0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 22.

KAPOSVÁR VISSZAVÁR

Szeptember 21-23. között immár hatodik alkalommal nyitják meg a Kaposvári Egyetem Pannon Lovasakadémiáján a Kaposvári Állattenyésztési Napokat. A hazai agrárium egyik meghatározó rendezvénye az elmúlt években folyamatos fejlődést mutatott, 2011-ben -...

A Kaposvári Egyetem, hazánk egyetlen, állattudományi karral rendelkező felsőoktatási intézménye, a kiállítás házigazdája méltó helyszínt biztosít a mintegy 40 hektáros Lovasakadémia területén, ahol az ország legnagyobb fedett lovardája is áll. A 6. Kaposvári Állattenyésztési Napok szervezője ebben az évben is a Magyar Mezőgazdaság Kft., amely mindent megtesz azért, hogy a hagyományosan Szent-Mihály napjához kötődő rendezvény a hazai agrárium egészének, elsősorban az állattenyésztő társadalomnak vívja ki a megelégedését.

A kiállítás egyben jó alkalmat biztosít arra, hogy az odalátogató szakmai közönség megismerhesse a Kaposvári Egyetemet és karait, valamint az egyetemhez tartozó intézményeket. A Kaposvári Egyetem mint házigazda, a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. idén is a Magyar Állattenyésztők Szövetsége és tagszervezetei segítségével igyekszik minél több tenyészállatot bemutatni az érdeklődő közönségnek. Reményeik szerint közel 1000 állatot – köztük sertés, juh, kecske, tejelő-, kettős hasznosítású-, és húsmarha, valamint a régióra jellemző lófajta, a hidegvérű ló – mutathatnak be. Ehhez csatlakozik az évek óta nagy érdeklődésre számot tartó kisállat bemutató és a gyermekek kedvence, a nyuszi simogató is.

A Kaposvári Állattenyésztési Napok egyik sajátossága a vadaskert, ahol többek között vaddisznók, őzek, szarvasok, fácánok láthatók a maguk természetes környezetében.
A vadászat iránt érdeklődőknek pedig minden évben trófea- kiállítást és bírálatot rendeznek a Kaposvári Egyetem bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpontja szakemberei. Ezen a területen immár harmadik alkalommal mérik össze tudásukat a Vad- és Halfőző Bajnokság résztvevői.

A vadgasztronómia nap ünnepélyes megnyitója a vadászok tisztelgésével kezdődik. Ezt a programot a szervezők szeretnék kibővíteni egy egésznapos, oktató jellegű trófeabírálattal, valamint egy látványkonyha üzemeltetésével, ahol a látogatók nem csak megtanulhatják, de meg is kóstolhatják Somogyország tájjellegű ételeit.

A kiállítás nem nélkülözi a színvonalas szakmai programokat, hiszen a juhász társadalom közel 20 éve Kaposváron rendezi a Szent-Mihály napi Juh- és Kecsketenyésztési Fórumot, amelyre az ország minden pontjáról érkeznek vendégek. A húsmarha iránt érdeklődők ebben az évben is részt vehetnek a húsmarhatenyésztési kerekasztal-konferencián, ahol a húsmarha-tartás aktuális kérdéseit vitathatják meg.

A hagyományos szakmai programok mellett, a kiállítás nyitónapján, szeptember 21-én a Kaposvári Egyetemmel és a Kaposi Mór kórházzal közösen Egészségnapot szerveznek, amelyen nem csak az egészséges életmódról hallhatnak előadásokat az érdeklődők, de ingyenes vércukor vizsgálaton, vérnyomásmérésen is részt vehetnek, és önkéntes véradásra is lesz lehetőség. Az Egészségnap helyszíne a Kaposvári Egyetem Auditóriuma lesz, ahol az egészséges, magyar élelmiszerek kóstoltatással egybekötött bemutatkozóját is rendezik.

Az elmúlt évben külön sátorban kaptak helyet a Hagyományok, Ízek, Régiók – HÍR – termékeket forgalmazók. Terveik szerint idén is külön kiállítói helyszínt kapnának az egészséges, magyar termékeket előállító és forgalmazó kis- és középvállalkozások. A Somogy Megyei Vállalkozói Központ szervezésében lehetőség nyílik a régió élelmiszeripari termékeinek bemutatkozására is. A magyar borvidékek és a magyar borok népszerűsítésére egy önálló Borfalut létesítenek, ahol alkalom kínálkozik a hazai borok kóstolására és vásárlására.

A kiállítás egyik legfontosabb része a tenyészállat-bemutató, amelynek keretében show bírálatok, fejési- és nyírási bemutató, valamint a szarvasmarha felvezetők ügyességi versenye a „sztárprogram”.

A kiállítás területén egy külön blokkban mutatkoznak be az állattenyésztést kiszolgáló gépek. Terveik szerint ezen a területen a bemutatott gépekkel tesztvezetésre is alkalom nyílna. Itt kap helyet a Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskolával közösen felállított oktató sátor, amelyben egy parasztudvart, kísérleti szántóföldi parcellát és számos mezőgazdasági műveléshez szükséges eszközt láthatnak az érdeklődők. A látogatóknak virtuálisan lehetősége nyílik megismerni a vidéki élet hangulatát és mindennapjait.

Hazánk legnagyobb fedett lovardája, a mintegy 3000 főt befogadó Fedeles Lovarda a kiállítás három napja alatt folyamatosan kínál szakmai- és közönségprogramokat. Itt rendezik az évek óta töretlen népszerűséggel megtartott agrár felsőoktatási intézmények közötti gazdászversenyt, ahol a hallgatók nem csak elméleti, de gyakorlati tudásukról is számot adhatnak.

A szervezők ebben az évben a lovas élet egy újabb színfoltját hozzák Kaposvárra. A lovas torna (voltizs) fiatal, nemzetközileg elismert hazai kiválóságai mutatkoznak be a kiállítás ideje alatt zajló versenyen. Ezt a sportot viszonylag kevesen ismerik hazánkban, ám ennek köszönhetően sok gyermek szeretheti meg a lovaglás alapjait. A tornászi ügyességet igénylő sportág zenei kísérettel társul, ezért látványossága és szórakoztató jellege bizonyára sok érdeklődőt vonz majd Kaposvárra.

A Kaposvári Állattenyésztési Napok egyik erőssége a lovas közönségprogram, amelyen a rendszerint zsúfolásig megtelt Fedeles Lovardában színvonalas, nagy érdeklődésre számot tartó műsorszámokat tekinthetnek meg az érdeklődők. Idén is lesz fogat és dámalovas bemutató, lovas karusszel és csikós program is.

A hagyományok szerint a kiállítás utolsó napján, azaz szeptember 23-án rendezik meg a családi napot, ahol a Kaposvári Egyetem pedagógiai és művészeti karának hallgatói színes, látványos és szórakoztató programokkal várják a kicsiket és nagyokat egyaránt.

A házigazda Kaposvári Egyetem és a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. szeretettel vár minden kiállítót és érdeklődőt 2012. szeptember 21-23. között Kaposvárra, a Pannon Lovas Akadémiára, a VI. Kaposvári Állattenyésztési Napokra.

Forrás: