Back to top

Kedvezmények és szigorítások az őszi adócsomagban

Cafeteria kérdésben ugyan nem hátrált meg, de más egyéb területen adna kedvezményeket a kormány az új, őszi adócsomaggal – áll a MAZARS legfrissebb elemzésében.

A munkáltatói terheken például több szempontból könnyítenének, és a KATA-sok is jobban járhatnak. Az adóeljárási szabályokban ugyanakkor szigorítás várható, és minden 60 milliárd forintnál nagyobb forgalmat bonyolító céget automatikusan ellenőriznének, ha két évnél hosszabb ideig nem érnek el nyereséget.

Sokat finomított a nyári adócsomagon és az adózási szabályokon a kormány, ezeket a pontosításokat terjesztették most be a parlementnek – áll a MAZARS, őszi adócsomagot vizsgáló elemzésében. Az adószakértő cég úgy látja, hogy egyre inkább ez a kettős beterjesztéssel dolgozó rendszer lesz a szokás az adócsomagok esetében.

„A logika a két változtatási hullám mögött az lehet, hogy az első csomaggal megtörténnek a drasztikus módosítások (például a cafeteria rendszer átalakítása), majd ősszel a visszajelzések alapján ezt követi a finomhangolás, a részletszabályok kijavítása, pótlása.”

– mondta H. Nagy Dániel adóigazgató.

A drasztikus módosításokról szólva, a cafeteria rendszer átalakításában szinte semmiben sem hátrált meg a kormány. Kizárólag a lakáscélú hitel kedvezményes kamata kerülne vissza az adómentes körbe. tehát ezt követően csak igen szűk körben lehet majd adókedvezménnyel juttatásokat adni az alkalmazottaknak.

„Az otthonteremtés esetében azonban tenne néhány apróbb kedvezményt a kormány. Noha a lakóingatlanokra alkalmazható, 5%-os adókulcsot továbbra is kivezetik, átmeneti könnyítést hoznának. Még abban az esetben is a kedvezőbb kulcs lenne alkalmazható, ha a tényleges teljesítés 2019. december 31. után lesz, de jövő év végén az ingatlan készültségi foka már szerkezetkész, és tulajdonjog bejegyzéshez szükséges adásvételi szerződést a földhivatalhoz már benyújtották”– hangsúlyozta H. Nagy Dániel.

Több helyen a munkáltatói terheken is könnyítene a kormány. A kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vállalkozásokat például azzal segítenék, hogy a szociális hozzájárulási adó csak felét kellene fizetniük a kutatáshoz kapcsolódó bérköltségük után.

A kormányzati leépítések miatt elbocsátott nyugdíjkorhatár előtt állók újrafoglalkoztatását is támogatnák. Alkalmazásuk esetén nem kellene szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást fizetni a minimálbér négyszereséig. Az öregségi nyugdíj mellett dolgozók esetében pedig csak a 15%-os személyi jövedelemadót kellene megfizetni.

„A vállalkozások és vállalkozók adózását másban is kedvezőbbé tenné a kormány. Létrehoznák például a csoportos társasági adóalanyiságot, amelyet – a NAV engedélyével – azok a vállalatok kérhetnének, amelyek között legalább 75 százalékos arányú szavazati jogon alapuló kapcsolt vállalkozási viszony áll fenn.

Szintén nagy változás jön az alanyi áfa mentes vállalkozóknak, hiszen az értékhatárt az eddigi 8 millióról 12 millióra emelnék jövőre, amiből a legtöbb KATÁ-s is profitálhat ” – emelte ki az adóigazgató.

Fontos újdonság, hogy változtatnak az adóeljárási szabályokon. Jelenleg ugyanis 365 napban maximalizálták az adóellenőrzési eljárások határidejét, a tapasztalatok szerint azonban ez nem mindig volt elengedő a megfelelő döntéshozatalhoz. Épp ezért jövőre az ügyintézési határidőbe újra nem számítana bele a hiánypótlást és a tényállás tisztázásához szükséges adatok benyújtását felemésztő időszak.

„A kormány komolyan változtatna a nagy áruházakat érintő veszteségszabályokon is. Jelenleg ugyanis be kellene zárni azokat a 15 milliárd forintos árbevételt elérő kereskedőcégeket, amelyek két egymást követő adóévben nem érnek el nyereséget. Ezt a határt 60 milliárdra emelnék, és a szabályt minden szektorra kiterjesztenék. Bezárás helyett ugyanakkor „csak” kötelező NAV-ellenőrzést kapna az érintett cég” – mondta H. Nagy Dániel.

A felsorolt változtatások egyelőre még csak javaslatok, azokat a parlamentnek meg kell szavaznia. Ez várhatóan novemberben történhet meg, és addig még elképzelhetők további módosítások az adócsomagban.

Forrás: 
MAZARS sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyszerűbb lesz a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevők elleni támogatás igénylése

Az Agrárminisztérium a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szemben - mint például az amerikai szőlőkabóca - fontosnak tartja a megelőzést, amelyhez jelentős összegben támogatást nyújt. A támogatás igénylése egyszerűsödik, a kérelmek 2019. március 1-31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz.

Szezonális vendégmunkások: kik dolgoznak a német földeken?

Évente 300 ezer, főként lengyel és román mezőgazdasági vendégmunkás érkezik Németországba, hogy – olykor embert próbáló feltételek között – részt vegyen a spárga vagy az eper és más zöldség- és gyümölcsfélék betakarításában.

Nem áll végrehajtás alatt a HELL ENERGY

A megindított végrehajtás során a 12 millió forint értékű követelés a társaság részéről január közepén teljes mértékben kiegyenlítésre került. A végrehajtó az eljárását 2019. január 31. napján befejezetté nyilvánította. Mindezekből okszerűen következik, hogy a cégnyilvántartásban 2019. február 4-én megjelent végrehajtási jog bejegyzésére törvénytelenül került sor.

Az EU két magyarországi környezetvédelmi kezdeményezést támogat

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaságra való európai átállás elősegítése érdekében az unió LIFE programjának új finanszírozási forrásai több mint 3,2 milliárd euró összegű kiegészítő támogatásban részesítik tíz tagállam környezetvédelmi és éghajlat-politikai projektjeit, köztük két magyar kezdeményezést.

Sok pénz bejött a chipsadóból, csak a népnevelés nem sikerült

Bevezetése óta közel 200 milliárd forint költségvetési rést tömött be a népegészségügyi termékadó. Adóként bevált, népnevelési eszközként viszont kétséges a hatása.

Erdőgazdálkodók figyelem! Lezárul az erdei ökoszisztémák értéknövelését célzó pályázat

Napokon belül zárul a VP5- 8.5.1.-17. kódszámú „Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások” elnevezésű felhívás. A pályázat támogatási kérelmének benyújtási határideje 2019. február 28.

Átlagosan 15 százalékkal emeli dolgozói bérét a Lidl

Újabb, átlagosan 15 százalékos béremelést hajt végre a Lidl Magyarország március 1-jétől, csaknem 4600, az üzletekben és a raktárakban dolgozó munkavállaló fizetése nő - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.

Csak engedéllyel gyűjthető a hullott agancs!

A gímbikák többsége februárban és márciusban veti le fejdíszét, ami ezekben a hetekben szinte vonzza az agancsgyűjtőket az erdőkbe. Tudni kell azonban, hogy ez a tevékenység a hatályos jogszabályok szerint csak az adott terület vadászatra jogosultjának írásbeli hozzájárulásával történhet. E nélkül a Büntető Törvénykönyv (Btk.) szerint lopásnak minősül!

Termőföldek visszaadásáért indított pert a somogyi ügyészség

Bűncselekmény útján szerzett tizenkilenc termőföld visszaadásáért indított polgári pert a Somogy Megyei Főügyészség a közelmúltban - tájékoztatta az ügyészség csütörtökön az MTI-t.

Átszervezi a falugazdász hálózatot az agrárkamara 

Átszervezi a falugazdász hálózatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - közölte Darabos Tamás a kamara főigazgatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön.