Back to top

Közeleg a hazai agrárium legfőbb seregszemléje, az AGROmashEXPO

Bő egy hónap múlva kezdetét veszi a magyarországi agráripar csúcsrendezvénye, a 2019-es AGROmashEXPO. A rendezvény január 23-a és 26-a között, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban várja majd a látogatókat mintegy 40 ezer négyzetméteren, több mint 350 kiállító részvételével, akik a legújabb mezőgazdasági technológiákat és gépeket vonultatják fel.

A nagy nemzetközi márkák hazai forgalmazói, illetve termékeik mellett számos konferencia, tájékoztató és workshop színesíti majd a rendezvény programját, köztük

a Magyar Mezőgazdaság Kft. nagy sikerű Agrármarketing- és Média Napja, illetve Smart Farm interaktív kerekasztal beszélgetése. 

Az AGROmashEXPO sajtótájékoztatóján Szilvási Krisztina, a Hungexpo Zrt. kereskedelmi igazgatója elmondta, mintegy 50 ezer látogatóra számítanak rendezvény ideje alatt, aminek megnyitóján átadják majd a Termékfejlesztési díjakat is, amelyekre gépesítés, logisztika és input kategóriában nevezhettek a kiállítók. „Idén rekordszámú, 41 pályázat érkezett, amelyekből 2 termék nagydíjban, 12 pedig különdíjban részesült” – mondta Szilvási Krisztina, kitérve a szép számú, Prémium Oklevelet kapó nevezettekre is.

Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár szavai szerint a rendezvény egyfajta seregszemle lesz, amely egyúttal a magyar agrárium teljesítményére is rávilágít majd. Mint mondta,

idén jó évet tudhat maga mögött az ágazat, amelynek bruttó hozzáadott értéke 1128 milliárd forint volt, ami 4,8%-os növekedést jelent az előző év adataihoz képest.

Hozzátette, a kiállítás olyan területeken is hasznos tudást szolgáltathat, mind például a környezetvédelmet szem előtt tartó gazdálkodás vagy a generációváltás.

Utóbbihoz kapcsolódva Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) kiemelte a „Legyél Te is mezőgépész!” elnevezésű kezdeményezésüket, amelynek fontos állomása lesz a 2019-es kiállítás.

„24 csapat 120 diákja verseng majd a rendezvény ideje alatt, a döntőben pedig 6 csapat küzdhet meg egymással”

– részletezte a MEGFOSZ elnöke, aki szerint a fiatalok számára kiváló lehetőséget ad az AGROmashEXPO arra, hogy megszeressék ezt a remek szakmát.

Termékfejlesztési díj részletes végeredménye pedig:

Nagydíjban részesült:

Hazai Termékfejlesztési díj - Logisztika Kategóriában:

Pannon Agrotech Kft. - Környezetkímélő energiatermelés a mai magyar mezőgazdaságban

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Gépesítés kategóriában:

AXIÁL Kft. - CLAAS TUCANO 450 kombájn

Különdíjban részesült

Hazai Termékfejlesztési díj - Gépesítés kategóriában:

McHale Hungária Kft. - McHale R6878 középrendképző

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Gépesítés kategóriában:

AGRO-BÉKÉS Kft. - CASE IH Axial Flow 8250 kombájn

Andreas Stihl Kft. - Stihl M500i elektronikusan szabályzott injektoros motorfűrész

Auditker Kft. - Weremczuk Maja Automatic hajlított ponyvás gyümölcsrázó gép

AXIÁL Kft. - Berthoud VANTAGE vontatott szántóföldi permetezőgép

AXIÁL Kft. - Fendt 900 Vario MT gumihevederes traktor széria

AXIÁL Kft. - Horsch LEEB 4 AX vontatott szántóföldi permetezőgép

GKN Walterscheid GmbH - Walterscheid lengéscsillapítóval ellátott hidraulikus harmadik pont kar

Starcz Agrotechnik Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. - Damman trac DT2400H Highlander S4 DTPA 5030DAS önjáró permetezőgép

Vaderstad Kft. - Väderstad Tempo L 12/18 szemenkénti vetőgép

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Logisztika kategóriában

Karintia Kft. - Farmdok (Farm Management Information System)

KITE Zrt. - John Deere Expert Alert analitikai rendszer

Prémium Oklevélben részesült:

Hazai Termékfejlesztési díj - Gépesítés kategóriában

Auditker Kft. - Auditker TerraCondi Aerator folyamatos üzemű talajszellőztető gép

Farmgép Kft. - MOBITOX - SUPER II. mobil csávázógép

Omikron Kft. - ORS-6/3 FM folyékony műtrágyaszóróval szerelt sorközművelő kultivátor

Hazai Termékfejlesztési díj - Logisztika kategóriában

Afflield Kft. - MachineryGuide BSC Pres szakaszvezérlő

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Gépesítés kategóriában

ALFA-GÉP Kft. - JJBroch pneumatikus vetőgép

Amazonen-Werke Kft. - Amazone UX 01 Super vontatott permetezőgép

Agro-Tipp Kft. - Mazzotti IBIS 3180LP njáró permetezőgép

Agroker Holding Zrt. - Dragone 2006 TAV 400L függesztett kertészeti permetezőgép

Készenlét Zrt. - Faresin Leader PF önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsi

Kverneland Group Hungária Kft. - iXtrack T3 szántóföldi vontatott permetezőgép

Magtár Kft. - Pöttinger Impress 155 V Master hengeres bálázó

Szal-Agro Kft. - SaMASZ XT 390 fűkasza

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Input kategóriában

CORTEVA AGRISCIENCE - Lumiposa® szisztematikus hatású rovarölő csávázószer

Karintia Kft. - Angelica szója

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Logisztika kategóriában

Agrotec Magyarország Kft. - Lindsay FiledNet Advisor öntözés döntéshozatali tanácsadó rendszer

Novara Coop Kft. - Hibrid hajtás öntöződobhoz

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyümölcsvédelem mind kevesebb vegyszerrel

Hogyan lehet megóvni a gyümölcsöket a károsítóktól, ha mind több növényvédő szert vonnak ki a forgalomból, és az üzletláncok korlátozzák a kimutatható hatóanyagok számát? A gyártók nem állnak le a fejlesztéssel és egyre inkább környezetkímélő készítmények jelennek meg a piacon. A szabályozási környezetet és az új lehetőségeket mutatták be szakértők a FruitVeB által szervezett tanácskozáson Velencén.

Sikeres magyar szereplés a világ legnagyobb borvásárán

A Magyar Turisztikai Ügynökség jóvoltából Magyarország idei részvétele minden eddiginél sikeresebb volt a bor és szeszesital ágazat legjelentősebb szakvásárán, a 2019. március 17. és 19. között megrendezett 25. ProWein Düsseldorf borvásáron.

Növekvő agrárrészesedésre számít a Raiffeisen

Tovább növelné mintegy 150 milliárd forintnyi agrárhitel-állományát a Raiffeisen Bank, amely már most is a hazai bankpiac harmadik helyezettje a mezőgazdaság finanszírozásában – mondta el a pénzintézet vezérigazgató-helyettese lapunknak. Kementzey Ferenc szerint a nagyvállalatok körében meghatározó szereplők már most is, ezért az agrár-kkv körben van igazi tere a további növekedésnek.

TOP10: szántóföldi gépek

A német gazdák nemcsak az időjárás előrejelzésére szolgáló meteorológiai barométert figyelik, hanem a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) tagjai körében végzett közvélemény-kutatást is.

Egy Földünk van, törődjünk vele! - Föld Órája 2019

Idén március 30-án lesz a WWF Föld Órája, azonban fontos, hogy környezetünkkel ne csak ezen a napon, ebben az egy órában törődjünk. A Föld Órája alkalmából indított négyhetes kihívássorozattal a WWF Magyarország azt kívánja elérni, hogy a fenntarthatósági tippek közül mindenki kiválassza azokat, amelyeket tartósan át tud ültetni mindennapjaiba.

Az okos nő a precíziós gazdálkodást választja

Nagyszerűen működteti az általa vezetett gazdaságot egy négy gyerekes lengyel asszony, aki kimagasló eredményeket ért el a krumpli termesztésben a precíziós technológiának köszönhetően.

Egyszerű, de hatékony megoldás a paradicsom-levélaknázómoly ellen

A hajtatott paradicsom növényvédelme ma már a biológiai megoldásokon alapul. A mediterrán térségből érkezett paradicsom-levélaknázómoly azonban fölborította a hasznos szervezetek betelepítésével kialakított egyensúlyt, és kémiai kezelések mellett is kockáztatja a termesztés eredményességét. A szükséghelyzeti engedéllyel hazánkban is használható feromonos légtértelítéssel megoldható a gond.

Gépmenedzser lesz a traktorosból?

Nem csupán gépek, hanem gépek rendszerei kommunikálnak egymással a legközelebbi jövőben a mezőgazdaságban – hangzott el a Claas szakmai konferenciáján. A végeredmény együtt dolgozó mezőgazdasági gépek csoportja, amelyben már nem traktoros irányítja a folyamatot, hanem „gépmenedzser”.

Kalandra fel! Várnak a vidéki élet szépségei

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége által indított „Vidéki élet, fiatalok vidéken” programcsomagban a „Vesd bele magad!” projekt első szakasza lezárult. Ezzel egyidejűleg a programcsalád második tagjaként kezdetét vette a „Vidéki Kaland” a március 21-én az AGRYA által szervezett budapesti sajtótájékoztatón.

Jó évet zárt a CNH Industrial

A CNH Industrial 2018-ban 29,706 milliárd dollár árbevételt ért el, amely meghaladja az előző évit. A cégcsoport nettó nyeresége 1,1 milliárd dollárt tett ki, és a részvényeik árfolyama is nőtt.