0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 17.

Optimális védelem a kártevők ellen

Az Evalio® AgroSystems a DuPont új szolgáltatása, amely a nagy értékű kultúrák kártevőinek észlelését és az ellenük való védekezést segíti. Használatával takarékoskodni lehet az értékes erőforrásokkal, a termelők könnyebben megfelelnek a környezetvé...

Hogy működik a DuPont™ Evalio® AgroSystems?

Az Evalio® AgroSystems egy webalapú, interaktív kártevőkövető szolgáltatás, amely rovarcsapdák széles körű magyarországi hálózatának adatait gyűjti össze és osztja meg. Az adatokat szakemberek értelmezik, hogy időben figyelmeztethessenek egy-egy kártevő várható fertőzésére. A kapott adatokat a termelők, élelmiszer-ipari cégek, agronómusok és szaktanácsadók felhasználhatják, hogy minél jobb képet alkothassanak a kártevőnépesség alakulásáról. Ezek az információk segítenek a permetezések optimális időzítésében, és minimalizálják a felesleges kijuttatást.

A rendszer előnyei:
• Időben figyelmeztet a kártevők megjelenésére, így a kártételük minimalizálható;
• optimálisan időzíthető a kezelés a kártevők elleni maximális hatékonyság érdekében;
• a termés mennyiségének és a minőségének javulása;
• javuló rezisztenciamenedzsment a felesleges szerkijuttatás elkerülésével;
• az Evalio® AgroSystems tökéletes eszköze az integrált növényvédelmi programoknak.

Az Evalio® AgroSystems egy olyan szolgáltatás, amely minden érdeklődő növényvédelmi szakember számára elérhető. Regisztráljon az evalio.dupont.com címen, és legyen tagja az Evalio® AgroSystems hálózatának! A monitoring rendszer segítségével naprakész információkat kap, melyek segítenek a kultúrák hatékonyabb és fenntarthatóbb kezelésében.

Dr. Keszthelyi Sándor, a Kaposvári Egyetem docense, aki két évig az első kísérleti adatok felvitelében is részt vett, elmondta: a rendszer a kukorica kártevői közül a kukoricamoly, a gyapottok-bagolylepke és az amerikai kukoricabogár előrejelzésére alkalmas. Aki regisztrál a DuPont oldalán, követheti a mérési eredményeket. Az online felületen megjelenik, hogy hol történt észlelés, honnan származnak az adatok. Magyarországon egyelőre kukoricában és őszi káposztarepcében indult el a rendszer, de több kultúra rovarkártevőinek megfigyelésére, népességének követésére alkalmas a világ számos országában.

„Az Evalio® AgroSystems rendszerrel jó tapasztalataim vannak, mivel véleményem szerint alkalmas arra, hogy a gazdák meg tudják állapítani a kártevők rajzáscsúcsát, illetve ezek alapján hatékonyan tudnak védekezni, például a kukorica molykártevői ellen is. Mi is ezt tettük: a rendszerben látható adatok alapján a kukoricamoly rajzáscsúcsa után öt nappal történt a permetezés. A megmentett kukoricatermés tonnákban mérhető.”

DAJCS GYÖRGY
növényvédelmi szakirányító,
Dombegyház

Hazánkban egyelőre nem vált bevett gyakorlattá, hogy a takarmánykukoricát megvédjék a rovaroktól, pedig a kukoricamoly őshonos nálunk, ráadásul az utóbbi másfél-két évtizedben, amióta a gyapottok- bagolylepke és az amerikai kukoricabogár megjelent, mindkettő elterjedt az egész országban. A mediterrán országokból érkező bagolylepkének hazánkban két-három nemzedéke fejlődik ki egy évben, a kukoricamolynak egy, illetve a déli országrészekben két nemzedéke van. Ezek a károsítók számottevő, akár 10 százalékot is elérő kárt okozhatnak. Nem véletlen, hogy a csemegekukoricát és a vetőmagkukoricát 2–3 alkalommal permetezik rovarölő szerekkel.

A két lepke ellen akkor a leghatékonyabb a védekezés, ha a rajzáscsúcs után öt-nyolc nappal permetezünk – ennek az időpontnak a pontos meghatározásában segít a DuPont™ Evalio® AgroSystems szolgáltatása. A kukoricabogár ellen akkor kell védekezni, amikor a nővirágzás után növényenként 2–3 bogarat találunk. A vetőmagtermesztésben feleekkora a kártételi küszöb, vagyis 1–1,5 bogár növényenként. A vetőmagcsávázás korlátozása miatt a jövőben nagyobb szükség lehet a permetezésre, mint korábban – bár azt is tudjuk, hogy a kukoricabogár ellen a legegyszerűbb védekezés a vetésváltás.

H. Cs.

Forrás: