Back to top

Így neveld a lugasodat

A szőlőtermesztés nagyjából 8000 éves történetének egyik legállandóbb szereplője a lugasművelés. Itt nem feltétlenül csak a házak körül föllelhető művelésmód-költeményekre kell gondolni, természetesen. A szőlő egy liántermészetű növény, alapvetően „futásra termett”. Ezt esetenként kihasználhatjuk, de általában küzdenünk kell ellene metszéssel, illetve a több méteresre nőtt hajtások csonkázásával.

A lugasnál a nagy súlyú, idősebb fás részek rögzítéséről és a nagy zöldtömeg megtartásáról erős támasztékkal kell gondoskodnunk
A lugasnál a nagy súlyú, idősebb fás részek rögzítéséről és a nagy zöldtömeg megtartásáról erős támasztékkal kell gondoskodnunk
Ha házunk mellett szeretnénk szőlőt nevelni, a művelésmód megválasztását elsősorban a rendelkezésre áll hely és támrendszer fogja meghatározni. Ha a növekvő hajtásokat csak karóhoz szeretnénk kötözni, lehetőségeink a fej- és bakművelésre, vagyis hagyományos tőkeformákra korlátozódnak. Ha kordont, ernyőt vagy egyéb törzses formát szeretnénk kinevelni, feltétlenül gondoskodnunk kell a hajtások rögzítésére szolgáló huzalokról. Ha pedig egy egész falfelületet, illetve akár egy kocsibeállót, kerti étkezősarkot vagy egyéb lugasformát szeretnénk szőlővel befuttatni, ott már a tőkeformát adó idősebb fás részek rögzítéséről és egy várhatóan nagy zöldtömeg megtartásáról is gondoskodnunk kell. Ha ez mind megoldható, már csak a tőkék nevelése marad ránk.

Futásra termett

A liántermészet lényege, hogy a szőlő eredeti élőhelyén a fák lombozata fölé kúszva, azon elterebélyesedve próbál fényhez jutni, termést nevelni. A színes bogyók aztán madarakat odacsábítva biztosítják a magok terjedését. Ez számunkra (azon túl, hogy mi is fogyaszthatjuk az ízletes bogyókat) azt jelenti, hogy lehetőségünk van nagyobb területek szőlővel való befuttatására is. A liánszerű növekedés azt is magában hordozza, hogy a növény támaszt igényel, amire kapaszkodhat.

Szabályosan neveljük

Ha több szinten, nagyobb felületen szeretnénk hajtásokat futtatni, több tőkéből neveljük a lugast
Ha több szinten, nagyobb felületen szeretnénk hajtásokat futtatni, több tőkéből neveljük a lugast
Fotó: Varga Zsuzsanna
Elöljáróban érdemes tisztáznunk, mit-miért csinálunk a lugasnevelés során.

A magasba törekvés miatt a szőlő növekedésében állandó csúcsdominancia érvényesül, vagyis a tőke felsőbb helyzetű rügyei jobban fakadnak, magasabban lévő hajtásai erősebben nőnek.

Ez azt is jelenti, hogy egyetlen tőke eltérő magasságú karjai között állandó kondícióbeli különbség lesz. Egy nem szabályosan nevelt kar kiemelkedésein is túlzott növekedés várható, ami a többi rész legyengülésével, felkopaszodásával járhat. Ezért tehát ha több szinten, nagyobb felületen szeretnénk hajtásokat futtatni, legbiztosabban akkor érhetünk el teljes lefedettséget, ha több tőkéből neveljük a lugast. Mégpedig az egyes egyedek termőalapjait (csapjait) azonos vízszintes síkban hagyva gátolhatjuk egyes részek dominanciáját.

A másik fontos szempont, hogy a terhelést, vagyis a metszési elemeket egyenletesen osszuk el a tőkéken, hiszen a túlterhelt részek gyengíthetik a többi termőalapot.

A lugasmetszés alapelvei szerint erre a rövid csapok (1-2 rügyes metszési elemek) alkalmazása a legcélszerűbb. Így viszont előfordulhat, hogy keleti származású csemegeszőlő-fajtáink kevés fürtöt hoznak, hiszen azok alsóbb helyzetű rügyei kevésbé termékenyek. Ennek a problémának a feloldása például a csercsapos váltómetszés lehet.

Az egyenletes terhelés érdekében rövidcsapokat hagyjunk
Az egyenletes terhelés érdekében rövidcsapokat hagyjunk
Fotó: Varga Zsuzsanna
A lugas kinevelésekor érdemes önmérsékletet tanúsítanunk. Bármilyen erősek is a vesszők, a törzs kinevelése után 20-30 cm-enként, fokozatosan, évről-évre hosszabbítsuk csak a lugaskarokat. Így őrizhetjük meg legbiztosabban az összes termőalapot. A kar lehajlítását, a hosszabbításra szánt elem rögzítését csak a nedvkeringés (könnyezés) megindulása után végezzük.

A kötözést előzze meg az ízközök ropogtatása, így jobb fakadást várhatunk a rügyekből.

A tőkerészeket minden esetben rugalmas kötözővel rögzítsük! A kar lehajlításánál kerüljük a túl meredek szöget, mert a szállítónyalábok összepréselése tápanyagtorlódáshoz vezethet.

Ifjításkor ne sajnáljuk!

Erős visszavágás (ifjítás) után alvórügyekből kifejlődnek a szükséges vesszők
Erős visszavágás (ifjítás) után alvórügyekből kifejlődnek a szükséges vesszők
Fotó: Varga Zsuzsanna
Ha felkopaszodott, elöregedett lugasunkba szeretnénk új életet lehelni, ne legyünk bátortalanok! Az eredményes, szép ifjításhoz először drasztikusnak, utána pedig türelmesnek kell lenni. Mielőtt nekiesnénk a megcsúnyult lugasnak, előbb nézzük meg, hány tőkéből tudjuk kinevelni az új lugast. (Az élettelen tőkék vesszőinek, idősebb fás részeinek szövete barnás, száraz, ezekbe várhatóan nem lehelhetünk már új életet. Ha csak a vesszők metszete barna, az fagykár miatt is lehet. Metsszük vissza addig, míg nedvekkel teli élő szöveteket nem találunk!). Az említett elvek szerint (minden tőke egy szintet adjon, karjai, metszési elemei vízszintesen egy síkban legyenek) osszuk be, melyik egyedet hova szánjuk, ez után a tőkéket erősen vágjuk vissza úgy, hogy csak a leendő törzsek maradjanak. Onnan kell a következő tavaszon megkezdenünk az új lugaskarok nevelését.

A visszavágással együtt célszerű elvégezni a támrendszer rendbehozatalát is, hiszen akkor van legkevésbé útban a növény az oszlop- vagy huzalcserénél vagy - feszítésnél.

Nem kell aggódni, a héjkéreg alatt „lelkes” rejtett rügyek várakoznak, amelyekből kifejlődnek a szükséges vesszők. Érdemes fakadás után hajtásválogatást végezni közöttük, hogy a kevesebb, de alkalmas vessző több tápanyagot kaphasson. Amennyiben mégsem fakadnak ki a rejtett rügyek, sajnos, nem kerülhető el az új tőke telepítése.

Természetesen az újranevelés tetemes terméskieséssel jár, de ezt a hiányt mérsékelhetjük, ha nem egyszerre ifjítjuk az összes tőkénket. Akkor viszont arra kell ügyelnünk a tenyészidőben, hogy a még terebélyes ifjításra váró tőkék ne árnyékolják, nyomják el regenerálódó társaikat.

Lugasnevelésnél legyünk szigorúan következetesek, ifjításnál pedig kissé drasztikusak. Higgyék el, a tőke meghálálja!
Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2019/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kísérletező kedvű vincellér

A Soproni borvidéken sokféle bor készíthető, ugyanis három éghajlat hatásai érződnek a különböző dűlőkben. A globális fölmelegedés hatására fölértékelődnek az ottanihoz hasonló hűvösebb vagy kiegyenlített klímájú termőhelyek, és a nehezebb, agyagos talajok is előnyben lesznek.

A változékony 2018-as év tanulságai a szőlősben

A tavalyi év változékony időjárása a szőlőt károsító rovarok és gombás betegségek élettevékenységét is befolyásolta. A csapadékos tavasz inkább a gombás fertőzéseknek kedvezett, az átlagosnál melegebb nyár folyamán viszont a lisztharmat-fertőzések mellett a kártevők, így például a kártevő atkák, tarka szőlőmoly, darazsak is jelentősen felszaporodtak a szőlőtőkéken.

Bormarketing: inspiráció a világ túlsó feléről

Sokat beszélünk manapság a közösségben való gondolkodásról, együttműködésről. Természetes, hogy a pontos megvalósításra számtalan módszer kínálkozik. Inspirációként utazzunk most el gondolatban Ausztráliába, és ismerjük meg Új-Dél-Wales nemrég nyilvánosságra hozott, a bort, a borturizmust és a gasztronómiát támogató, a 2018–2022 közötti időszakra vonatkozó akciótervét!

Öregedő szőlőoltványosok

„Hazánkban 100-110 szőlő oltványiskola, s öregedő oltványosok jellemzik a szakmát”- hangzott el Keszthelyen, a szőlő szaporítóanyag előállítást és a szőlőtermesztés növényvédelmi kérdéseit zászlajára tűző tanácskozáson.

Nagy-Somló a bio útra lép - az ÖMKi oktatással segíti az átállást

Magyarország legkisebb történelmi borvidéke márciustól többek között az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet közreműködésével tér át ökológiai művelésre.A folyamat eredményeként Magyarország olyan történelmi borvidékkel gazdagodik, amelyen itthon úttörő módon egységesen ökológiai módon termelnek borszőlőt.

Megdőlt a sörre bor népi bölcsesség

Mindegy milyen sorrendben, ha sokat iszunk, berúgunk, ezt állapították meg egy kísérlet eredményeképpen német és angol tudósok. Ezzel évszázados népi bölcsességet döntöttek meg.

Április végéig lehet nevezni a konyhakertek versenyére

Április végéig csatlakozhatnak a települések Magyarország legszebb konyhakertjei címért kiírt országos vetélkedőhöz.

Gergely Róbert: jó, ha figyelünk egymásra

Gergely Róbert igazi kerttulajdonos, olyan, aki ápolja és együtt lélegzik a növényeivel. Sokat mesél a kertjéről, nagyon boldog volt, amikor megtalálta azt a házat, amelyhez egy védett udvar is tartozott. Azonnal hozzálátott, hogy kellemes, bensőséges életteret varázsoljon belőle, rengeteg virággal, puha pázsittal, kényelmes kerti bútorokkal, izgalmas kis zugokkal.

Füvesítéssel növelhető az áfonya antioxidáns tartalma

Az áfonyabokrok mellé ültetett fűfélék segítenek a vashiány megelőzésében, így növelhető a termés mennyisége és minősége is egy tanulmány szerint. A módszer hatékonysága vetekszik a megszokott kémiai kezelésekkel – azonban jóval egyszerűbb, biztonságosabb, olcsóbb és fenntarthatóbb az optimálistól eltérő talajokon termesztett áfonya-állományoknál.

Így védjük meg a karalábénkat

A karalábé termesztésével már a rómaiak is foglalkoztak. Hazánkban a 16. században kezdték termeszteni, ekkor már hajtatták is. C-vitamin-tartalma a levélben mintegy háromszorosa a gumóénak, amit Néhány országban szívesen fogyasztanak. Mivel hidegtűrő növény, főleg fűtés nélküli fólia alatt hajtatják. Kórokozói és kártevői az alacsony termesztési hőmérséklet ellenére is akadnak.