Back to top

Őszi ízek diadala - édes receptek

Az őszi konyha a legszebb, a leggazdagabb. Ilyenkor a piacra menni is gyönyörűség, a kertben pedig annyi csudaság ötlik a szemünkbe, hogy alig lehet belőlük választani.

Jómagam ilyenkor sokszor kerülök szembe a bőség zavarával. Itt egy halom kövér paradicsom kelleti magát – jó kis mártás kerekedik belőle, hatalmas húsgombócokkal, petrezselymes, főtt burgonyával, a virágokkal bókoló utolsó bazsalikomok zöld zamatával. Amott paprikák sütkéreznek a napfényben – roston sütve imádni valóak, pici olajjal, balzsamecettel öntögetve salátának hibátlan választás. A levesimádók kedvére viszont mennyei levessé lényegülhetnek.

A padlizsánok szabad tűzön sülnek, hogy aztán konyhakészen vándoroljanak a kamra mélyére, legyen télen is padlizsánkrém az arra éhesek kenyerére. Nincs annyi láda, kosár, amibe a gyümölcsök gyűlnének, és vajon lesz-e annyi idő és energia, hogy amit frissen el nem fogyaszt a siserahad, az üvegekbe kerüljön – mert kárba semmi se veszhet.

Az őszi gyümölcsök sora főzve, sütve végzi be nálunk, ilyenkor már sorra kerülnek a töltött, sült gyümölcsök, a gyümölcsös pohárdesszertek, piték és lepények: erre vár a szilva, az alma, a körte, a birs.

Fotó: Vass András, Rózsakunyhó
A kert végében is körül kell nézni, a bodza nehéz fejei már régen megértek, és aztán illatos almával házasítva lekvár formájában alhatják majd álmukat a polcokon, de pirosodik a csipkebogyó, a som, hátrább kéklik a kökény… nehéz a választás, mi legyen éppen ma terítéken? A bőséggel bátran szembeszállva olykor többféle étel is készül, de mindig van mifelénk éhes száj, aki örömmel falja.

Nézzünk hát körbe a kertben, minden nap mosolyog egy-egy finom alapanyag, adjunk esélyt a vágyainknak, az érzéseinknek, mikor melyiket kívánja meg a szemünk, melyik láttára ébred föl bennünk az ízek utáni vágyakozás, éppen mire kordul meg a gyomrunk. Élvezzük az egész éves munka nagyszerű gyümölcsét.

Őzcomb kenyérkéregben

Hozzávalók: 50 dkg őzcomb, só, 5 dl vadhús-alaplé, 2 tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg vaj, 2 dl vörösbor, 1 kiskanál porcukor, 1 kiskanál őrölt fahéj, 20 dkg csipkebogyólekvár.

A húst megmossuk, szárazra töröljük, sóval bedörzsöljük. Tűzálló tálba tesszük, leöntjük a forró alaplével és előmelegített sütőben, fedő alatt puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult, a szaft felét leöntjük. A fahéjat a cukorral elkeverjük, és a felét a húsra hintjük. A zsemlemorzsát beáztatjuk a borba, majd a puha vajjal és a tojásokkal összedolgozzuk, a fahéjas cukorral ízesítjük. Ezt a keveréket az őzcombon szépen elegyengetjük és a forró sütőben rásütjük. A félretett szaftot a csipkebogyólekvárral sűrűre főzzük és a fölszeletelt pecsenye mellé tálaljuk.

Sültpaprika-krémleves

Hozzávalók: 2 szép nagy, piros húsú paprika, 1 kisebb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 kis rozmaringág, só, 2 evőkanál liszt, 6 dl húsleves, a tálaláshoz csípős pirospaprika, grissini.

A paprikákat kicsumázzuk, húsukat fölszeleteljük. A fölforrósított olajon üvegesre sütjük a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a paprikát, a rozmaringágacskát, és szorgalmasan kevergetve-rázogatva, nehogy leégjen, megsütjük. Ha a paprika meg puhult, a héja szépen megpirult, beletesszük a fokhagymát, liszttel megszórjuk, elkeverjük. Felöntjük a húslevessel, megsózzuk és alaposan kiforraljuk. Levesescsészében, kevés csípős paprikával megszórva, frissen sütött, vagy készen vásárolt grissinivel tálaljuk.

Fotó: Vass András, Rózsakunyhó

Marcipános töltött szilva

Hozzávalók: 8 szép érett, de nem puha, magvaváló szilva, 1 citrom, 20 dkg marcipánmassza, 8 szál friss levendula.

A megmosott és megtörölgetett szilvákat hosszában bevágjuk. A magot kiemeljük úgy, hogy a szilva egyben maradjon. A szilva húsát citrommal megcsöpögtetjük. A marcipánmasszát kezünkkel megpuhítjuk, majd a lemorzsolt levendulavirágokat belegyúrjuk. Ha sikerült egyenletesen eloszlatni a marcipánban a levendulát, nyolc egyenlő részre osztjuk a masszát. Minden darabot tojás alakúra formázunk, és minden szilvába egy-egy levendulás marcipánt helyezünk. Behűtve kínáljuk.

Fotó: Vass András, Rózsakunyhó

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2018/9-10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A vártnál jobb negyedévet zárt a Coca-Cola

Az amerikai Coca-Cola a vártnál nagyobb adózott eredményt és bevételadatot közölt kedden a március végén zárult negyedévéről.

Milliárdokért sütögetünk a grillszezonban

Csaknem három és fél milliárd forintot költ el a lakosság május és augusztus között a grillszezon termékeire, azaz grillkolbászra, -sajtra és -fűszerre.

Egyre több pékség és húsbolt zár be Németországban

Egyre több pékség és hús-, és hentesáru üzlet zár be Németországban a kisiparosok országos szövetségének (ZDH) kedden megjelent kimutatása szerint.

Génbankból kiszabadított ritka paradicsomok

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a Föld Napja alkalmából elfeledett tájfajták öko palántáiból adományozott a Kortárs Építészeti Központ Kerthatár Közösségi Kertjének.

Csak a chili, mindenbe - erős madártej, csípős lekvár

Chili mindenbe és mindenhez! Ez akár a jelszava is lehetne Csordás Csabának, aki manapság párolt lila káposzta és tiramisu ízű chiliszósz megteremtésén töri a fejét. Ismerve eddigi munkásságát és elszántságát, biztosan sikerül kikísérleteznie az újabb termékeket.

Élelmiszercsalások Európában

Megjelent az Európai Unió Élelmiszercsalás Elleni Európai Hálózat (Food Fraud Network) 2018. évi jelentése, amely betekintést nyújt az Igazgatási Segítségnyújtási és Együttműködési Rendszer (Administrative Assistance and Cooperation System, AAC) segítségével végzett információcserékbe.

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.

Kihajózik a Balatoni Kör

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik. A rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.

Villamossal szállíthatják házhoz az élelmiszert?

Az úgynevezett „utolsó mérföldek” mindenkinek feladják a leckét, aki házhoz szállítással foglalkozik. Frankfurtban ígéretes megoldásnak tűnik a villamosközlekedés bevonása a kiszállításba azzal együtt is, hogy pusztán a kötött pályára nem lehet alapozni.

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.