt hangsúlyozza Tőzsér Béla, hogy náluk – az Envihorizont Kft. szekszárdi laboratóriumában – zárt rendszert használnak. Van ahol nyitott, szabadtéri medencékben történik az algaszaporítás, de ők egy saját fejlesztésű, úgynevezett dinamikus fotokatalitikus bioreaktorral dolgoznak, melynek segítségével meghatározott fotonmennyiséget kapnak az algák, s így gyorsított fotoszintézis megy végbe. Kisebb a helyigény, nagyobb a termelékenység. Belföldi és külföldi érdeklődők is vannak, ugyanakkor a piac nehezen mozdul, nehezen vált.

Felkészültek akár nagy algaüzemek létesítésére is. Kapcsolatuk van nemzetközi szakmai szervezetekkel, járnak ide környezetvédelmet tanuló külföldi diákok nyári gyakorlatra, Törökországtól Kanadáig. A klímavédelem is szívügye a szekszárdi cégvezetőnek. Ezzel kapcsolatban meglepő kijelentést tesz:

Nem kell a magas szén-dioxid-kibocsátású üzemeket bezárni. A cső végére, ahol a klímagázok távoznának, fel kell szerelni a mi berendezésünket, amely energiahordozóvá, oxigénné és komposztnak alkalmas mikroalga-biomasszává alakítja a keletkező káros anyagot.

Az afrikai éhezést is megszüntetné

A mikroalgából tiszta energia nyerhető. Több faja ismert. Egészségvédelmi, táplálkozás-élettani szempontból is piacképes termék állítható elő belőle. Forgalmazzák folyékony, szilárd, por alakban és kapszulázott formában.

Felhasználhatók élelmiszerként, állati takarmányozásra, bioüzemanyagnak, gyógyhatású és szépségipari készítmények gyártásához, villamosenergia-termeléshez, elektromos autók töltéséhez. Van, aki az afrikai éhezők problémájának megoldását várja az algatermeléstől, mások pedig éppenséggel az űrhajósok étrendjének reformját.

Egyes algafajokkal jó eredmény érhető el a légzőszervi, az ízületi betegségek, a pajzsmirigy, a cukorbaj kezelésekor, illetve a tumorellenes terápiák során. Immunerősítő, öregedésgátló, teljesítményfokozó hatásuk is bizonyított.
Forrás: 
teol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Porosodó pálinkafőzőkkel lenne tele az ország?

Nem tartja életszerűnek a NAV-hoz befolyó adatokat a Pálinka Nemzeti Tanács, a magánfőzésről szóló 2018-as adóhatósági adatokból ugyanis az derül ki, hogy az országban nyilvántartott, magánfőzésre szolgáló lepárlókészülékeknek csak mintegy egyharmadát használták 2018-ban.

Szárnyal a prémium sörök forgalma

Hetvenhatezer hektoliterrel több sört adtak el tavaly a vezető sörgyárak a hazai piacon. A felsőkategóriás sörök értékesítése 2018-ban messze az átlag felett, összesen 24 százalékkal nőtt. Szintén átlag feletti növekedést ért el az alkoholmentes és az ízesített sörök forgalma is.

Problémás csiliolajat és őrölt gyömbért találtak

Határérték feletti benzo(a)pirént és PAH-ot mértek Kínából származó őrölt gyömbérben, illetve határérték feletti lágyítószert, úgynevezett epoxidált szójaolajat (ESBO) mutatott ki kínai, csirke ízesítésű, tofus, chili olajban. Mindkét esetről a RASFF-on keresztül szerzett tudomást a Nébih.

Tejminőséget javító takarmánykiegészítő

Az A-One Danmark vállalkozás új terméke egy olyan takarmánykiegészítő, aminek a használatával kimutathatóan emelkedik a föcstejben található antitestek száma, a laktáció későbbi szakaszában pedig magasabb lesz a koca tejének laktóz- és zsírtartalma.

Elszállnak az élelmiszerárak Ausztriában

Nyugati szomszédainknál 2011 óta 6 százalékponttal gyorsabban emelkedtek az árak az euró-övezet átlagánál, s e különbséghez a regionális élelmiszerek jelentős drágulása is hozzájárult.

Nem áll végrehajtás alatt a HELL ENERGY

A megindított végrehajtás során a 12 millió forint értékű követelés a társaság részéről január közepén teljes mértékben kiegyenlítésre került. A végrehajtó az eljárását 2019. január 31. napján befejezetté nyilvánította. Mindezekből okszerűen következik, hogy a cégnyilvántartásban 2019. február 4-én megjelent végrehajtási jog bejegyzésére törvénytelenül került sor.

Sajtbírálói tanfolyam indul

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával, március 22-i kezdettel sajtbírálói képzést indít a Magyar Sajtkészítők Egyesülete.

Áttörés a méhek és a környezet megmentésében?

Történelmi mérföldkő lehet, hogy a héten Bajorországban több mint egymillió ember csatlakozott aláírásával a "Fajok Sokfélesége - Mentsétek meg a méheket" népi kezdeményezéshez. Ezért a tartományi törvényhozásnak szavaznia kell a népi kezdeményezés jogszabálytervezetéről, mely többek között a műtrágyázás és a növényvédő szerek alkalmazásának visszaszorításáról rendelkezik.

Az EU két magyarországi környezetvédelmi kezdeményezést támogat

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaságra való európai átállás elősegítése érdekében az unió LIFE programjának új finanszírozási forrásai több mint 3,2 milliárd euró összegű kiegészítő támogatásban részesítik tíz tagállam környezetvédelmi és éghajlat-politikai projektjeit, köztük két magyar kezdeményezést.

Kína és India zöldíti a bolygónkat

A világ két legnagyobb szennyezője, Kína és India segíti a bolygó zöldülését is egy jelentés szerint – legalábbis egyelőre. Ez a hatás főleg abban gyökerezik, hogy Kínában igen ambiciózus faültetési kampány zajlik, illetve mindkét országban igen intenzív a mezőgazdasági termelés.