Back to top

Borokkal a Down szindrómásokért

Március 21-én lesz a Down szindrómások világnapja, amit a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat is szeretné támogatni a következő képpen. Március 16-24. között kampányt indítanak útjára mellyel felhívják az emberek figyelmét a Down szindrómásokra.

Ebben az időszakban eladott Buboréka rosé borukból befolyt teljes összeget, valamint a május 11-én megrendezésre kerülő Nyílt napjukon tartandó Pinus coulteri tobozaukció bevételét felajánlják a Down alapítvány Korai Fejlesztő Központ részére.

Buboréka a beteg gyermekekért

Fontos számukra ez a kampány, hiszen Dr. Folly Réka, az arborétum tulajdonosa, Bassola Miklós nevű Down szindrómás kisfiú nagynénje. Miklós a Down alapítvány korai fejlesztő központjába jár , így fontosnak érezik, hogy támogathassák alapítványukat.

“A segítségüket szeretnénk kérni abban, hogy minél több emberhez eljusson az üzenetünk, és megannyi Down szindrómás gyermeken valamint családjukon tudjunk segíteni”

- hangsúlyozta Folly Réka.

Nem szűrték ki?.... Nem volt genetikai szűrővizsgálat? Elmarasztaló kérdések , megalázó pillanatok egész sorozatát kell átélnie egy kismamának ma Magyarországon, ha úgy dönt nem kér várandóssága alatt genetikai szűrővizsgálatot. Mert igent mond az életre.

“Miklós 2016 júniusában született Down szindrómával Judit húgom harmadik gyermekeként, azóta boldog és elégedett kisgyermekként cseperedik és gyarapítja minden szempontból családunkat Hálásak vagyunk a Down alapítvány Korai Fejlesztő Központjának. Szeretnénk ezt az intézményt támogatni , ezért indítjuk útjára ezt a kampányt március 21-én.”

A badacsonyörsi arborétum nem egyszerűen egy arborétum a sok közül. Nem csupán különleges cédrusok és ciprusok gyűjteménye, hanem a Folly család története, több generáció elkötelezett munkájának és kitartásának eredménye.

A Folly Arborétum és Borászat alapítása is a növénykert létrehozójához, Folly Gyulához – a Zsolnay család háziorvosához - kötődik, aki már 1878-ban megépítette a ma is használatban lévő pincét. A badacsonyi történelmi borvidék hagyományait őrizve, főként fehérborokkal foglalkoznak, azok közül is a környékre jellemző fajtákat – Szürkebarát, Muscat ottonel, Budai zöld, Olaszrizling, Kéknyelű, Rajnai rizling – részesítik előnyben.

 

Forrás: 
folly arborétum

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pénteken kezdődik a Szőlő és klíma konferencia Kőszegen

Április 26-27-én ismét megrendezik Kőszegen a Szőlő és klíma konferenciát, ahol az éghajlatváltozásnak a szőlőre gyakorolt hatásáról és a lehetséges alkalmazkodási módokról lesz szó. Minden érdeklődőt várnak, regisztrálni vagy előre jelentkezni sem kell a részvételhez. Kőszegen a Szőlő jövésnek könyvében 1740-től vezetnek följegyzéseket a szőlő fejlődési állapotáról.

Kihajózik a Balatoni Kör

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik. A rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

Mobil borfogyasztási szokások: vásárlást segítő applikációk

A borvilág dinamikus terület, folyton mozgásban és változásban van. A Bloomberg 2018-ban végzett felmérést a trendeket keresve, és érdekes megállapításokat tett.

Egyre több a magyar bor

Az Európai Unió bortermelése a nemzetközi állománynak több mint hatvan százalékát tette ki az előző évben – derült ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentéséből

400 millióból megújult a villányi Bognár Pincészet

Április közepén megnyitotta kapuit a felújított Villányi Borok Háza Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. új borászata, mely a Bognár Pincészet kiváló tételeit készíti nagy körültekintéssel és odaadással.

Csúcson a világ bortermelése

Tavaly 15 éve a legtöbb bort termelték a világon, 17 százalékkal többet a 2017. évinél. A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) adatai szerint tavaly 292,3 millió hektoliter, másképpen számítva csaknem 39 milliárd üveg bor készült.

Most a legszebbek az arborétumok és a botanikus kertek

A legunalmasabb lakótelepeket is festménnyé varázsolják ilyenkor áprilisban a virágzó díszfák, hát még az arborétumokat és botanikus kerteket. Aki át akarja élni a „nem tudok betelni a látvánnyal” életérzést, annak érdemes a hétvégén ellátogatnia valamelyik növénygyűjteménybe – pláne, hogy bőven kínálnak programokat is a tavasz örömére.

Bor, sajt, irodalom

„Három édes a magyarnak: bor, szerelem, dicsőség”. Jókai Mórt citálta meghívójára a Budapesti Gazdasági Egyetem ProGazstro Klubjának idei második meghívója, ahol Kiss Ferenc sajtász, Balla Géza borász mellett két Kossuth-díjas művész, az író Szigethy Gábor és az énekes Kovács Ákos várta az érdeklődőket.

Szőlőt termesztenének a Marson

Georgia nagyon büszke ősi borkészítési hagyományaira, és a georgiaiak meg vannak róla győződve, hogy ők voltak az első nemzet, akik bort készítettek. Most pedig elsőként szeretnének szőlőt termeszteni a Marson is.