0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 2.

Hortus Hungaricus 2011

Új helyszínen, a budapesti Syma Rendezvényközpontban nyitott meg az idén a 18. Hortus Hungaricus kertészeti kiállítás, a kertészeti szakma legnagyobb hazai találkozója. A rendezvényt Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért fe...

Az államtitkár elmondta, hogy a Hortus Hungaricus kiváló alkalom arra, hogy felhívja a hazai és külföldi közönség figyelmét a kertészeti ágazatok termékeire, amelyek között sok, Európa-szerte ismert magyar nemesítésű, eredetvédett termék és fajta, hungarikum van. Hangsúlyozta, hogy a Magyarországon termelt mezőgazdasági termékek megfelelnek az Európai Uniós követelményeknek, de lehetőség és szükség is van a továbbfejlődésre. A válság a könnyen fenntartható, ellenálló növényfajták felé irányította a figyelmet, ugyanakkor szükségessé tette az erőforrásokkal való jobb takarékoskodást is. A globalizáció hatására a magyar dísznövény-értékesítés évről évre csökken, piacainkat megtartani és visszaszerezni csak összefogással, innovációval, minőségnöveléssel lehet, hangsúlyozta az államtitkár. Kiemelte, hogy Magyarország gazdasági és környezetei adottságai kiválóan alkalmasak a kertészeti ágazatok további fejlesztésére. A kertészet 340-380 ezer családnak ad főállású, vagy kiegészítő tevékenységként megélhetést, akik évente 350 milliárd forint értékű árut termelnek. Az ágazat fejlesztését az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretén belül több jogcímen keresztül segíti 35-60 százalékos, fiatal gazdák és a Natura 2000-es területeken gazdálkodók esetében még ennél is nagyobb mértékű támogatás.
Czerván György elmondta, hogy a Hortus Hungaricus szakkiállítás méltó arra, hogy a kertészet kelet-közép-európai központja legyen, és reményét fejezte ki aziránt, hogy a jövőben nagyobb súllyal képviseleti magát a zöldség- gyümölcs és fűszernövény ágazat is, akik most a FruitVeb képviseletében villantották föl termékeiket.
Treer András a kiállítást szervező Flóra Hungária Kft. szakmai ügyvezetője köszöntőjében elmondta, hogy a Hortus Hungaricus meghatározó kiállításán kíván lenni a közép-kelet-európai térségben. Ehhez viszont az kell, hogy nagy felületen a teljes szakma képviseltesse magát. A kertészek saját maguk felelősek termékeik népszerűsítéséért, és az „életérzés piacon” versenyezek egymás és más ágazatok áruival. A Hortus Hungaricus a magyar kertészeti termékfogyasztást ösztönző legnagyobb reklám.
Treer András külön köszönetét fejezte ki a stratégiai partnereinek, így a díszfaiskolai ágazat szereplőinek, akik a korábbi évekhez képest kétszer akkora felületen, 700 négyzetméteren állította ki az idén. Kiemelte a cserepes- és vágottvirág-termelőket, akiket a globalizáció és a válság talán a legjobban sújt. A MAKEOSZ 3. éve rendezi meg a Hortus Hungaricus keretein belül a Magyar Kertépítő Versenyt, ami jó úton halad afelé, hogy a térség „Chelsea Flowers Show-ja legyen. Küldetésük nagyon fontos, hiszen a megtermelt dísznövények felhasználását, alkalmazását hozzáadott értékekkel növelten mutatják be, mondta Treer András. Az idén 18 kert készült el a Túlélés= zöld gondolat jegyében.
Másodízben szervezték meg az „Én kis kertem” óvodai kertépítő pályázatot, amire az idén országszerte 86 óvoda jelentkezett. A kis tálak összesen 1700 kisgyerek kezemunkáját dicsérik. A szervezők fontos küldetésnek tekintik azt, ahogy a környezet szépítésének az igénye, más kisgyermekkorban kialakuljon. A Magyar Virágkötők Szakmai Egyesületének szervezésében rendezett versenyen különleges virágos enteriőrök születtek. Treer András az esti kiállítói fogadás alkalmával személyes ajándékokkal köszönte meg a Hortus Hungaricus megszervezésében tevékenyen résztvevő szervezetek, cégek munkáját.
Czerván György a megnyitón a Vidékfejlesztési Minisztérium különdíját adta át a Flóra Hungária Kft.-nek a kiállításon való színvonalas megjelenésért. Treer András szakmai igazgató elmondta, hogy ezt a díjat minden dísznövénytermesztő büszkén érezze a magáénak, akik termékeikkel és munkájukkal hozzájárultak a látványos bemutatóhoz.
A megnyitón adták az Év Kertésze kitüntetéseket. A Nyugat-dunántúli Díszfaiskolások Egyesületet ajánlására Kerekes Tibor enyingi kertész kapta meg a díjat sorfatermesztő célüzem létrehozásáért, a faiskolai ágazaton belüli specializálódásért. A Flóra Hungária Dísznövénytermesztői Egyesület javaslatára Janicsák József vágottvirág-termesztő vezette át a díjat, aki szabadföldi és hajtatott kardvirágtermesztéssel foglalkozik, és termékeit a Virágpaletta szövetkezeten keresztül értékesíti.
Az Év Kertésze kitüntetésben részesült Beer László a szombathelyi Herman Ottó Szakképző Iskola nyugdíjas igazgatója a diákok gyakorlati munkájának megszervezéséért, különös tekintettel a Savaria Floriade diák-virágkötő verseny színvonalas megszervezéséért. Az Év Kertésze lett Fekete János, a budapesti Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola igazgatója is, aki a díjat a kertészeti szakoltatásban kifejtett ötletben és megvalósításban gazdag szakmai tevékenyégéért vehette át.
A Hortus Hungaricuson az idén összesen 4000 négyzetméter felületen közel kétszáz kiállító mutatta be termékeit. Az idén is a dísznövényeké volt a főszerep, de szép számmal jelentek meg a kertészeti termesztést segítő háttéripari termékek, segédanyagok, gépek eszközök gyártói és forgalmazói. Külön 700 négyzetméteres csarnokot töltöttek a meg a díszfaiskolások. A kisebb-nagyobb cégek mellett a Nyugat-Dunántúli Díszfaiskolások Egyesületének közösségi standján köztermesztésben lévő magyar nemesítésű díszfa- és díszcserjefajtákat ismerhetett meg a közönség. Több más közös stand is készült. Együtt mutatkoztak be a Flóra Hungária Dísznövénytermesztői Egyesület termelői, akik vágottvirág-mezőt állítottak össze. A Cserepes Dísznövénytermesztők Egyesületet is mutatós kiállítását tervezett.

Pap Edina

Forrás: