0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

A gomba piaci helyzete

Hollandiában 18 százalékkal kevesebb (52,9 ezer tonna) gomba került a külpiacokra 2011 első nyolc hónapjában, a 2010-es évhez képest. A Németországban kirobbant E. coli járvány miatt Oroszország zöldségembargót vezetett be az Európai Unióból származó...

Az EU Bizottsága adatai alapján Magyarország és Lengyelország nagybani piacain egyaránt csökkent a gomba ára, ami bőségesebb kínálatot feltételez az előző évihez képest.

Magyarországon a termesztett gomba mennyisége három és félszeresére nőtt az elmúlt két évtizedben. A hazai fogyasztás a felére esett, és szakértők szerint csak 50 százalékát éri el a nyugat- európai átlagnak. A szezonálisan elfogyasztott gomba egy főre jutó fogyasztása 1,5 kilogramm évente, ugyanakkor Németországban ennek közel a háromszorosa. Az egészséges táplálkozás előtérbe kerülésével a gombafogyasztás nő, ehhez hozzájárulnak a tagországokban megvalósuló promóciós kampányok is, pl. a Brit Gombaszövetség 2,6 millió eurós, a friss gomba fogyasztását népszerűsítő kampányt indított 2010-ben. Lengyelországban és Ukrajnában is közel 120 millió forintnak megfelelő összegből indult fogyasztásösztönző program. Magyarországon a fogyasztás növelése érdekében az OMÉK-on gomba promóció (kóstoltatás stb.) valósult meg az Agrármarketing Centrum és a Zöldségtermelők Országos Szövetsége szervezésében.

A fejlesztései lehetőségeknek – az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében gombatermesztő házak felújítása, létrehozása – köszönhetően, a csiperkegomba termesztésének csökkenése megállt. Szakértők szerint a csiperkegomba termése 15 százalékkal 22,5 ezer tonnára emelkedett 2011-ben az előző évihez képest. Laskagombából 2,3 ezer tonna termett, szemben a 2010. évi 2,2 ezer tonnával. Becslések szerint a gomba termése 30–40 százalékkal is növekedhet a következő öt évben.

A gombatermés kétharmada belföldön hasznosul. 2011 első kilenc hónapjában 2,5 ezer tonnát vásároltak fel, ami 30 százalékkal több az egy évvel korábbi mennyiségnél (1,94 ezer tonna). A teljes felvásárláson belül a friss fogyasztásra történő felvásárlás a jelentősebb. Az ipari célú felvásárlás több év átlagában csökkenő tendenciát mutat. A friss fogyasztásra szánt gomba felvásárlási ára ezzel együtt csökkent, míg az ipari célú terméké enyhén emelkedett.

A friss gomba külkereskedelmi egyenlege pozitív volt az elmúlt években, míg a feldolgozott gombáé negatív. A frissgomba- kivitel mennyisége 14 százalékkal, értéke 20 százalékkal csökkent 2011 első kilenc hónapjában az egy esztendővel korábbihoz képest. Az összes frissgomba-export fele Ausztriába, közel 30 százaléka Olaszországba, 8 százaléka Németországba irányult. Ausztriába 4 százalékkal 1,7 ezer tonnára, Olaszországba 13 százalékkal 978 tonnára bővült a kivitel. A németországi szállítások ugyanakkor 35 százalékkal estek vissza (286,7 tonnára).

A bécsi reprezentatív nagybani piacon a magyarországi és a lengyelországi csiperkegombát kilogrammonként egyaránt 2–2,5 eurós áron kínálták 2011. 49. hetében. A magyar laskagomba szinte egész évben kapható Bécsben, amelynek ára a megfigyelt héten 3,6 és 4 euró között alakult kilogrammonként.

A Budapesti Nagybani Piac kínálatában a külpiaci termék nem jellemző, így a termelői árak alakulására kiható versenytárs nincs jelen a belföldi termék mellett. A csiperkegomba termelői ára 4 százalékkal csökkent 2011-ben, ugyanakkor a laskagombáé 2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Isépy Anett
AKI

Forrás: