0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Emlékeztető

Erre az évre nem fogunk szívesen emlékezni, mégis emlékeztetőt kell írni. A háborút elvesztettük, de legalább csatát nyertünk, a méhcsaládok egy (talán nagyobb) része életben maradt. A népességváltás április végére teljesen befejeződött, a szűkített,...

A hirtelen beköszöntő nyárelő behozta a növények fejlődési lemaradását, így esélyünk sem maradt az elfogadható állományerősség elérésére. Ez természetesen nagy kár, ugyanakkor nagy szerencse, hogy ilyen meleg volt, mert segítette a családokat a fészek hőmérsékletének fenntartásában. Így a fiasítás nem fázott meg, a családok népessége növekedni kezdett.

A nagy meleg miatt az akác tíz nappal hamarabb kezdett virágozni, a családok töredéke állt készen önállóan a nektártermés kihasználására. Csak rohanunk az eredmények, események után…
A június ebben az évben a regenerálódás időszaka. A termelési időszakban kevesebb figyelmet kapott lemaradt, vagy lefejt családok erősítését meg kell oldanunk. Még jó időjárás esetén is serkentő etetéssel javítsuk a családok kondícióját. Ebben az időszakban különösen érvényes, hogy az állományt minél kisebb csoportokra bontva helyezzük el, hogy a legelőt ne terheljük túl, így kielégítő virágporellátást tudunk biztosítani a szorgos élőlényeinknek.

A méhcsaládok fejlődése nem csak késésben van, de a népesség bővülési időszakában bekövetkező hordás is korlátozta az anyákat a peterakásban. A kisebb népességgel rendelkező családok csakis a fészekbe helyezték a beérkező nektárt, itt tárolták be az érlelt mézet, így csökkentették az anya rendelkezésére álló lépfelületet. A többszörösen akadályozott fejlődésnövekedés eredménye, hogy a családok természetes szaporodása (rajzása) jelentősen késik – erősebb családok vagy teljesen el is marad. Ilyen körülmények esetében mind az anyanevelés, mind pedig az erőteljes szaporítás nehéz és kockázatos feladat.

A családok néptelensége miatt nem lehetett megkezdeni a szaporítást május elején. Az akác végére, június elejére tolódott szaporítást csak mértékkel végezzük, ne hozzunk létre kis rajokat, mert már nem áll elegendő idő az új családok számára a megerősödéshez. Tanuljunk hibáinkból, ne akarjunk kis családokat betelelni. Bár sok fiatal méhész esetében a tartási kötelezettség megszegése komoly következményekkel jár, mégis óvatosságra intem őket.

Ezeket a tényezőket figyelembe véve a termelő családok felezése (megosztás), párzott anyával történő ellátása lehet a szaporítás egyetlen elfogadható módja. Keressük ki az anyát, helyezzük zárkába, majd felezzük meg a család fiasításos kereteit, rakjuk be egy másik kaptárba, közben tüzetesen vizsgáljuk meg a kerteteket, hogy semmilyen korú bölcső ne legyen rajtuk. Az anyásításnak egyetlen titka van: az anyásítandó családnál semmilyen típusú anya, vagy annak semmilyen fejlődési alakja nem lehet. Az öreg anyát a megosztás után engedjük vissza eredeti családjához.

Az új „családot” hagyhatjuk az eredeti telephelyen, de ilyenkor számolnunk kell azzal, hogy a kijáró dolgozók a megszokott helyükre szállnak vissza. Az időlegesen hordó méhek hiánya miatt a család híg szörppel etetése elengedhetetlen, a nyitott fiasítás vízzel ellátása érdekében. A csak fiatal méheket tartalmazó család anyásítása könnyebb. Amennyiben a megosztást követően az új családot, családokat elszállítjuk, úgy az új és az eredeti család azonos eséllyel indul az életnek. A megosztást követő egy óra múlva helyezzük be a kísérő méhek nélküli anyát zárkában a keretek közé, kirágósra állítva. A családokat minimum 5 km-re szállítsuk el. Ha tudjuk, hogy melyik irányba járnak a dolgozók gyűjteni, és az új telephely is abba az irányba esik, akkor a szállítási távolság minimum 10 km.

Érett bölcsővel is lehet anyásítani, de ez a megoldás kockázatos, mert 14 napig nem gyarapodik a fiasítás, valamint a kelés, és a párzás kockázatos folyamat.

Az akácerdőkből hazatérve feltétlenül vizsgáljuk meg az állományunkat, próbáljunk pontos képet kapni az atkafertőzöttség mértékéről. Kontaktszerrel, vizsgálólap behelyezésével az állomány tíz százalékát kezeljük le, majd értékeljük ki 24 óra múlva. A számolt atkák száma alapján dönthetünk az atkairtás módjáról és mértékéről. Hosszú hatástartamú szereket nyári hordáskor ne használjunk. Minden esetben tegyünk vizsgáló lapokat, így ellenőrizzük a szer, valamint a kezelés hatékonyságát. Hétvégi méhészek esetében, akik nem tudnak napi rendszerességgel foglalkozni állományukkal, ajánlott a közvetlen virágzás utáni egyszeri kezelés kontaktszerrel.

A vándortanyáról hazatérve nem csak az atka okozhat problémát, ezért tüzetesen vizsgáljuk át a fészket, különös figyelmet fordítsunk a fedett fiasításos lépekre. Amennyiben bizonytalanok vagyunk, vagy nem rendelkezünk megfelelő szakmai rutinnal, úgy kérjük idősebb méhészek segítségét az esetleges fertőző betegségek felismeréséhez. A vizsgálat alkalmával lehetőség van a pergetés során elkövetett hibák korrigálására is. A fias kereteket rendezzük egymás mellé, az esetlegesen anya által elfoglalt, de selejtezésre szánt keretet, kereteket helyezzük a fészek szélére, takaró keretként, így a majdani napraforgópergetés alakalmával könnyen eltávolíthatjuk azokat. Műlépes keretet csak akkor hagyjunk a fészekben, ha az nagyon muszáj, és akkor is csak a fészek szélére helyezzük, a takaró kereten belülre. Amennyiben nyári hordásos időszak alakul ki, úgy a műlépek építtetését folytassuk. A szállítási, pergetési anyaveszteségeket igyekezzünk a lehető legrövidebb időn belül pótolni, ha másképp nem megy, akkor kis tartalékcsaládok felhasználásával állítsuk helyre a család egységét. A tartósan anyátlan családok az adott évben készített szaporítással lesznek egyenértékűek.

A tavaszi vándortanyák elhagyását követően jelentkezzünk ki az önkormányzatoktól. Nyári legelőnek lehetőleg olyan helyet keressünk, ahol valamilyen természetes vagy mesterséges vízfelület van, vagy legalább a terület mély fekvésű, a talajnedvességben gazdag. Ezek a területek képesek száraz időszakban is elegendő virágport adó növényt eltartani.

Kezdjük meg a napraforgóterületek feltérképezését, a telephelyek kijelölését, mert a korai fajták hamarosan virágozni kezdenek. A tervszerű anyacserékhez szükséges anyákat hiába rendeltük meg időben, akkor is érdemes telefonon egyeztetni a szállítás várható időpontjáról, mert az anyanevelők is késésben vannak.
Június utolsó harmadában a méhek megkezdik a felkészülést a télre. Segítsük mindenben őket!

Dohos László
Tiszavasvári

Forrás: