0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

A Westway® Feed Products kelet felé veszi az irányt…

Kevés ma is működő cég büszkélkedhet olyan régi múlttal mint a Westway® Feed Products márka tulajdonosa, az ED&F Man: cégünk 2013-ban ünnepelte a fennállásának 230 éves évfordulóját! Az egykori londoni cukor- és rumkereskedőként induló magánvállal...

A tevékenységeink felölelik az egyes alapanyagok teljes ellátási láncát: részesei vagyunk az előállításnak, beszerzésnek, feldolgozásnak, a termékek piacra juttatásának, disztibúciójának valamint menedzseljük az ezekhez kapcsolódó kockázatatokat is. A vállalat többségi tulajdonrészét a dolgozók birtokolják, ami egyben fontos része is a cég filozófiájának: ez ösztönzően hat a dolgozók hozzáállására, hosszú távú elkötelezettségére és sikereire.

Ami bennünket közvetlenül érint az az ED&F Man Folyékony Takarmányok divíziója, amelyet Magyarországon a Westway® Feed Products (röviden: Westway®) márka fémjelez. Ez a név már közel egy évszázada szorosan összefonódik a folyékony takarmányok világával. Az amerikai leányvállalatunk évente közel 2 millió tonna terméket gyárt és értékesít ezen a néven. A cégünk ennek a sikertörténetnek a folytatása mellett tette le a voksát Európában és Ázsiában is. Ezen a márkanéven csak a közelmúltban kezdtünk termékeket forgalmazni, viszont az itteni üzleti jelenlétünk már több mint 1 évre nyúlik vissza. Ezeket a szállításokat eddig a cégünk csehországi üzeméből (Dasice) és/vagy környékbeli cukorgyárakból teljesítettük. Fontos mérföldkő volt életünkben az ezévi Állattenyésztési Napok rendezvény Hódmezővásárhelyen ahol hivatalosan is „zászlót bontottunk” és bemutattuk új generációs termékeinket és szolgáltatásainkat.

Az elmúlt időszak tapasztalatai felerősítették azokat a hangokat, miszerint amennyiben igazán versenyképesek akarunk lenni, akkor nekünk helyi gyártáskapacitással is kell rendelkeznünk. Ez a felismerés teljesen ráillett a Westway® korábban meghírdetett globális expanziós stratégiai tervére, miszerint minden kiemelt piacon saját keverőkapacitással, nemzetközi termékpalettával és magasan képzett helyi csapattal kell, hogy jelen legyünk. Egy kis könnyebbséget fog jelenteni az életünkben a hamarosan induló második csehországi üzemünk, az igazi áttörést viszont a helyi keverőüzemünk beindításától várjuk már ebben az évben.

A jelenlegi tejipari helyzet nem igazán kedvez egy prémium termékeket előállító cég indulásának, mi viszont hosszú távra tervezünk. Ez az időszak jó lehetőség számunkra, hogy megismerjük leendő partnereinket, az iparágat mozgató erőket, és együtt építsük a jövő felé vezető utat. Meg vagyunk győződve arról, hogy az általunk képviselt nemzetközi tudás és innováció új és üde színfoltja lesz a szarvasmarha-takarmányozásnak Magyarországon. Miben nyilvánul meg ez az innováció a termékeinkben?

  • Kimagaslóan magas cukor- és szárazanyagtartalom (40% feletti cukor eredeti anyagban)
  • Különböző forrásból származó cukrok (répa melasz, cukornád melasz, maláta, glükóz szirup)
  • Tejsavó koncentrátum (bizonyos termékekben)
  • Hozzáadott ecetsav (E260 ecetsav) és E280 propionsav) a TMR stabilizására

 

Természetesen a vevői igényeknek megfelelően vannak olyan termékeink is amelyek glicerint vagy éppen karbamidot tartalmaznak. Mindezektől függetlenül mi a cukorpótlást tűztük ki a zászlónkra: közvetve vagy közvetlenül minden termékünk ezt a célt szolgálja. Célunk, hogy minden nagytejtermelésű tehén takarmányadagjában legyen legalább 6% cukor szárazanyagra számolva! (lásd a mellékelt hírdetésünket)

A folyékony takarmányokkal szemben gyakran előforduló kritika, hogy „jó-jó ez, de olyan macerás lefogadni és kijuttatni”. Velünk ez sem lehet probléma. Alaposan áttanulmányoztuk az európai cégeinknél alkalmazott üzleti megoldásokat és arra juttottunk, hogy az olaszországi gyakorlatot vesszük át. Termékeinkhez a jövőben olasz tartályokat biztosítunk a velünk együttműködő telepek részére. Ezeket díjmentes bérleti konstrukció keretében helyezzük ki és hagyjuk a telepen mindaddig amíg az üzleti kapcsolat fennáll. A tartályok mérete a havi telepi felhasználástól függ, ezek általánosságban 15–23m3 változnak.

Sajnos magasabb tejárakat mi sem tudunk elérni. Segíteni tudunk viszont abban, hogy javuljon a telepen a szárazanyagfelvétel (főleg nyáron aktuális!) ami magasabb tejhozammal és a tej paramétereinek (tejzsír %, tejfehérje %) javulásával is jár együtt. A cukor etetésével járó hatékonyabb bendőaktivitás hosszabb távú gazdasági előnyöket jelent, míg a hatékonyabb rostemésztés a takarmányozási költségek rövidtávú racionalizálását (beleértve csökkentését is) jelenheti. Összefoglalva, mi magasabb tejhozamot, egészségesebb tehénállományt és magasabb árbevételt ígérünk.

Ha profitálni szeretne regionális terjeszkedésünkből – akár mint felhasználó vagy mint munkatárs – kérem keressen bennünket!

Szórád István
magyarországi vezető
ED&F Man Liquid Products Hungary Kft.

Forrás: