0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Emlékeztető

Változatos, de összességében nyárinak mondható időjárás segítette a napraforgó mézelését. Az időközönként visszatérő időjárási hideghullámok megnyújtották a virágzást, valamint a későbbi vetések virágzása is jelentős mértékben elhúzódott. A jobb napo...

Augusztus elején előfordulhat, hogy még virágzó napraforgótábla szélén tanyázunk. Igyekezzünk hordásos időben elvenni a méztöbbletet, ezzel elkerüljük az esetleges kutatást, rablást. A pergetéssel egy időben végezzük el a telelő fészek kialakítását, a keretek selejtezését.

A selejtezés egyik fázisa a korábban szélre került, elmézesített keretek pergetés utáni eltávolítása, kiolvasztása. A második fázisban a pergetés során selejtezésre jelölt, de fiasítást még tartalmazó kerteket helyezzük a fészken kívülre, mű-lépes kerettel, vagy világos friss építménnyel válasszuk el attól. Az anya már nem fogja ebben az időszakban bepetézni a szűz építményt, nem lép tovább, a selejtezésre váró öreg keretben a fedett fiasítás kikel, így legkésőbb beteleléskor ki lehet selejtezni. A harmadik fázis pedig a következő évi selejtezés előkészítése oly módon, hogy a táblás pergetett fedett fias keretet szélre takaró keretnek, vagy közvetlenül a takaró keret mellé helyezzük, a fészek felőli oldalra. Az így előkészített kereteket a következő termelési évben könnyedén ki tudjuk majd selejtezni.

A fészek kialakításánál vegyük figyelembe azt a tényt, hogy a világos, vagy teljesen szűz építménybe nem szívesen, vagy egyáltalán nem petéznek az anyák (főleg az öregebbek), ezért azokat ne tegyük a fészek közepébe. A pergetés során a táblás nyitott fias kereteket nem pergetjük, így ezek a mézes keretek fogják adni az elkövetkezendő időszak tartalék élelmét, vagy éppen megalapozza a telelő élelemkészletet. Lehetőleg minden családnál hagyjunk meg három, négy mézes fias keretet, és azokat a pergetett fias, vagy fiasításra alkalmas keretekkel felváltva helyezzük a fészekbe, így minden léputcában lesz természetes méz még akkor is, ha az összes telelő készletet cukorból kell kialakítanunk.

Az időben végzett pergetésnek több szempontból is nagy jelentősége van. A felszabadított kereteket az anya hamar bepetézi, főleg akkor, ha serkentő etetéssel, vagy fenntartó hordással jó hangulatot tudunk kialakítani a családban. A pergetés helyt ad a serkentő etetésnek, a nyár végi hordásnak, így nem szorítjuk túl korán kis helyre az anyát. Az elegendő hellyel rendelkező családoknál augusztus végére nagy táblás fias keretekkel hálálják meg az időben végzett mézelvételt.

Különösen érvényes ez az állandó térfogatú kaptárokra. A változtatható térfogatú kaptárak esetében a fennhagyott méztéri fiókok megoldják ezt a problémát, hisz a méztöbbletet a fészek fölé helyezhetik a családok.

Az eltérő keretméretű rakodók esetében nem kell anyarácsot alkalmazni a nyár második felében, hisz a család már a telelésre készül ebben az időben, és az anyák előnyben részesítik a nagy lépfelületeket, és nem kalandoznak el a fészektől távol lévő kis keretekbe.

Az azonos keretméretű rakodók esetében megoldást jelenthet a lefejlesztés, amikor tartós lassú hordású területeken a fészek alá helyezett üres fiók lehetőséget ad a fészeknek az alsó két fiókba áthelyezésére. Így az eredeti felső fészekfiók méztérré alakul.

Azokon a területeken, ahol nincs lehetőség nyár végi, valamint őszi hordás kihasználására, ott időben, augusztus elején vegyük le a méztéri fiókokat, fekvőkben pedig az általunk kialakított fészekre korlátozzuk a családokat, takarással, vakkerettel, vagy esetleg csak a kezelési hézagnak a fészek melletti kialakításával. Ezzel elérhetjük, hogy a beadott serkentő etetésből, vagy esetleges minimális hordásból származó élelemtöbbletet a család ne szórja szét, hanem a fészekben, a telelő keretekben raktározza el.
A takarmányozás másik talán lényegesebb alapanyaga a virágpor. Ezt az összetevőt nem mindig tudjuk könnyedén biztosítani. A napraforgótáblák mellől igyekezzünk olyan helyekre vándorolni, ahol valamilyen mesterséges vagy természetes vízfelület található, mert ezeken a helyeken mindig található szirmait bontogató növényzet. Ilyenkor már bőven virágoznak ezeken a helyeken a nyár végi, őszi fészkesek. A vándorlás során most különösen ügyeljünk arra, hogy ne terheljük túl az adott legelőt, mert ezzel nem csak a méheinket, hanem magunkat is becsaphatjuk.

A telelő népesség kialakítása érdekében a folyamatos serkentő etetéssel (ami részben élelemfelhalmozó is), a virágporos legelő biztosításával már majdnem mindent megtettünk az augusztusi feladataink közül. Nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy az áruméz termelésének befejezése után azonnal meg kell kezdenünk az atkák elleni védekezést. Az egyik leghatékonyabb ebben az időszakban az amitráz hatóanyag, amit kijuttathatunk hosszú hatástartamú megoldással, valamint rövid hatástartamú formában, többszöri ismétléssel. Természetesen számtalan más megoldás is alkalmazható, de egy biztos, védekezni kell. A védekezés alkalmával mindig alkalmazzunk kontroll szert is, különösen akkor, ha házilag alakítottuk ki a védekezési technológiánkat, eszközeinket.

Amennyiben a kontroll megfelelő fertőzöttségi szintre utal, úgy a védekezést nem kell folytatnunk, vagy megismételnünk, de továbbra is legyünk óvatosak, és legalább kéthetente végezzünk próbakezeléseket kontakt szerrel, hogy egy esetleges visszafertőződést észlelni tudjunk. A nyár végi időszakban könnyen előfordulhat, hogy rosszul kezelt, vagy elhanyagolt állományt kezdenek fosztogatni méheink, melynek során az élősködőket is magukkal hozzák a kaptárainkba. Bármilyen szert, vagy technológiát alkalmazunk, nem hagyhatjuk el a folyamatos kontrollt, valamint az őszi záró kezelést.

Mielőtt telelő telephelyeink felé vennénk az irányt, feltétlen kérjük az őszi egészségügyi vizsgálat lefolytatását. Segítsük az egészségügyi felelősök munkáját rugalmas-időpont-egyeztetéssel, vagy akár a kiszállítással, akár konkrétan a kaptárok nyitogatásával, a keretek kiemelésével, vizsgálatra való átadással.
Figyelmeztetek mindenkit! Az egészségügyi vizsgálat a méhészek és a méhek érdekében történik, az egészségügyi felelősnek sokkal nagyobb nyűg, mint nekünk (még mindig nem térítik meg igazán a fáradozásukat)!

Eljött a nyár utolsó hónapja, nemsokára kezdődik az iskola. Használjuk ki a nyár utolsó alkalmait arra, hogy az esetleg eddig mellőzött családi együttléteket valamilyen szinten pótoljuk.
Nem csak a méhcsaládokról kell gondoskodni!

Dohos László
Tiszavasvári

Forrás: