0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

Az okra

A hazai gasztronómiai kultúra felvirágzásának, a zöldségkertészkedés, a konyhakertek újraéledésének korát éljük. Ma már többen eljutnak mediterrán és trópusi országokba, egzotikus piacokra, és a világ minden tájára elkísérő ismeretterjesztő filmek is sok furcsa élelmiszernövényt mutatnak be. Sokan divatból, mások a kertészkedés szeretetéből vagy pusztán étrendjük változatossá tétele miatt érdeklődnek a különleges zöldségek és gyümölcsök iránt. A nagyobb zöldségüzletekben, bevásárlóközpontokban és ázsiai boltokban sok egzotikus termény megvásárolható, az ökopiacokon, internetes honlapokon pedig sokféle mag és palánta beszerezhető. Sorozatunkban különleges zöldségeket mutatunk be.

Az okra, más nevein bámia, gombó, vagy ahogy az angolok hívják „hölgyujj” (Abelmoschus esculentus vagy Hibiscus esculentus) egyéves, lágyszárú növény. Erőteljes, elágazó szára fél-két méter magas, de a fajtái nagyon változó termetűek. Szórt állású, nagy (10-50 cm-es) levelei 3-7 karéjra osztottak. Hosszú nyelű levele szőrös, a széle fűrészes. A mályvafélék rokonságába tartozik, ez jól látszik a virágán. Nagy, sárga, bíborfekete közepű virágai a levelek hónaljában egyesével nyílnak. Öttagú, forrt csészéjén kívül keskeny fellevelekből álló ún. álcsészéje is van. Hosszúkás, megnyúlt kúp alakú, 8-30 cm-es, töve felé vastagodó bordás toktermése sokáig zöld, majd barnára érik. A termés vékony falú rekeszeiben, nyálkás terméshúsban 15-15, feketés mag fejlődik, amik a hosszirányban fölrepedő tokból jutnak a szabadba.
Az óvilági trópusokról származik, őshazája bizonytalan, feltehetőleg Afrika, de a trópusi piacokon mindenütt találkozhatunk vele. Sok, változatos méretű és színű fajtáját ültetik. Nyugat-Afrikában, Etiópiában, Szudánban és Indiában régóta kultúrába vették. Ma főleg Indiában és az USA déli államaiban termesztik. Kifejezetten melegkedvelő növény, forró nyarainkon nálunk is nevelhető. Magjukat, sok más egzotikus zöldség szaporítóanyag mellett,

A rozella hibiszkusz

A okra rokonságába tartozik egy másik fontos haszonnövény, a rozella hibiszkusz (Hibiscus sabdariffa), ami a nálunk is népszerű hibiszkusztea alap anyaga. Afrikából származik, de ma már a trópusi országokban sokfelé termesztik. A szirmok lehullása után megvastagodó, nagy, sötétvörös, húsos, ehető csészeleveleit „hibiszkuszvirág” néven árusítják. Édes-savanyú íze miatt zseléket, dzsemeket, szószokat készítenek belőle, italokat ízesítenek vele, és magában vagy más növényekkel, például csipkebogyóval keverve gyümölcsteának elkészítve fogyasztják. Vörös festékanyaga miatt fontos ételfesték. Forrázatát összehúzó, fertőtlenítő hatása miatt sebkezelésre, meghűlésre használják. Friss, zsenge hajtásait zöldségként fogyasztják. Szárított szirmai lázcsillapító, féregűző hatásúak.

Forrás: