0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Feje tetejére állt az olasz zöldségtermesztés

Délen fagy, északon pedig meleg van és aszály, feje tetejére állt az olasz csizma időjárása. A zöldségtermesztők mindkettőt megsínylik, bár most télen inkább a délieknek van okuk aggódni.

A fruchthandel.de beszámolója szerint az időjárás-előrejelzések nem szóltak akkora hóról és fagyról, mint ami az utóbbi napokban érte el az olasz félszigetet. A Coldiretti gazdaszervezet információira alapozva a német online portál azt írja, hogy

Dél-Olaszországban komoly veszélyben vannak a téli kultúrák – articsóka, édeskömény, zeller, levélpetrezselyem, káposzta, cikória, brokkoli –, mivel ott nem megszokott, és így a technológiába nem kalkulálják bele a tartósan nulla fok alatti hőmérsékleteket.

A levélpetrezselyem árán máris megérződik, hogy jelentős a kiesés.

A helyzet a növényházak fűtésköltségére is óhatatlanul hatással lesz, a növényekre és a termesztőberendezésekre nehezedő hó nyomása pedig ugyancsak komoly aggodalommal tölti el az érintetteket – írják.

Ha tartós marad a fagy, akkor ezenkívül a citrus- és az olajfák termése is veszélybe kerül.

Mindeközben az északi országrészben a telet meghazudtoló hőmérsékleteket mérnek, a nagy szárazság miatt pedig állandó a tűzveszély.

Tavaly mintegy 1,5 milliárd eurójába került az olasz mezőgazdaságnak az extrém időjárás: nemcsak hogy az volt a legmelegebb év 1800 óta, de egyúttal a hóviharok száma is duplája volt a szokásosnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu