0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Kaptárak lehallgatásával mentenek méheket

A mesterséges intelligencia és a technológiai fejlődés segíthet megállítani a világ méhpopulációjának drasztikus lecsökkenését. A kaptárakra hat érzékelőt helyeznek, melyekkel rögzítik a méhek zümmögését, a láb és szárny mozgásuk hangjait, az általuk termelt méz súlyát, a kaptár páratartalmát, továbbá a helyi időjárási és légszennyezettségi viszonyokat.

Mesterséges intelligencia (AI) és gépi tanulás (ML) a méhészetben

A Föld méhállománya nagy bajban van, de a pontosan nem tudjuk miért. Feltehetőleg a rovarirtók túlzott használata, a légszennyeződés, a felmelegedett hőmérséklet, a varró atka pusztító hatása és az elektromágneses sugárzás is közre játszhat a populáció zsugorodásához. A pontos okok meghatározásához több adatra lenne szükség a méhekről. Ezért a World Bee Project és az Oracle informatikai cég létrehozta az AI intelligens kaptárak globális hálózatát, hogy a tudósok valós idejű adatokat nyerhessenek a méhek környezetükhöz fűződő kapcsolatukról.

A kaptárakra hat érzékelőt helyeznek, melyekkel rögzítik a méhek zümmögését, a láb és szárny mozgásuk hangjait, az általuk termelt méz súlyát, a kaptár páratartalmát, továbbá a helyi időjárási és légszennyezettségi viszonyokat.

John Abel, az Oracle alelnöke elmondta, a méhkasok érzékelői nem újkeletűek, azonban a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás segítségével nyert adatok elemzésével új megközelítésből vizsgálhatnak bizonyos dolgokat.

A gépi tanulás (ML) a mesterséges intelligencia olyan területe , amely statisztikai módszereket alkalmaz, ahhoz hogy, kizárólag a kinyert adatokból, a számítógépes rendszerek teljesítménye fokozatosan fejlődjön, anélkül, hogy külön erre programozták volna. 

Abel hozzátette, hogy a hangok valószínűleg a kaptárak egyik legfontosabb adatkészletei közé tartoznak.

A hangokat adatfolyammá alakítják és a gépi tanulás által a méhészek tájékoztatására használják fel.

Oracle Cloud informatikus rendszerrel temérdek adatot, nagyon gyorsan képesek feldolgozni. Az öntanuló, önbeállító és önálló technológia segítségével a rendszer automatikusan tudja mit kell tennie.

Az Oracle, a kriptovalutákhoz hasonlóan, a blockchain technológiát használja, amely azt ellenőrzi, hogy az adatok nem manipuláltak és ténylegesen valós kaptárakból érkeznek. Az Oracle szerint az adatok a World Bee Project tulajdonában állnak majd, amely cég célja a méhek egészséges állapotának megfigyelése.

A Reading Egyetem professzora Simon Potts elmondása szerint, meglehetősen nehéz egyszerű laboratóriumi vagy helyszíni kísérletekkel modellezni, hogy milyen hatások érhetik a méheket.

„Az AI-val és a gépi tanulással megismerhetjük az egészséges és egészségtelen méhkasok jellemzőit”- fűzte hozzá Potts.

A méhek rajzásakor, az adott kaptár fele elpusztulhat, amivel együtt a méz is elveszik, értelemszerűen a méhészek szeretnék minimalizálni a károkat. A méhek gyakran rajzanak a nem kielégítő szellőzés vagy magas hőmérséklet miatt, így a víztartalom, a hőmérséklet és a méz súlyáról szóló adatok segítségével korábban ismerhetik fel az esetleges problémákat.

Miért olyan fontosak a méhek?

A méhek létfontosságúak a mezőgazdaság számára. 1,4 milliárd mezőgazdasági munkahely és a világ élelmezésének háromnegyede – évente mintegy 577 milliárd dollár – a növények beporzásától függ.

A világ népességének 90% -át tápláló 100 növényfajból 70-et háziasított és vad méhek porozzák be.

Az elmúlt 50 évben a beporzástól függő mezőgazdasági termelés mennyisége 300% -kal emelkedett, ugyanakkor a méhpopulációk csökkennek.

Az Egyesült Királyságban például a mézelő méhek száma 1985 és 2005 között 54% -kal esett vissza. Az USA-ban a méztermelő méhészetek száma 2,4 millióra zsugorodott, amely 1947 és 2008 között – 59% -os csökkenést jelent.

A gerinctelen beporzó fajok – különösen a méhek és a lepkék – több mint 40% -a hal ki, ami nem csak a mezőgazdasági termelésre hat negatívan.

A túlzott iparosodás, a peszticidek használata, a természetes élőhelyek megsemmisítése és az éghajlatváltozás mind közrejátszanak a populációk hanyatlásához-mondta Sabiha Rumani Malik, a World Bee Project alapítója és végrehajtó elnöke.

Forrás: www.bbc.com