0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 15.

Erősödött a magyar mezőgazdaság

A magyar mezőgazdaság sokat erősödött az elmúlt években – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Fábiánsebestyénen, a Kinizsi Napok megnyitóján.

Bebizonyosodott, szívós munkával eredményeket lehet elérni, nő a termelési kedv, emelkedett a gazdák száma – mondta az agrártárca vezetője a növénytermesztésre és kertészetre fókuszáló Kinizsi Napok mezőgazdasági fesztivál keretében rendezett konferencián.
A politikus hangsúlyozta, a magyar mezőgazdaság nélkül nem lehet az ország fejlődéséről beszélni. Erre jó példa, ha egy esztendőben súlyos aszály van, nincs gazdasági növekedés, ám ha egy kicsit jobb év következik, megindul a GDP bővülése.
Fazekas Sándor kifejtette, a magyar mezőgazdaság növekedés három pilléren nyugszik. Az elmúlt három évben létrejött az agrárbéke. A kormányzat aktív agrárpolitikával az egy-egy ágazat szintjén megjelenő problémákat gyakorlati megoldásokkal kezeli, és sikeres lépések történtek a kül- és belföldi piacok visszaszerzésére.
A miniszter hangsúlyozta, az agrárexportban is előre tudott lépni az ország. 2012-ben az ágazat exportja 8,1 milliárd euró, 15 százalékkal több volt mint az előző esztendőben, s ez 3,6 milliárd euróval haladta meg az import nagyságát. Ez a teljesítmény szinte egyedülálló az újonnan csatlakozott országok között, egyedül Lengyelország tudta ezt túlszárnyalni.
Az agrártárca vezetője komoly eredménynek nevezte, hogy miközben az EU költségvetése 3,5 százalékkal csökken, a Magyarországra jutó agrártámogatás 20 százalékkal, összességében 12,3 milliárd euróra nő a következő költségvetési időszakban.
A politikus fontos feladatként jelölte meg az élelmiszeripar újjászervezését. A terület fejlesztésére 2014-től a kohéziós alapok mellett, az agrártámogatásokból is lehet forrásokat igényelni – tette hozzá.

Forrás: MTI Eco

Forrás: