0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 4.

MELABIND – Tartósabb, ízletesebb, kiváló minőségű takarmány a költségek minimalizálásával

Az Argos F Kft. az állati takarmánygyártók igényeihez igazítva sikeres termékcsaládot fejlesztett ki az ágazat egyedülálló táplálkozási, kezelési és tárolási követelményei, a különböző típusú keverékek gyártásához és a termelési módszerhez igazodva...

A takarmány pelletálás egy összetett és tapasztalatot igénylő folyamat, amelyet több tényező befolyásol: alapanyagok, takarmány összetétel, nedvességtartalom, részecskeméret, kondicionálás, hozzáadott zsír vagy melasz szint, görgő beállítás, hűtési hőmérséklet, matrica-méret, furathossz, furatátmérő.

A takarmánygyártók számára nem ismeretlen gyakorlat a melasz alkalmazása a pelletgyártás során, mivel nemcsak kondicionálóként játszik szerepet a takarmány fizikai minőségének javításában, hanem kiváló tápértéket is biztosít, szemben az ismert lignoszulfát pelletkötőkkel. Az Argos-F keverékei azonban számos előnyt nyújtanak a tiszta melasszal szemben könnyű kezelhetőségük és alacsonyabb viszkozitásuk miatt, megőrizve annak pozitív tulajdonságait. A MelaBind egy alacsony bekeverési dózisú, költséghatékony folyékony pelletálási segédanyag, amely javítja a pellet minőségét és energiakoncentrációját.

MELABIND technikai / granulálási előnyök
• Pormegkötés – nedvesítés: A pellet minőségének javításával kevesebb a törés, ezáltal a képződött por, növekszik a gyártás hatékonysága. A képződött por 1%-os csökkentése 100 tonna takarmány gyártása esetén 1 tonna megtakarítást jelent.
• Ragasztás: állandó és folyamatos takarmánypellet minőség.
• Rugalmasság: a zsákos pellet nedves körülmények között is megőrzi minőségét.
• Granulálási technológia támogatása: A MelaBind folyékony kötőanyag lévén segíti az egyenletes hőátvitelt. Az átviteli kapacitás növekedése révén magasabb a termelékenység, csökkenthető az energiafelhasználás.
• Könnyen keverhető – optimális viszkozitási tulajdonságok.
• A legmagasabb pellet minőség elérése érdekében állatfajnak, technológiának, gyártási mechanikának megfelelő, specifikus beltartalommal rendelkező termékekkel állunk vevőink rendelkezésére.

MELABIND étrendspecifikus előnyök
• Ízesítés: a melasz alapú termékek vonzóbbá teszik a száraztakarmányt, mivel a tömegtakarmányok felületén az ízfokozó hatás direkt módon jelentkezik. E tulajdonsága révén az alacsonyabb minőségű száraztakarmányt is képes javítani.
• Energia: emeli a tápok, takarmánykeverékek energia tartalmát. Cukoripari melléktermék, elismert energiaforrás és kondicionáló táplálék az állatoknak.
• Tápanyag kiegészítés: a melasz stimulálja a bendő működését, javítja az étvágyat, növeli a szárazanyag- és takarmánybevitelt, valamint segíti az emésztést.

 

Műszaki feltételek a keverőüzemnél

Cégünk sikeresen dolgozta ki a MelaBind tartály, a szükséges szivattyúk és csővezetékek műszaki installációját több keverőüzemnél is. Megvalósult a teljes automatizálás a PLC vezérlés kialakításával, ami a pontos mennyiség időbeni és hatékony bekeverése szempontjából nem elhanyagolható.

MELABIND tartály
Az Argos-F Kft. által gyártott és forgalmazott folyékony takarmány tárolására a cégünkkel szállítói szerződést kötött partnerek részére tartályt biztosítunk, amely segítségével a termékünk egyszerűen kijuttatható a tárolótartályból a keverőbe.

