0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 17.

Egyszerű kezességvállalás a Garantiqától

Jelentősen egyszerűsödik július elsejétől a Garantiqa kezességvállalásának dokumentációja, ezért, és az alacsony költségek miatt is érdemes választani a különböző konstrukciók közül. A kezességvállalás révén a vállalkozások hitelképessége nagyban j...

Amennyiben egy vállalkozó hitelt szeretne, a bank megvizsgálja a hitelképességét, ehhez azonban sokszor nem árt némi külső segítség. A hitelképesség ellenőrzése során a pénzintézet megvizsgálja az adott vállalkozás életképességét, a cég által a magáról közölt adatok megfelelnek-e a valóságnak, és – különösen beruházási hitel esetén fontos ez – azt is, hogy az a jövőkép reális-e, amelyet a cég vezetői elképzelnek, és amelyet a kölcsönnel kívánnak megalapozni. Ha a rendelkezésre álló szakemberek, eszközök mind megalapozzák a feltevéseket, és várhatóan a jövőbeni eredmények elegendőek lesznek arra, hogy a hitelt vissza tudja fizetni a vállalkozás, akkor általában megkapja a hitelt a vállalkozás. A leggondosabb előzetes becslés, számítás ellenére is szükségesek ugyannakkor olyan biztosítékok, amelyek azt hivatottak szavatolni, hogy a vállalkozás valóban fizet majd.

Akár nyolcvan százaléknyi fedezet
Arra az esetre, ha a vállalkozás valamiért mégsem tudná visszafizetni a felvett hitelt, rendelkezésre állnak olyan biztosítékok, mint amilyen a zálogjog, amelyet ingó vagy ingatlan tulajdonra jegyezhetnek be vagy a kezesség. A Garantiqa a hitelösszeg legfeljebb nyolcvan százalékáig kezességet vállal a bank felé egy bizonyos garanciadíj fejében. Ezzel jelentősen javul a vállalkozás megítélése, hitelképessége, így a cég könnyebben juthat hitelhez, hiszen a Garantiqa garantálja a hitel visszafizetésének legalább egy részét. A garanciavállalás maximumát jelenti a nyolcvan százalék, tipikus esetben ez 60-70 százalék körül van. Ám ez jelentős körülmény a bank számára, amely biztos lehet abban, hogy probléma esetén a pénzéhez jut.

 


A Garantiqa segítségével nagyban javul a vállalkozás hitel képessége.

 

Természetesen, még ha ritkán is, de előfordul olyan, hogy minden előzetes ellenőrzés ellenére a vállalkozás nem képes a hitelt törleszteni. Ebben az esetben a bankkal együttműködésben a Garantiqa megkeresi az adóst a tartozás rendezése érdekében. Ezt megelőzően azonban a banknak a Garantiqa kifizeti a hitel azon részét, amelyet vállalt, ezzel pedig a bank követelése átszáll rá. Ez a forgatókönyv nem jellemző, meglehetősen ritkán dőlnek be a Garantiqa által fedezett hitelek, az igénylő vállalkozók többsége rendben fizet.

Változatos termékek
A Garantiqa a legváltozatosabb termékek mögé tud odaállni, ezért gyakorlatilag mindenféle hiteligényt meg tud támogatni garanciájával, a vállalkozó céljától szinte függetlenül. A Garantiqa számos pénzintézettel áll kapcsolatban, a legtöbb bank esetében szó van a forgóeszköz- vagy beruházási hitelről, fedezik a Széchenyi Kártya termékeit, és számos más konstrukciót. A Széchenyi Kártya jól bevált hitelmegoldás lett mára, ennek köszönhetően a Garantiqa által lefedezett hitelösszeg itt a legmagasabb arányú, nyolcvan százalékot tesz ki. Vannak előre megalkotott hitelkonstrukciók, amelyek a hitelek világában a „konfekcióruháknak” felelnének meg, a legtöbb vállalkozásra ezek a megoldások passzolnak. Természetesen előfordulhat az is, hogy a konfekció nem felel meg az igényeknek és a lehetőségeknek, ebben az esetben úri szabóságra is van lehetőség, azaz egyedi, testreszabott megoldások is kialakíthatók. Előbbieknél három, utóbbiaknál is csak hét munkanap az elbírálási idő. Július elsejétől ráadásul jelentősen egyszerűsödik a szükséges dokumentáció.

A Garantiqa jellemzően 10-50 millió forintos hitelöszszegig vállal kezességet, a legkisebb szóba jöhető hitelek már néhány százezer forintos konstrukciók. A tavalyi második félévtől több lépcsőben csökkentek a konstrukcióhoz szükséges garanciadíjak, ma már lehetőség van arra is, hogy a kis- és középvállalkozói körben akár 0,3 százalékos éves díjért elérhető legyen a Garantiqa kezességvállalása, de ez az arány minden ügylet esetében egy százalék alatt marad, vagy akörül alakul.

Agrárosok is elkezdhetik
A Garantiqa sok agrárvállalkozással is kapcsolatban áll, a kis- és középvállalkozói kör minden szegmensében tudnak garanciavállalást biztosítani, így akár az őstermelők részére is elérhető a konstrukció. Mivel a kezességvállalás támogatásnak minősül, ez más támogatásokkal együtt sem haladhatja meg az uniós szabályokban foglalt de minimis keretet, amely jelenleg három év alatt 15 ezer euró. A hitelfelvételi kérelmet legegyszerűbben a pénzintézeteknél érdemes kezdeni, ahol a Garantiqa kezességvállalásáról is részletesen beszámolnak.

A támogatáshoz egy harminc napnál nem régebbi, nullás NAV-igazolás szükséges, és egy felhatalmazás a Garantiqa részére, aki ennek birtokában adatot kérhet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól a vonatkozó támogatásokról, és adatot is szolgáltathat ide. A vállalkozások esetében természetesen egy mérlegbeszámoló is szükséges a dokumentációhoz. A hitelfelvevőnek ezen felül nyilatkoznia kell arról, hogy rendezett munkaügyi kapcsolatai vannak, átlátható vállalkozás. Ezen kívül van még néhány formai elvárás, de ezek is könnyen teljesíthetők egy jól működő vállalkozás számára.

B. L.

 

Forrás: