0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 4.

Ékszerdoboz a Csereháton

Szinte a semmiből, egy rég leromlott kastélyból, és az azt körülvevő ősparkból kreált Takács Tibor négycsillagos szállodakomplexumot Hernádvécsén. A Hotel Vécsecity mindent tud, ami a kényelemhez kell, ám ennél jóval többet is: a szálloda a szépre f...

Hét év alatt épült ki, és mára csaknem negyven embernek ad munkát a Borsod- Abaúj-Zemplén megyei Hernádvécsén a Hotel Vécsecity, amelyet Takács Tibor álmodott és valósított meg. A teljesen más területről érkező, az állatgyógyászati termékek kereskedelmével foglalkozó tulajdonos az egykori Vécsey-kastélyt, és a környező földeket vásárolta meg terve megvalósítására. A tizennyolcadik század végén épült patinás épület az elhanyagoltság évtizedei alatt jelentősen leromlott, az egykori kastélykert helyén pedig áthatolhatatlan bozót uralkodott – idézte fel a kezdeteket ottjártunkkor Takács Tibor. Az épületet és a környező, több hektáron elterülő földeket a tulajdonos 2007-ben vásárolta meg, miután több szóba jöhető kastélyt megtekintett. „Egy napon kastélybetegséget kaptam, úgy éreztem, szükségem van egy szép kastélyra. Azért a hernádvécsei épületre esett a választásom, mert a kastély a Cserehát mentén, csodálatosan szép vidéken helyezkedik el, egy igazán romantikus helyen. A célom az volt, hogy a hely szép múltját helyreállítsam, újrateremtsem a kastély egykor volt dicsfényét.”

Az épület felújítása, valamint a környező park rendbetétele grandiózus munkának bizonyult, ám a jelek szerint megérte a fáradtságot. Az újjávarázsolt épület és kert valóban szemet gyönyörködtető látványt nyújt. A komplexum szabadtéri részén számos szabadidős programlehetőség adódik. Lehet lovagolni, ehhez természetesen tartozik lóistálló is. Van állatsimogató és egy hozzá tartozó skanzen jellegű épületcsoport is, ahol a hagyományos paraszti udvart és állatait, így például a kecskét, bárányt nézhetik és simogathatják meg a gyerekek, de van egy kis póniló is, és természetesen nem hiányozhat a baromfiudvar sem. Ehhez a szabadtéri komplexumhoz tartozik a Cigánypanoptikum is, amely a hagyományos cigány mesterségeket mutatják be, így a teknővájó, vályogvető, a drótos, a kosárfonó és a zenész munkáját. A skanzen része a kilátó is, amelynek tetejéről az egész Cserehát belátható, és fantasztikus szépséggel rajzolódnak ki a közeli Zemplén vonulatai is.

A skanzen mellett modernebb szórakozásra is nyílik lehetőség, a füves teniszpályákon, amelyhez pingpongasztal és öltöző is tartozik. A strandröplabdapálya kispályás focipálya is lehet.

A kastély tőszomszédságában kis tó helyezkedik el, fölé híd nyúlik, amely a partot kis, mesterséges napozószigettel köti össze. „Ha megfigyeli, láthatja, hogy a sziget Magyarország alakját formázza” – hívja fel a figyelmünket Takács Tibor, aki hozzáteszi: a szépre fogékony vendégek számára számos apró részletet „rejtett el”, amelyet fel lehet fedezni. Ezek közül a leginkább szembetűnű a bagoly, mint visszatérő motívum. A kastély számos pontján kisebb és nagyobb baglyokkal találkozunk, mozaik, faragvány, festmény vagy akár üveg formájában. „A bagoly talált meg engem, vagy én találtam meg a baglyot, már nem tudom. Van egy kis házam Bagolyirtáson, ahol élnek ezek a madarak, egyet magam is fogtam a kezemben. Innen a baglyok iránti szeretetem” – vallja a tulajdonos.

A Hotel Vécsecity – a név a tulajdonos feleségétől származik – legfőbb ékessége természetesen a hotel épületegyüttese, hiszen maga a szálloda is több részből áll. A kastély szobáit különleges igénnyel dolgozták ki, és szinte minden sarokban van egy kis meglepetés a szemfüles vendégeknek.Hol egy homokfúvott üvegajtó, amelyen – a lámpa felkapcsolása után derül ki – kis madarak sziluettje néz az emberre, hol egy folyosóra helyezett rögtönzött kiállítás köti le a figyelmet. Az épület tele van szebbnél szebb antik, ám igényesen felújított bútorokkal, festményekkel.

A tulajdonos a munkára és a szórakozásra is gondolt. A szálloda Erdély-terme és Felvidék- terme professzionális konferenciateremként funkcionál, 120, illetve 150 fős befogadóképességgel, hangosítással, kivetítővel és vászonnal, míg a Kárpátalja-terem kiállítások megrendezésére alkalmas. Az egykori kastély padlása, amely a régmúlt időkben gabona tárolására volt használatos, most egy színpadnak, és egy valóságos kis utcának ad helyet, amelyről kis házakat formázó apartmanok nyílnak.

Az egykori Vécsey Károlyra, az aradi tizenhármak egyikére emlékezve a szállodát Takács Tibor idén március 15-én nyitotta meg, ám már a május elsejei hosszú hétvégén teltházuk volt, vagyis a vendégek kezdik felfedezni a Hotel Vécsecityt. A szálloda több mint másfél milliárdos beruházással valósult meg, ám a tulajdonos, mégsem aggódik a megtérülés miatt. „Ha van Magyarországon százezer ember, aki elég érzékeny és szereti a szépet, nekem évekre előre megvannak a vedégeim” – tette hozzá Takács Tibor.

www.vecsecity.hu

Forrás: