Back to top

Őszi ízek diadala - édes receptek

Az őszi konyha a legszebb, a leggazdagabb. Ilyenkor a piacra menni is gyönyörűség, a kertben pedig annyi csudaság ötlik a szemünkbe, hogy alig lehet belőlük választani.

Jómagam ilyenkor sokszor kerülök szembe a bőség zavarával. Itt egy halom kövér paradicsom kelleti magát – jó kis mártás kerekedik belőle, hatalmas húsgombócokkal, petrezselymes, főtt burgonyával, a virágokkal bókoló utolsó bazsalikomok zöld zamatával. Amott paprikák sütkéreznek a napfényben – roston sütve imádni valóak, pici olajjal, balzsamecettel öntögetve salátának hibátlan választás. A levesimádók kedvére viszont mennyei levessé lényegülhetnek.

A padlizsánok szabad tűzön sülnek, hogy aztán konyhakészen vándoroljanak a kamra mélyére, legyen télen is padlizsánkrém az arra éhesek kenyerére. Nincs annyi láda, kosár, amibe a gyümölcsök gyűlnének, és vajon lesz-e annyi idő és energia, hogy amit frissen el nem fogyaszt a siserahad, az üvegekbe kerüljön – mert kárba semmi se veszhet.

Az őszi gyümölcsök sora főzve, sütve végzi be nálunk, ilyenkor már sorra kerülnek a töltött, sült gyümölcsök, a gyümölcsös pohárdesszertek, piték és lepények: erre vár a szilva, az alma, a körte, a birs.

Fotó: Vass András, Rózsakunyhó
A kert végében is körül kell nézni, a bodza nehéz fejei már régen megértek, és aztán illatos almával házasítva lekvár formájában alhatják majd álmukat a polcokon, de pirosodik a csipkebogyó, a som, hátrább kéklik a kökény… nehéz a választás, mi legyen éppen ma terítéken? A bőséggel bátran szembeszállva olykor többféle étel is készül, de mindig van mifelénk éhes száj, aki örömmel falja.

Nézzünk hát körbe a kertben, minden nap mosolyog egy-egy finom alapanyag, adjunk esélyt a vágyainknak, az érzéseinknek, mikor melyiket kívánja meg a szemünk, melyik láttára ébred föl bennünk az ízek utáni vágyakozás, éppen mire kordul meg a gyomrunk. Élvezzük az egész éves munka nagyszerű gyümölcsét.

Őzcomb kenyérkéregben

Hozzávalók: 50 dkg őzcomb, só, 5 dl vadhús-alaplé, 2 tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg vaj, 2 dl vörösbor, 1 kiskanál porcukor, 1 kiskanál őrölt fahéj, 20 dkg csipkebogyólekvár.

A húst megmossuk, szárazra töröljük, sóval bedörzsöljük. Tűzálló tálba tesszük, leöntjük a forró alaplével és előmelegített sütőben, fedő alatt puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult, a szaft felét leöntjük. A fahéjat a cukorral elkeverjük, és a felét a húsra hintjük. A zsemlemorzsát beáztatjuk a borba, majd a puha vajjal és a tojásokkal összedolgozzuk, a fahéjas cukorral ízesítjük. Ezt a keveréket az őzcombon szépen elegyengetjük és a forró sütőben rásütjük. A félretett szaftot a csipkebogyólekvárral sűrűre főzzük és a fölszeletelt pecsenye mellé tálaljuk.

Sültpaprika-krémleves

Hozzávalók: 2 szép nagy, piros húsú paprika, 1 kisebb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 kis rozmaringág, só, 2 evőkanál liszt, 6 dl húsleves, a tálaláshoz csípős pirospaprika, grissini.

A paprikákat kicsumázzuk, húsukat fölszeleteljük. A fölforrósított olajon üvegesre sütjük a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a paprikát, a rozmaringágacskát, és szorgalmasan kevergetve-rázogatva, nehogy leégjen, megsütjük. Ha a paprika meg puhult, a héja szépen megpirult, beletesszük a fokhagymát, liszttel megszórjuk, elkeverjük. Felöntjük a húslevessel, megsózzuk és alaposan kiforraljuk. Levesescsészében, kevés csípős paprikával megszórva, frissen sütött, vagy készen vásárolt grissinivel tálaljuk.

Fotó: Vass András, Rózsakunyhó

Marcipános töltött szilva

Hozzávalók: 8 szép érett, de nem puha, magvaváló szilva, 1 citrom, 20 dkg marcipánmassza, 8 szál friss levendula.

A megmosott és megtörölgetett szilvákat hosszában bevágjuk. A magot kiemeljük úgy, hogy a szilva egyben maradjon. A szilva húsát citrommal megcsöpögtetjük. A marcipánmasszát kezünkkel megpuhítjuk, majd a lemorzsolt levendulavirágokat belegyúrjuk. Ha sikerült egyenletesen eloszlatni a marcipánban a levendulát, nyolc egyenlő részre osztjuk a masszát. Minden darabot tojás alakúra formázunk, és minden szilvába egy-egy levendulás marcipánt helyezünk. Behűtve kínáljuk.

Fotó: Vass András, Rózsakunyhó

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2018/9-10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csökkenhet a kenyér és a liszt áfája

A feketegazdaság visszaszorításának egyik eszköze az áfa csökkentése. A kormány nem zárja ki ennek a lehetőségét a liszt és a kenyér esetében sem.

Az ünnepek italai

Az Országkóstoló sorozat részeként idén is elkészült az Aszú- és Pezsgőkiválóságok könyve. A legjobb magyar pezsgőket és tokaji aszúkat összegyűjtő kiadványt a Nébih Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság épületében, a sajtó munkatársai előtt mutatták be. A vendégek megkóstolhatták a TOP pezsgőkiválóságokat, valamint bepillantást nyerhettek a Nébih borászati laboratóriumában végzett munkába

Ezt együk a másnaposság ellen!

A karácsonyi ünnepek alatt, és persze szilveszter éjszaka teljesen természetes dolog, hogy lecsúszik egy, két, vagy akár több pohár alkohol az ember torkán. De ne aggódjunk, az alábbi „orvosságok” mindig kéznél vannak, hogy enyhítsék a másnaposság okozta hányingert és hasogató fejfájást!

Keményebben lépnének fel az élelmiszerbűnözés ellen

Az élelmiszerbiztonság erősítésére büntetőjogi szabályozás kidolgozásáról határozott a kormány, amely egyetért azzal, hogy továbbra is kiemelten kell kezelni a mezőgazdasági termelés GMO-mentességét - jelent meg a Magyar Közlönyben kedd este.

Határozott közös V4-fellépés az élelmiszerek kettős minőségének felszámolásáért

Elégedetlenségüket fejezték ki az élelmiszerek kettős minőségének gyakorlatát megszüntető szabályozás hiánya miatt a V4-országok agrárminiszterei a Mezőgazdasági és Halászati Tanács december 17-i ülésén, Brüsszelben. Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, elfogadhatatlan, hogy a kelet-európai tagállamok állampolgárait másodrendűként kezeljék a multinacionális élelmiszeripari cégek.

Karácsonyi receptek az erdő fekete aranyával

Manöken alkatú tölgyek – bár már hatvanévesek is elmúltak – sorolnak 510 hektáron a NEFAG Zrt. Szolnoki Erdészetének Karcag–Apavári területén. Az erősen kötött-szikes terület ugyanis gátolja gyökereik mélyre húzódását. A kedvezőtlen talajadottságokon sokat segítenek a fáknak a gyökereikkel szorosan együtt élő talajlakó gombák.

Bővült a napi fogyasztási cikkek magyarországi piaca

Európa-szerte stabil a kiskereskedelem teljesítménye: a kontinens 2018 harmadik negyedévi 3,7 százalékos bővüléséhez a töretlen fogyasztói bizalom és az alacsony infláció is hozzájárult. Ehhez az eredményéhez képest a magyar kiskereskedelem több mint kétszer gyorsabb ütemben, 7,6 százalékkal bővült a vizsgált időszakban, ezzel tartja bérelt helyét a top 3-ban.

Le sem szedik a narancsot

Katasztrofálisan rossznak titulálta az idei narancs- és mandarinidény első felét a spanyolországi Murcia tartomány gazdaszervezetének vezetősége, és elsősorban a déli féltekéről, főleg Dél-Afrikából érkező árut tették felelőssé a spanyol citruságazat vergődéséért.

Több feladathoz több pénz kell

Továbbra sem engedne a Közös Agrárpolitika (KAP) büdzséjéből Kis Miklós, aki szerint a legoptimistább forgatókönyv szerint szinten maradhat az elosztható források összege. Az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára lapunknak elmondta: a többi fő kérdésben, legalábbis a célokat tekintve, egyetért az Európai Bizottság szándékaival – a hozzájuk rendelt eszközökkel azonban nem.

Paprikás 2018: megváltozott a piac

Nemcsak az időjárás vagy a gazdasági körülmények változnak, az évtizedekig szinte állandó paprikapiac is látványosan fejlődik az utóbbi 1-2 évben hazánkban és Európában is. A lassan lezáruló 2018-as év tapasztalatai hasznosak lehetnek a paprikatermesztő kertészeknek a jövőre vonatkozó lehetőségeiket, terveiket illetően.