A kiadagoló tartályok akár 50 tonna tárolókapacitásig elérhetőek, amelyek a havi termékfelhasználástól függően biztosíthatók.

A tartály optimális elhelyezése a keverőhöz közel, a töltés számára elérhető helyen történik.

A tartályok töltését saját, erre a célra szivattyúval ellátott tartálykocsikkal végezzük. A telepítendő tartály mérete több tényezőtől is függ, mindig szem előtt tartva a mennyiségi igényeket.

Szivattyúk
A MELABIND sűrűsége és viszkozitása miatt kiszorításos elven működő szivattyúk használata javasolt.

A szivattyú kiválasztásánál figyelembe kell venni a következőket:
− az adagolni kívánt mennyiséget, azaz a liter/ perc (vagy m3/óra) mennyiséget és a termékre vonatkozó sűrűséget.
− a MELABIND viszkozitása a legalacsonyabb pumpált hőmérsékleten.
− nyomás: a statikus nyomás és a súrlódás összege, plusz 20% biztonsági tényező

A szivattyú folyadék ellátásának biztosításához ellátás a MELABIND szintjének a szivattyú szintje felett kell lennie, és a csőrendszert a lehető legrövidebbre ajánlott tervezni.

Csővezetékek
A melasz áramoltatásához általában acélcsöveket használnak – ez könnyen hozzáférhető és könnyen beszerelhető. Galvanizált csővezeték használata nem ajánlott a bevonatból kioldódó cink miatt, ami bekerülhet a takarmányba. Ha egyszerűsíteni kívánunk, egy 50 mm átmérőjű flexibilis cső is használható. A csőrendszer tervezése során javasolt a hajlatok és könyökök számának minimalizálása. A használt szelepeket úgy kell megválasztani, hogy azok korlátlan áramlást biztosítsanak, pl. tolózár, dugós szelep, golyóscsapok.

MELABIND hozzáadása és bekeverése
A MELABIND legjobb bekeverése érdekében két fontos szabállyal kell tisztában lenni: − egy jó minőségű mechanikus keverő használata elősegíti, hogy a takarmánykeverék/ dara/ pellet minden apró része bevonódjon a melaszkeverékkel

− Minél magasabb a melaszkeverék viszkozitása, annál vastagabb bevonat kerül a részecskékre, illetve annál hosszabb az abszorpciós folyamat.

A melasz viszkozitásának és felszívódó képességének megismerésével a takarmánykeverők maximalizálhatják a hozzáadott MELABIND jótékony hatását a kész pellet minőségére.

A legtöbb hagyományos keverőben általában két, vagy három ponton is lehetséges a MELABIND bekeverése a gyártási folyamat során. A fő keverőben akár 2% MELABIND adagolható a keverékhez. Ez lehetővé teszi a maximális felszívódást.
A MelaBind általánosan elfogadott bekeverési aránya állatfajtól függően 2–4% körül mozog.
Bár általánosan elfogadott, hogy a jó minőségű pellet javítja a takarmányozás hatékonyságát, az állatok fejlődését és egészségét, a minőséget általában gazdaságossági tényezők alakítják. Azonban a rossz fizikai minőségű takarmány mindig túl drága. A MELABIND használata garantálja a rugalmas, tartós, magas energia koncentrációjú pellet előállítását, csökkenti a takarmány veszteséget, javítja a gyártási eredményeket. Az Argos-F Kft. műszaki és takarmány szaktanácsadói szolgáltatást biztosít minden partnere számára a folyadékbekeverés optimalizálása és a minőségi takarmány gyártás érdekében. Referenciáink: Nagyhegyesi Takarmány Kft., AGROMIX Kft., Uralgo Kft., Nuscience Hungary Kft., Nitak Kft.

Termékeinkről és szolgáltatásainkról tudjon meg többet a www.argosfgroup.com oldalon.

Forrás: