Back to top

Stratégiai megállapodás a Nemzeti Ménesbirtok és a Szent István Egyetem között

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. a Szent István Egyetemmel, a felsőoktatási intézmény gödöllői székhelyén.

A mezőhegyesi Ménesbirtok kiemelt oktatási, kutatási és fejlesztési bázisként kapcsolódik be az Egyetem rendszerébe, melynek célja egyrészt a hazai és nemzetközi képzés és kutatás általános jellegű támogatása, másrészt, hogy az agrár- és környezetgazdálkodás területén erősödjön a szakpolitikai döntési folyamatok szakmai-tudományos megalapozottsága.

Az együttműködési megállapodást Pap István, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója, Dr. Tőzsér János, a Szent István Egyetem (SZIE) rektora és Magyar Ferenc, a SZIE kancellárja látta el kézjegyével.

Dr. Tőzsér János rektor az ünnepélyes aláíráson elmondta, a Szent István Egyetem magas színvonalú szellemi, szakmai és tudományos háttere lehetővé teszi, hogy a hallgatók naprakész elméleti tudással gazdagodjanak, melyhez a gyakorlati tapasztalatszerzési lehetőséget a Ménesbirtok biztosítja –

többek között szántóterületek monitorozásához, az agrotechnikai kezelés hatásainak értékeléséhez, az innovatív takarmány-előállítás elősegítéséhez, valamint az állati termék előállítás fejlesztéséhez.

Fontosnak tartom, hogy a fiatalok visszataláljanak az agrár-felsőoktatáshoz, megismerjék az agrár- és vidékfejlesztési szakmák szépségeit – mondta a rektor.

Pap István vezérigazgató beszédében hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.  Magyarország és Európa egyik legöregebb és legnagyobb állami tulajdonú mezőgazdasági nagyüzemeinek egyike. A Ménesbirtok az elmúlt 2 évszázadban meghatározója volt nemcsak hazánk, hanem a Kárpát-medence és Európa mezőgazdaságának, lótenyésztésének, állattenyésztésének, növénytermesztésének és a feldolgozóipar különböző területein.

Jelenleg a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. 10 000 ha földterületen gazdálkodik, mintegy 500 munkavállalót foglalkoztat, 1100 tejelő tehenet és 400 lovat tart.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. a törvényben foglalt oktatási tevékenységet részben a Szakközépiskola átvételével részben a felsőoktatási intézmények, jelesül a Szent István Egyetemmel történő stratégiai együttműködés kialakításával kívánja megvalósítani.

Magyar Ferenc kancellár kiemelte:

Folyamatosan keressük azokat a képzési, továbbképzési formákat, kereteket, amelyek már az egyetemi évek alatt lehetővé teszik a jövő szakembereinek a gyakorlati tudás megszerzését.

A Ménesbirtokkal való együttműködés fokozhatja a Szent István Egyetem különböző szintű képzési és kutatóhálózati tevékenységének hatékonyságát.

Az együttműködés keretében duális és kooperatív képzések indulnak, illetve a hallgatók bekapcsolódhatnak a Ménesbirtok pályaorientációs programjaiba is.

Emellett szakdolgozati és diplomadolgozati témák közösen kerülnek meghirdetésre, illetve a dolgozatokat közösen is menedzselik majd a felek. A kutatás-fejlesztés területén is jelentős eredmények várhatók, hiszen közös pályázati és kutatási programok indulnak.

Az együttműködési megállapodás kiterjed arra is, hogy a felek hamarosan egy közös programot indítanak – a mezőgazdasági szántóterületek kezelését érintő hosszú távú monitorozása érdekében.

Forrás: 
Szent István Egyetem

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rovarevő tyúkok és malacok?

A hagyományos, szójadara és halliszt alapú takarmány helyett rovarokból fedeznék a sertések és tyúkok növekedéséhez szükséges proteint, ehhez azonban nagy mennyiségben kell rovarokat termelni – ennek megvalósításán dolgozik három német felsőoktatási intézmény és egy kutatóintézet.

Két évtizede együtt a korszerű mezőgazdaságért

Húsz esztendeje, azaz 1999. május 19-én alakult meg a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége. Jubileumi közgyűlésüket április 17-én Gödöllőn, a SZIE Gépészmérnöki Karának Tudástranszfer Központjában tartották.

Szakmai kirándulás a dél-alföldi farmokra

2019. április 12-14. közötti országjáró szakmai kiránduláson vettek részt az Egyetemi Fiatal Gazda Klubok tagjai. Több, különböző tevékenységet folytató gazdaságot látogattak meg.

Mobil borfogyasztási szokások: vásárlást segítő applikációk

A borvilág dinamikus terület, folyton mozgásban és változásban van. A Bloomberg 2018-ban végzett felmérést a trendeket keresve, és érdekes megállapításokat tett.

Változatlan forgatókönyv: a szakestély

A selmeci diákhagyományok jelenleg is élő rendezvényét, a szakestélyt lázas előkészület előzi meg, amit a Major domus irányít. A terem lefoglalása, berendezése, a névre szóló meghívó, az úgynevezett invitáló czédula szétküldése, a sör megrendelése, a zsíros kenyerek elkészítése, a leendő tisztségviselőkkel való egyeztetés után elérkezik a várva várt pillanat.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

A mezőgazdaság űrtechnológiája

A precíziós gazdálkodás sajátos pályát írt le Magyarországon. Amerikában fedezték fel gyakorlati szakembereink, és immár két évtizede, hogy a KITE Zrt. gondolt egy merészet, és belefogott a rendszer műszaki kialakításába hazánkban. Ez akkor több mint 3 milliárd forintjába fájt a vállalatnak - azonban hamar bebizonyosodott, hogy nagyon megérte.

Hazai ízekben idén ismét a zalaegerszegi szakiskola győzött

A 2019. évi sertéshús-fogyasztás ösztönző kampány „Hazai ízek, hazai asztalokon” című szakképző iskolai szakácsversenyén a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata szerezte meg az elsőséget.

Az agrárképzést népszerűsítették a Szakmák Éjszakáján

Országszerte 160 település 467 szakképző intézménye várta az érdeklődő diákokat a Szakmák Éjszakája rendezvénysorozaton péntek este.

Japánkerti nap a Varga Márton kertészeti szakgimnáziumban

Minden Japánról, az ország kertészeti, harcművészeti és teakultúrájáról szólt szombaton Zuglóban, az AM KASZK Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnáziuma és Kollégiumában és 90 éves japánkertjében. Az esemény díszvendége Sato Kuni, Japán nagykövetasszonya volt. Új gyűjteménnyel bővült az iskola múzeuma is.