Back to top

Kaptárak lehallgatásával mentenek méheket

A mesterséges intelligencia és a technológiai fejlődés segíthet megállítani a világ méhpopulációjának drasztikus lecsökkenését. A kaptárakra hat érzékelőt helyeznek, melyekkel rögzítik a méhek zümmögését, a láb és szárny mozgásuk hangjait, az általuk termelt méz súlyát, a kaptár páratartalmát, továbbá a helyi időjárási és légszennyezettségi viszonyokat.

Mesterséges intelligencia (AI) és gépi tanulás (ML) a méhészetben

A Föld méhállománya nagy bajban van, de a pontosan nem tudjuk miért. Feltehetőleg a rovarirtók túlzott használata, a légszennyeződés, a felmelegedett hőmérséklet, a varró atka pusztító hatása és az elektromágneses sugárzás is közre játszhat a populáció zsugorodásához. A pontos okok meghatározásához több adatra lenne szükség a méhekről. Ezért a World Bee Project és az Oracle informatikai cég létrehozta az AI intelligens kaptárak globális hálózatát, hogy a tudósok valós idejű adatokat nyerhessenek a méhek környezetükhöz fűződő kapcsolatukról.

A kaptárakra hat érzékelőt helyeznek, melyekkel rögzítik a méhek zümmögését, a láb és szárny mozgásuk hangjait, az általuk termelt méz súlyát, a kaptár páratartalmát, továbbá a helyi időjárási és légszennyezettségi viszonyokat.

John Abel, az Oracle alelnöke elmondta, a méhkasok érzékelői nem újkeletűek, azonban a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás segítségével nyert adatok elemzésével új megközelítésből vizsgálhatnak bizonyos dolgokat.

A gépi tanulás (ML) a mesterséges intelligencia olyan területe , amely statisztikai módszereket alkalmaz, ahhoz hogy, kizárólag a kinyert adatokból, a számítógépes rendszerek teljesítménye fokozatosan fejlődjön, anélkül, hogy külön erre programozták volna. 

Abel hozzátette, hogy a hangok valószínűleg a kaptárak egyik legfontosabb adatkészletei közé tartoznak.

A hangokat adatfolyammá alakítják és a gépi tanulás által a méhészek tájékoztatására használják fel.

Oracle Cloud informatikus rendszerrel temérdek adatot, nagyon gyorsan képesek feldolgozni. Az öntanuló, önbeállító és önálló technológia segítségével a rendszer automatikusan tudja mit kell tennie.

Az Oracle, a kriptovalutákhoz hasonlóan, a blockchain technológiát használja, amely azt ellenőrzi, hogy az adatok nem manipuláltak és ténylegesen valós kaptárakból érkeznek. Az Oracle szerint az adatok a World Bee Project tulajdonában állnak majd, amely cég célja a méhek egészséges állapotának megfigyelése.

A Reading Egyetem professzora Simon Potts elmondása szerint, meglehetősen nehéz egyszerű laboratóriumi vagy helyszíni kísérletekkel modellezni, hogy milyen hatások érhetik a méheket.

"Az AI-val és a gépi tanulással megismerhetjük az egészséges és egészségtelen méhkasok jellemzőit"- fűzte hozzá Potts.

A méhek rajzásakor, az adott kaptár fele elpusztulhat, amivel együtt a méz is elveszik, értelemszerűen a méhészek szeretnék minimalizálni a károkat. A méhek gyakran rajzanak a nem kielégítő szellőzés vagy magas hőmérséklet miatt, így a víztartalom, a hőmérséklet és a méz súlyáról szóló adatok segítségével korábban ismerhetik fel az esetleges problémákat.

Miért olyan fontosak a méhek?

A méhek létfontosságúak a mezőgazdaság számára. 1,4 milliárd mezőgazdasági munkahely és a világ élelmezésének háromnegyede - évente mintegy 577 milliárd dollár - a növények beporzásától függ.

A világ népességének 90% -át tápláló 100 növényfajból 70-et háziasított és vad méhek porozzák be.

Az elmúlt 50 évben a beporzástól függő mezőgazdasági termelés mennyisége 300% -kal emelkedett, ugyanakkor a méhpopulációk csökkennek.

Az Egyesült Királyságban például a mézelő méhek száma 1985 és 2005 között 54% -kal esett vissza. Az USA-ban a méztermelő méhészetek száma 2,4 millióra zsugorodott, amely 1947 és 2008 között - 59% -os csökkenést jelent.

A gerinctelen beporzó fajok - különösen a méhek és a lepkék - több mint 40% -a hal ki, ami nem csak a mezőgazdasági termelésre hat negatívan.

A túlzott iparosodás, a peszticidek használata, a természetes élőhelyek megsemmisítése és az éghajlatváltozás mind közrejátszanak a populációk hanyatlásához-mondta Sabiha Rumani Malik, a World Bee Project alapítója és végrehajtó elnöke.

Forrás: 
www.bbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rengeteg pénzt hoz az új technológia

A precíziós technológia alkalmazásának szükségszerűségét hangsúlyozták a felszólalók a PREGA 2019 nyitónapján. A rendezvényen elhangzott: a magyar mezőgazdaság több száz milliárd forinttal lenne gazdagabb, ha a precíziós technológia teljesen elterjedne a termelésben.

Elszaporodtak az aranysakálok Magyarországon

Drasztikusan elszaporodtak az aranysakálok Magyarországon, a szakemberek szerint az elmúlt évtizedekben még soha nem volt ekkora a számuk.

Kipusztulás fenyegeti a hasznos rovarfajokat

Globálisan a rovarok teljes tömege évente 2,5 százalékkal csökken – állapította megy egy friss tanulmány. Nyolcszor olyan gyors a rovarfajok kihalása, mint az emlősöké, a madaraké vagy a hüllőké, ráadásul a fajok egyharmada veszélyeztetett kategóriába tartozik.

Áttörés a méhek és a környezet megmentésében?

Történelmi mérföldkő lehet, hogy a héten Bajorországban több mint egymillió ember csatlakozott aláírásával a "Fajok Sokfélesége - Mentsétek meg a méheket" népi kezdeményezéshez. Ezért a tartományi törvényhozásnak szavaznia kell a népi kezdeményezés jogszabálytervezetéről, mely többek között a műtrágyázás és a növényvédő szerek alkalmazásának visszaszorításáról rendelkezik.

Ki húzza a Mikulás szánját a jövőben?- Komoly veszélyben a sarkvidéki rénszarvas

Az éghajlatváltozás következtében nemcsak a jegesmedve, hanem a sarkvidéki rénszarvas populáció is kihívásokkal néz szembe. A lappföldi rénszarvasoknak a klímaváltozás miatt kevesebb élelemmel kell beérniük. A tudósok aggódnak amiatt, hogy az időjárás változás negatív hatásai már most, közvetlenül érvényesülnek az állatokon. 

Az EU két magyarországi környezetvédelmi kezdeményezést támogat

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaságra való európai átállás elősegítése érdekében az unió LIFE programjának új finanszírozási forrásai több mint 3,2 milliárd euró összegű kiegészítő támogatásban részesítik tíz tagállam környezetvédelmi és éghajlat-politikai projektjeit, köztük két magyar kezdeményezést.

Nagykoalíciós egyet nem értés

Németországban egy, a közelmúltban a Neue Osnabrücker Zeitung c. napilapnak adott interjúban Svenja Schulze (SPD) szövetségi környezetvédelmi miniszter azt vetette Julia Klöckner (CDU) élelmezési és mezőgazdasági miniszter szemére, hogy az agrártárca vezetőjeként a közös agrárpolitika (KAP) jövőjéről folytatott viták során nem veszi kellően figyelembe a környezetvédelem érdekeit.

Kína és India zöldíti a bolygónkat

A világ két legnagyobb szennyezője, Kína és India segíti a bolygó zöldülését is egy jelentés szerint – legalábbis egyelőre. Ez a hatás főleg abban gyökerezik, hogy Kínában igen ambiciózus faültetési kampány zajlik, illetve mindkét országban igen intenzív a mezőgazdasági termelés.

Csicsörke a fekete kontinensről

A mozambik csicsörke elterjedési területe Afrika és annak néhány környező kisebb szigete. Ma még nehéz arra kérdésre válaszolni, hogy az elnevezés alatt valójában mit érthetünk – voltaképpen egy fajról van szó, vagy több faj gyűjtőneve. Annyi bizonyos, hogy kb. tucatnyi alfaja van. Ez a tollas (Serinus mosambicus) nem is olyan régen még kedvelt díszmadár volt.

Vasárnapig lehet jelentkezni az ősszel induló felsőoktatási képzésekre 

Vasárnap éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre - mondta az Oktatási Hivatal (OH) főosztályvezetője csütörtökön az M1-en.