Back to top

Kedvezmények és szigorítások az őszi adócsomagban

Cafeteria kérdésben ugyan nem hátrált meg, de más egyéb területen adna kedvezményeket a kormány az új, őszi adócsomaggal – áll a MAZARS legfrissebb elemzésében.

A munkáltatói terheken például több szempontból könnyítenének, és a KATA-sok is jobban járhatnak. Az adóeljárási szabályokban ugyanakkor szigorítás várható, és minden 60 milliárd forintnál nagyobb forgalmat bonyolító céget automatikusan ellenőriznének, ha két évnél hosszabb ideig nem érnek el nyereséget.

Sokat finomított a nyári adócsomagon és az adózási szabályokon a kormány, ezeket a pontosításokat terjesztették most be a parlementnek – áll a MAZARS, őszi adócsomagot vizsgáló elemzésében. Az adószakértő cég úgy látja, hogy egyre inkább ez a kettős beterjesztéssel dolgozó rendszer lesz a szokás az adócsomagok esetében.

„A logika a két változtatási hullám mögött az lehet, hogy az első csomaggal megtörténnek a drasztikus módosítások (például a cafeteria rendszer átalakítása), majd ősszel a visszajelzések alapján ezt követi a finomhangolás, a részletszabályok kijavítása, pótlása.”

– mondta H. Nagy Dániel adóigazgató.

A drasztikus módosításokról szólva, a cafeteria rendszer átalakításában szinte semmiben sem hátrált meg a kormány. Kizárólag a lakáscélú hitel kedvezményes kamata kerülne vissza az adómentes körbe. tehát ezt követően csak igen szűk körben lehet majd adókedvezménnyel juttatásokat adni az alkalmazottaknak.

„Az otthonteremtés esetében azonban tenne néhány apróbb kedvezményt a kormány. Noha a lakóingatlanokra alkalmazható, 5%-os adókulcsot továbbra is kivezetik, átmeneti könnyítést hoznának. Még abban az esetben is a kedvezőbb kulcs lenne alkalmazható, ha a tényleges teljesítés 2019. december 31. után lesz, de jövő év végén az ingatlan készültségi foka már szerkezetkész, és tulajdonjog bejegyzéshez szükséges adásvételi szerződést a földhivatalhoz már benyújtották”– hangsúlyozta H. Nagy Dániel.

Több helyen a munkáltatói terheken is könnyítene a kormány. A kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vállalkozásokat például azzal segítenék, hogy a szociális hozzájárulási adó csak felét kellene fizetniük a kutatáshoz kapcsolódó bérköltségük után.

A kormányzati leépítések miatt elbocsátott nyugdíjkorhatár előtt állók újrafoglalkoztatását is támogatnák. Alkalmazásuk esetén nem kellene szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást fizetni a minimálbér négyszereséig. Az öregségi nyugdíj mellett dolgozók esetében pedig csak a 15%-os személyi jövedelemadót kellene megfizetni.

„A vállalkozások és vállalkozók adózását másban is kedvezőbbé tenné a kormány. Létrehoznák például a csoportos társasági adóalanyiságot, amelyet – a NAV engedélyével – azok a vállalatok kérhetnének, amelyek között legalább 75 százalékos arányú szavazati jogon alapuló kapcsolt vállalkozási viszony áll fenn.

Szintén nagy változás jön az alanyi áfa mentes vállalkozóknak, hiszen az értékhatárt az eddigi 8 millióról 12 millióra emelnék jövőre, amiből a legtöbb KATÁ-s is profitálhat ” – emelte ki az adóigazgató.

Fontos újdonság, hogy változtatnak az adóeljárási szabályokon. Jelenleg ugyanis 365 napban maximalizálták az adóellenőrzési eljárások határidejét, a tapasztalatok szerint azonban ez nem mindig volt elengedő a megfelelő döntéshozatalhoz. Épp ezért jövőre az ügyintézési határidőbe újra nem számítana bele a hiánypótlást és a tényállás tisztázásához szükséges adatok benyújtását felemésztő időszak.

„A kormány komolyan változtatna a nagy áruházakat érintő veszteségszabályokon is. Jelenleg ugyanis be kellene zárni azokat a 15 milliárd forintos árbevételt elérő kereskedőcégeket, amelyek két egymást követő adóévben nem érnek el nyereséget. Ezt a határt 60 milliárdra emelnék, és a szabályt minden szektorra kiterjesztenék. Bezárás helyett ugyanakkor „csak” kötelező NAV-ellenőrzést kapna az érintett cég” – mondta H. Nagy Dániel.

A felsorolt változtatások egyelőre még csak javaslatok, azokat a parlamentnek meg kell szavaznia. Ez várhatóan novemberben történhet meg, és addig még elképzelhetők további módosítások az adócsomagban.

Forrás: 
MAZARS sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hidrokultúrás veresegyházi paradicsom télen-nyáron

December 14-én pénteken, Veresegyházon a Veresi Paradicsom Kft. új üvegházának átadásán Nagy István agrárminiszter a rendezvény fővédnökeként mondott köszöntő beszédet, melyben Magyarország versenyképes élelmiszer termelését, továbbá a kertészet mezőgazdaságban betöltött szerepét és támogatásának jelentőségét részletezte.

Sertés állatjóléti támogatási kérelem benyújtása: most!

Bár még nem jelent meg a 140/2007. (XI. 28.) FVM rendelet helyébe lépő jogszabály, az Agrárminisztérium bejelentette, hogy folytatódik a sertés állatjóléti támogatási program.

Jövőre is lesz baromfi állatjóléti támogatási program

Az Agrárminisztérium a baromfiágazat szakmai szervezeteivel egyeztetve már 2018 áprilisában kezdeményezte Brüsszelben a jelenlegi program helyébe lépő új, 2025-ig tartó támogatási programot az eddigihez hasonló szakmai tartalommal, de emelt támogatási kerettel.

Elhalasztották az egységes dohánytermék-csomagolások bevezetését

Az egyik legnagyobb hatású, kilátásba helyezett változást az a kormányrendelet fogalmazta meg, amely szerint 2019. május 20-ától kizárólag egységes csomagolással ellátott dohánytermékeket lehetne forgalmazni Magyarországon.

Keleti gazdák tüntettek Brüsszelben

Közép- és kelet-európai gazdák tüntettek csütörtökön Brüsszelben az Európai Tanács ülése alatt egyenlő támogatási szinteket és egyéb jogosultságokat követelve.

Nébih vizsgálat: nem mindegyik citrom állta ki a próbát

Citromokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. A szakemberek 10 különböző, hálós kiszerelésű déligyümölcsöt vontak komplex ellenőrzés alá.

Újabb pályázati forrás jut környezet- és természetvédelemre

Magyarország két LIFE integrált pályázatát is támogatja az Európai Bizottság, egyet környezetvédelmi, egyet pedig természetvédelmi területen - mondta el Nagy István agrárminiszter az MTI-nek csütörtökön.

Több pénzt költhet jövőre az Európai Unió, mint idén

Hivatalosan is jóváhagyta az Európai Unió következő évi költségvetését tegnap a két társjogalkotó szerv, az Európai Parlament (EP) és a tagállamok kormányait tömörítő tanács.

Újabb 11 milliárd forint vidékfejlesztési támogatásról született döntés

A Vidékfejlesztési Program keretében újabb 11 milliárd forint összegű támogatásról született döntés, amely mintegy 700 gazdálkodó fejlesztéseit szolgálja. Az Irányító Hatóság mostani döntésével együtt programban vállalt kötelezettség mértéke meghaladja a 100 százalékot.

A cégeknél még nincs karácsony: sok adózási feladat év végére

Noha közelednek az ünnepek, több olyan fontos év végi adózási határidő és választási lehetőség is van, amelyekre a vállalkozásoknak oda kell figyelniük. A Mazars elemzésében többek között összefoglalja a teendőket a társasági adóval, a csoportos társasági adóalanyisággal, a CbCR-ral kapcsolatban.