Back to top

Kaptárak lehallgatásával mentenek méheket

A mesterséges intelligencia és a technológiai fejlődés segíthet megállítani a világ méhpopulációjának drasztikus lecsökkenését. A kaptárakra hat érzékelőt helyeznek, melyekkel rögzítik a méhek zümmögését, a láb és szárny mozgásuk hangjait, az általuk termelt méz súlyát, a kaptár páratartalmát, továbbá a helyi időjárási és légszennyezettségi viszonyokat.

Mesterséges intelligencia (AI) és gépi tanulás (ML) a méhészetben

A Föld méhállománya nagy bajban van, de a pontosan nem tudjuk miért. Feltehetőleg a rovarirtók túlzott használata, a légszennyeződés, a felmelegedett hőmérséklet, a varró atka pusztító hatása és az elektromágneses sugárzás is közre játszhat a populáció zsugorodásához. A pontos okok meghatározásához több adatra lenne szükség a méhekről. Ezért a World Bee Project és az Oracle informatikai cég létrehozta az AI intelligens kaptárak globális hálózatát, hogy a tudósok valós idejű adatokat nyerhessenek a méhek környezetükhöz fűződő kapcsolatukról.

A kaptárakra hat érzékelőt helyeznek, melyekkel rögzítik a méhek zümmögését, a láb és szárny mozgásuk hangjait, az általuk termelt méz súlyát, a kaptár páratartalmát, továbbá a helyi időjárási és légszennyezettségi viszonyokat.

John Abel, az Oracle alelnöke elmondta, a méhkasok érzékelői nem újkeletűek, azonban a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás segítségével nyert adatok elemzésével új megközelítésből vizsgálhatnak bizonyos dolgokat.

A gépi tanulás (ML) a mesterséges intelligencia olyan területe , amely statisztikai módszereket alkalmaz, ahhoz hogy, kizárólag a kinyert adatokból, a számítógépes rendszerek teljesítménye fokozatosan fejlődjön, anélkül, hogy külön erre programozták volna. 

Abel hozzátette, hogy a hangok valószínűleg a kaptárak egyik legfontosabb adatkészletei közé tartoznak.

A hangokat adatfolyammá alakítják és a gépi tanulás által a méhészek tájékoztatására használják fel.

Oracle Cloud informatikus rendszerrel temérdek adatot, nagyon gyorsan képesek feldolgozni. Az öntanuló, önbeállító és önálló technológia segítségével a rendszer automatikusan tudja mit kell tennie.

Az Oracle, a kriptovalutákhoz hasonlóan, a blockchain technológiát használja, amely azt ellenőrzi, hogy az adatok nem manipuláltak és ténylegesen valós kaptárakból érkeznek. Az Oracle szerint az adatok a World Bee Project tulajdonában állnak majd, amely cég célja a méhek egészséges állapotának megfigyelése.

A Reading Egyetem professzora Simon Potts elmondása szerint, meglehetősen nehéz egyszerű laboratóriumi vagy helyszíni kísérletekkel modellezni, hogy milyen hatások érhetik a méheket.

"Az AI-val és a gépi tanulással megismerhetjük az egészséges és egészségtelen méhkasok jellemzőit"- fűzte hozzá Potts.

A méhek rajzásakor, az adott kaptár fele elpusztulhat, amivel együtt a méz is elveszik, értelemszerűen a méhészek szeretnék minimalizálni a károkat. A méhek gyakran rajzanak a nem kielégítő szellőzés vagy magas hőmérséklet miatt, így a víztartalom, a hőmérséklet és a méz súlyáról szóló adatok segítségével korábban ismerhetik fel az esetleges problémákat.

Miért olyan fontosak a méhek?

A méhek létfontosságúak a mezőgazdaság számára. 1,4 milliárd mezőgazdasági munkahely és a világ élelmezésének háromnegyede - évente mintegy 577 milliárd dollár - a növények beporzásától függ.

A világ népességének 90% -át tápláló 100 növényfajból 70-et háziasított és vad méhek porozzák be.

Az elmúlt 50 évben a beporzástól függő mezőgazdasági termelés mennyisége 300% -kal emelkedett, ugyanakkor a méhpopulációk csökkennek.

Az Egyesült Királyságban például a mézelő méhek száma 1985 és 2005 között 54% -kal esett vissza. Az USA-ban a méztermelő méhészetek száma 2,4 millióra zsugorodott, amely 1947 és 2008 között - 59% -os csökkenést jelent.

A gerinctelen beporzó fajok - különösen a méhek és a lepkék - több mint 40% -a hal ki, ami nem csak a mezőgazdasági termelésre hat negatívan.

A túlzott iparosodás, a peszticidek használata, a természetes élőhelyek megsemmisítése és az éghajlatváltozás mind közrejátszanak a populációk hanyatlásához-mondta Sabiha Rumani Malik, a World Bee Project alapítója és végrehajtó elnöke.

Forrás: 
www.bbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méh, akinek két apja van

A mézelő méhek szaporodása máshogy működik, mint amit az emlősöknél megszoktunk. Ezért fordulhat elő, hogy egyes egyedeknek több apja és egy anyja van, vagy éppen két apja, de anyja egy szál sem.

Precíziós vagy sem, működjön a gyakorlatban

Bár az elektronizálás az egyik fejlesztési irány a kertészeti gépek gyártásában, elektromos traktort csak korlátozottan lehet használni a ma ismert akkumulátorok mellett, nagyobb jövő előtt állnak a különböző robotok és önjáró eszközök. Gyümölcsszedő robotok is léteznek mechanikus vagy pneumatikus fogószerkezettel, amelyek fölismerik és leszedik a gyümölcsöt.

Hidrokultúrás veresegyházi paradicsom télen-nyáron

December 14-én pénteken, Veresegyházon a Veresi Paradicsom Kft. új üvegházának átadásán Nagy István agrárminiszter a rendezvény fővédnökeként mondott köszöntő beszédet, melyben Magyarország versenyképes élelmiszer termelését, továbbá a kertészet mezőgazdaságban betöltött szerepét és támogatásának jelentőségét részletezte.

Már biotea is van

Zöldségek, tojás, tej és hús után már az élvezeti cikkek piacán is egyre terjednek a bioélelmiszerek, így hamarosan a biotea, valamint a biominősítésű egyéb termékek is az asztalra kerülnek.

Aflatoxin: ember és állat ellensége

Kirívóan gyakran halmozódik fel ez a méreganyag tejben és tejtermékekben, és bár kisebb mértékben, de húsban és tojásban is megtalálható. Sokan vallják, hogy a fertőzések gyakoribbá válása összefüggésben van a klímaváltozással. Megkérdeztük a témáról Győri Zoltán egyetemi tanárt, a Debreceni Egyetem Táplálkozástudományi Intézetének vezetőjét.

Mégsem pusztul ki a banán?

Decemberben megkezdődött a szedés a világ első talaj nélkül nevelt banánállományában, számol be róla a freshfruitportal.com. A holland Wageningen Egyetem és a Chiquita Brands International együttműködésében megvalósuló kísérleti projekt célja, hogy megfékezzék a banánültetvényekben mérhetetlenül nagy károkat okozó ún. Panama-betegség terjedését.

Újabb pályázati forrás jut környezet- és természetvédelemre

Magyarország két LIFE integrált pályázatát is támogatja az Európai Bizottság, egyet környezetvédelmi, egyet pedig természetvédelmi területen - mondta el Nagy István agrárminiszter az MTI-nek csütörtökön.

Nem egyformán látogatják a virágokat a „fiú” és „lány” méhek

A méh-fajok különböző nemű egyedei külsőre talán hasonlítanak, de a táplálkozási szokásaik nagyon is eltérőek. Nektárra mindkét nemnek szüksége van, amit különböző virágokról gyűjtenek – annyira különbözőekről, hogy ez alapján akár két külön fajnak is lehetne őket tekinteni.

A „póktej” táplálóbb mint a tehéntej

Mikroszkóp alatt megvizsgálták az anyapókot, gyengén megnyomták potrohukat. Néhány csepp krémes, fehér folyadék jött ki belőlük, valami olyasmi, ami ránézésre nagyon hasonlított az emberi vagy emlős tejre.

Várakozáson felüli sikerrel zárult az őszi mézkampány

Mézes reggelivel, rádiókampánnyal és jótékonysági akcióval is népszerűsítette a mézfogyasztást az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a 2018. december 9-én befejeződött őszi kampányában.