0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 16.

Alapvető élelmiszerek árcentruma

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet folyamatosan vizsgálja a hazai termelésű alapvető élelmiszerek előállítási költségeit, az ezek alapján kalkulált eszmei fogyasztói árcent-rum és a tényleges bolti árak alakulását, illetve a két ár egymáshoz való viszo...

Az alapvető élelmiszerek előállítási, illetve forgalmazási költségeit eltérő mértékű, de folyamatos növekedés jellemezte a 2012. év során. Ezek az elmozdulások különösen az év második felében az aszály alapanyag-termelési szakaszra gyakorolt kedvezőtlen hatására vezethetők vissza. A növénytermelés alacsony terméseredményei miatt az előző időszakhoz képest magasabb önköltség alakult ki, ami a takarmányokon keresztül az állattartásban is éreztette hatását. Az év végére a bontott csirke költsége közel 8 százalékkal, a finomliszté 7, a kenyéré, a sertés- és marhahúsoké átlagosan 4 százalékkal emelkedett, mindössze a tejtermékeknél volt szerényebb az elmozdulás. 2013 első negyedévében – az előző évben bekövetkezett változások után -csak minimális mértékben emelkedett tovább a vizsgált termékek összes költsége. A vizsgált félév során a legjelentősebb költségtöbblet (8 százalékos) a lisztnél és a bontott csirkénél jelentkezett, míg a tej termékpályánál a viszonylag alacsonyabb (1-2 százalék) növekedési mérték hátterében az előző időszakot jellemző költségemelkedések állnak. (…)

Forrás: