0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 22.

A bábolnai arab lovak sikere

A Kaposvári Állattenyésztési Napok keretén belül rendezték az V. Nemzetközi Shagya-arab Fesztivált, ahol a szemle legnépesebb állományával vett részt a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft., amely a hagyományos tenyésztési munka mellett őrzi a fajta szüle...

Jól szerepeltek a bábolnai arab lovak a kaposvári szemlén, a hároméves kancák osztályában a 2008. márciusi születésű O’Bajan Basa-3 szürke Shagya-arab kanca osztálygyőztes lett, és a Junior Champion címet is elnyerte. A szintén 2008-as Kemir VI-3 szürke méncsikó a mének Junior Championatusában nyerte el a Reserve Champion címet. A lovak mellett a szemle sikerében fontos szerepet betöltő, sokszor csak a háttérben dolgozó szakembergárda is eredményes rendezvényt tudhat maga mögött.

A közönség tagjai mellett sok tenyésztőnek is feltűnt az a magasfokú felkészültség, amit a ménesbirtokról érkezett felvezetők mutattak a shagya-arab fesztivál lebonyolítása során.

Ez természetesen nem a véletlen műve volt, hiszen a szemlét többhónapos tudatos felkészülés előzte meg – emelte ki Müller Béla. A felkészülésben a nemzetközileg ismert tréner, Barry Shepherd segítette a ménesbirtok csapatát, a közös munkának köszönhetően a lovak mellett a felvezetők és lovasok is hatékony, eredményes és látványos munkát tudtak felmutatni.

A bábolnai lovas harsonások és a híres Shagya-arab törzskanca ötösfogat is emelte a megnyitó ünnepség, illetve a közönségprogramok fényét.

Ami a ménesbirtok tevékenységét illeti, Müller Béla szerint zsúfolt volt az őszi program. Csapatuk több külföldi és hazai eseményen vett részt vagy folyamatosan készül az elkövetkező programokra. Ilyen volt a szlovákiai Kistapolcsányban (Topoľčianky), az ottani arab ménes 90. éves fennállását ünneplő rendezvény, a „visegrádi négyek“ húszéves jubileumának tiszteletére rendezett lovasünnep a csehországi Pardubicében, illetve a háromnapos, 255 kilométeres Bratislava- Bábolna Kelet-Európai Távlovagló Verseny.

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon a bábolnai ménes lovai képviselték az arab lófajtát. Az október 1-jén a Kincsem Parkban rendezett angol telivérárverésen a dióspusztai állami angol telivér-ménes lovai szerepeltek.

Emellett hosszú kihagyás után először rendeznek idén ősszel military-versenyt Bábolnán, elsőként a tanintézeti bajnokságot, amit a ménesbirtok tervei szerint további, magasabb rangú események is követnek majd.

Forrás: