Back to top

Honvédelem és agrárkutatás

Stratégiai partnerségi megállapodás a Honvédelmi Minisztérium és a Szent István Egyetem között. A megállapodásban vállalt célok megvalósítása érdekében az aláírók együttműködnek és elősegítik a szakmai konzultációkat, a toborzási, az oktatási tapasztalatok, ismeretek és az új kutatási eredmények egymással történő megosztását.

Igazi mérföldkőnek számít a Honvédelmi Minisztérium és a Szent István Egyetem közötti stratégiai együttműködési megállapodás, amelyet a felek a pénteken írtak alá a felsőoktatási intézmény gödöllői székhelyén. Az esemény a kormányzat és a felsőoktatás szempontjából kiemelkedő jelentőségű, hiszen a honvédelmi tárca és a jövőben Közép-Európa egyik meghatározó agrárprofilú egyeteme adja össze a tudását, többek között az oktatás, kutatás, továbbképzések, fejlesztések, toborzás és az önkéntes tartalékos szolgálat területén.

Az együttműködési megállapodást Szabó István honvédelmi ügyekért felelős államtitkár, Dr. Tőzsér János, a Szent István Egyetem (SZIE) rektora és Magyar Ferenc, a SZIE kancellárja látta el kézjegyével.

A megállapodásban vállalt célok megvalósítása érdekében az aláírók együttműködnek és elősegítik a szakmai konzultációkat,

a toborzási, az oktatási tapasztalatok, ismeretek és az új kutatási eredmények egymással történő megosztását, valamint felkérés esetén kölcsönösen részt vesznek egymás kutatásaiban.

Dr. Tőzsér János rektor a rendezvényen elmondta, hogy a Szent István Egyetem mind a felsőoktatás, mind a tudomány területén minőségi szolgáltatásokat nyújt, a jelenlegi kutatás-fejlesztési projektek rendkívül magas hozzáadott értékkel bírnak, amelyek hozzájárulnak többek között a honvédséghez kapcsolódó élelmiszerbiztonsági, mikrobiológiai és műszaki fejlesztésekhez. A Szent István Egyetem országos és Kárpát-medencei jelentősége kiemelkedő, s a Honvédelmi Minisztériummal való együttműködési területek összehangolása, fejlesztése hozzájárul az intézmény versenyképességének növeléséhez, különösen a társadalmi és területi kohézió erősítése területén.

Szabó István államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy az Egyetemmel most megkötésre került együttműködési megállapodása fontos része annak a törekvésnek, hogy a Magyar Honvédség társadalmi elismertsége, támogatása tovább fejlődjön, növekedjen. Ehhez mindenekelőtt ismereteket kell nyújtanunk a Honvédségről, a honvédelemről, a hazánkat fenyegető veszélyekről.

A tárca törekvése az, hogy a Honvédség egyrészt vonzó munkahely legyen,

de ennél talán fontosabb, hogy egy olyan szervezetként tekintsenek rá, ahol a hazánkért, a hazánk biztonságáért tenni akaró polgárok egyenruhában, egységesen, szervezetten dolgoznak, ahogy a katonák mondják: szolgálnak. Ezen együttműködés e célok eléréséért született, elsősorban a tájékoztatással, az ismeretszerzés lehetőségének megteremtésével, a honvédelem rendszerébe belépni kívánók segítésével. Az egyre fejlődő Honvédség tiszti utánpótlásának biztosítása alapvető érdek, melynek fontos csatornáját nyithatja meg az aláírt szerződés.

Magyar Ferenc kancellár kiemelte, hogy a Szent István Egyetem és a Honvédelmi Minisztérium immár több mint 10 éve állnak egymással eredményes partneri viszonyban, a jelenlegi megállapodással azonban még szorosabb és hatékonyabb együttműködés alakulhat ki.

Forrás: 
SZIE közlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Két anyától születtek egerek

A Kínai Tudományos Akadémia kutatói apa nélkül „kreáltak” újszülött egereket két anyától. A szaporodás természetes szabályait szegték meg a genetikusok.

Felhő technológia menti meg a méheket?

Új megközelítéssel, a felhő alapú technológia segítségével vizsgálják a méhpopulációk hanyatlásának okait, és igyekeznek elősegíteni a világ legfontosabb beporzó állatainak fennmaradását - közölte az Oracle és a World Bee Project az MTI-vel csütörtökön.

Stratégiai megállapodás a Nemzeti Ménesbirtok és a Szent István Egyetem között

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. a Szent István Egyetemmel, a felsőoktatási intézmény gödöllői székhelyén.

Indul a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat

Szaktudás, modern technológia és mérethatékonyság – e három tényező határozhatja meg a hazai agrárium fejlődésének jövőbeli irányát és lendületét. A fiatal agrárszakembereket támogató K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat ezért idén az agrárium mérethatékonyságának fokozására fókuszál.

Poloskacsapdát fejleszt az MTA

Tömegével húzódnak be a házakba, lakásokba a vándorpoloskák és a márványospoloskák. Ajánlatos minél előbb elpusztítani a bejutó egyedeket, mert az áttelelő példányokból lesznek a következő évi populációk. Rossz hír, hogy természetes ellenségeiket egyelőre nem ismerjük, jó hír viszont, hogy az MTA növényvédelmi kutatói már dolgoznak egy hatékony poloskacsapda kifejlesztésén.

Horrorvideó a Nébihtől - gyomorforgató állapotok

Súlyos élelmiszerbiztonsági problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nébih egy Pest megyei sütőüzem működését.

Az Ön vállalkozása hogyan digitalizál? – Rövid felmérés

Amennyiben ön egyéni gazdálkodó vagy cégvezető, kérjük, szánjon néhány percet az önkéntes és anonim kérdőív kitöltésére! Magyarország Digitális Agrár Stratégiájának (DAS) célja az agrárgazdaság digitalizációs átalakítása és fejlesztése az agrárgazdaság hatékonyságának növeléséhez. A DAS gördülékeny és hatékony megvalósítása érdekében az Agrárgazdasági Kutató Intézet felmérést készít a jelenlegi helyzetről.

Újabb géntechnológiai bravúr

Géntechnológiák és szintetikus biológiai technikák alkalmazásával genetikailag módosított kék rózsát állítottak elő kínai kutatók.

Élelmezési Világnap: Tetteink alakítják a jövőt

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) minden évben október 16-án – az Élelmezési világnapon – a szervezet 1945-ös alapítására emlékezik. Szerte a világon több mint 150 országban tesznek ugyanígy, ezzel az ENSZ egyik legjelentősebb napjává emelve az eseményt. A cél, felhívni a figyelmet az éhezőkre, hogy az élelem, a megfelelő táplálék még nem biztosított mindenki számára.

Új biológiai hulladéktechnológiát fejleszt a Profikomp Zrt.

Új, integrált biológiai hulladék feldolgozó technológiát fejleszt ki a gödöllői székhelyű Profikomp Környezettechnika Zrt. vezette konzorcium, amellyel elsősorban állattartó telepek állíthatnak elő új típusú szerves trágyát - közölték az MTI-vel.