Back to top

Zöldségeken zenélnek

Ha a világ bármely táján piacon járunk, és azt látjuk, hogy valaki úgy vásárol babot, hogy megzörgeti a tenyerében, vagy kopogtatással választ sütőtököt, és összegyűjti a hagymahéjat, akkor az illető bizonyára a bécsi Vegetable Orchestra tagja. A Zöldség Zenekar 1998-ban alakult, azóta több mint 300 koncertet adott a világ számos országában, kizárólag zöldségekből készült hangszereken.

A 11 fős csoport főleg a ritmikán és a kakofónián alapuló modern és klasszikus műveket játszik különféle zöldségekből készült hangszereken, sárgarépa furulyán, póréhagyma hegedűn, tökdobon, uborka klarinéton vagy paprika kürtön. Immár a negyedik albumuk jelent meg egy sikeres közösségi finanszírozási kampány segítségével.

A csoport fennállása alatt több mint 150 hangszert talált föl. A világot járva minden országban más és más zöldségfélét tudnak beszerezni, így a repertoár is ahhoz illeszkedik, a zeneszámok mindig a helyszínen állnak össze.
Sárgarépából és jégcsapretekből összeállított fuvolából izgalmas hangzás csalogatható elő
Sárgarépából és jégcsapretekből összeállított fuvolából izgalmas hangzás csalogatható elő
Fotó: vegetableorchestra. org

A hagyományos hangszerekkel ellentétben a zöldséghangszerek hamar tönkremennek, és néhány órán keresztül használhatók csak, így minden koncert előtt be kell szerezni és el kell készíteni őket. Egyeseket mindenféle beavatkozás nélkül megszólaltathatók, másokat fúrni, faragni, összeilleszteni kell. Minden koncertjük előtt több mint öt órát vesz idénybe a zöldséghangszerek elkészítése és összehangolása.

A koncert után sem megy veszendőbe a sok zöldség; a feladatukat betöltött hangszereket földarabolják, és zöldségleveset készítenek belőlük, amivel megkínálják a közönséget.

A bécsi Vegetable Orchestra 2014-be bekerül a Guinness Világrekordok könyvébe, mint az 1998 és 2012 között kizárólag zöldségekből készült hangszereken a legtöbb koncertet adó zenekar. Sikerük más hasonló együttesek megalakulását ösztönözte, például Londonban vagy Long Island-en. Bohónak tűnő tevékenységükkel sikeresen népszerűsítik a zöldségek nagyszerűségét, sokrétű felhasználását.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com/vegetableorchestra.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.

Kihajózik a Balatoni Kör

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik. A rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.

Villamossal szállíthatják házhoz az élelmiszert?

Az úgynevezett „utolsó mérföldek” mindenkinek feladják a leckét, aki házhoz szállítással foglalkozik. Frankfurtban ígéretes megoldásnak tűnik a villamosközlekedés bevonása a kiszállításba azzal együtt is, hogy pusztán a kötött pályára nem lehet alapozni.

Egyre népszerűbbek a növényi alapú húspótlók

Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a húsfogyasztás csökkentésének irányába ható törekvések. Ennek megfelelően a vezető brit szupermarketlánc, a Tesco is kínál növényi alapú húspótló készítményekeket, amiket nagyobb áruházainak csomagolt hústermékei között helyez el.

Úgy viszik a bécsi földet, mint a cukrot

Rekord mennyiségű, 300 ezer zsáknyi bécsi földet vásároltak az osztrák főváros lakói 2009 óta. A Guter Grund nevet viselő virágföldet a város zöldhulladékára alapozva állítják elő, ráadásul teljesen tőzegmentes és a biotermesztésben is felhasználható.

Kertekkel és napelemekkel szórja tele a városokat a Lidl

Az olasz Lidl megnyitotta első olyan üzletét, melynek tetején városi kertet alakított ki. A terv egy civil szervezet bevonásával valósult meg. Közben Belgiumban 7200 napelemet szerel fel boltjai tetejére.

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

Gluténmentes ételek az éttermekben?

Az élelmiszerekben még egy egészen kis mennyiségű glutén is gondot okoz a lisztérzékenységtől szenvedők számára, és az éttermek azok, ahol a legnehezebb elkerülni a glutén fogyasztását.

Egyre tudatosabban vásárolunk

Több felmérés azt mutatja, hogy a magyar vásárlók egyre tudatosabbak, sőt egyre inkább keresik a magyar termékeket - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.