0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Baromfihús-piaci körkép

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) októberben megjelent rövid távú előrevetítése szerint a világ csirkehús-termelése várhatóan 1,6 százalékkal, 87,9 millió tonnára emelkedik az idén a 2014. évihez képest. A legnagyobb csirkehús...

Az elemzők a nemzetközi kereskedelembe kerülő baromfihús mennyiségét 10,7 millió tonna körülire becsülik 2016-ra, ami 4 százalékos növekedést jelentene az idei évihez képest. A forgalom több mint háromnegyed részét Brazília, az USA és az EU bonyolíthatja.
A világpiacról a legtöbb csirkehúst előreláthatóan idén Japán (900 ezer tonna) és Szaúd-Arábia (900 ezer tonna) vásárolja. Irak a múlt évinél 32 ezer tonnával kevesebb csirkehúst importálhat, összesen 690 ezer tonnát. Az Európai Unió az idén a tavalyival közel azonos mennyiségben (710 ezer tonna) vásárolhat csirkehúst a nemzetközi piacról, míg 2016-ban akár 1,4 százalékkal többet.
A csirkehús globális exportja 10,2 millió tonna körül várható 2015-ben, ez 2,3 százalékkal kevesebb, mint 2014-ben volt. Az USA az előző évihez képest 10 százalékkal kevesebb, 2,9 millió tonna csirkehúst értékesíthet a világpiacon az idén. Ugyanakkor az Európai Unió csirkehús-kivitele az idei évben várhatóan 1,5 százalékkal nő. Az EU baromfihúsexportja 1,6 százalékkal csökkent az első nyolc hónapban az előző év hasonló időszakához képest. A Fülöp-szigeteken (+81%), Ghánában (+32%), Ukrajnában (+24%), Szaúd-Arábiában (+7%) és a Dél-afrikai Köztársaságban (+5%) nőtt, míg Oroszországban (–99%), Hongkongban (–36%) és a Benini Köztársaságban (–4%) csökkent az uniós baromfihúskészítmények iránti kereslet. Az EU baromfihús-exportját jellemzően a fagyasztott termékek alkotják. Az Európai Unió baromfihús-importja nem változott számottevően, 572 ezer tonna volt 2015. I–VIII. hónapban az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva. Thaiföldről 14 százalékkal, Ukrajnából pedig 162 százalékkal nőtt a behozatal. A legnagyobb beszállítónak számító Brazíliából 8 százalékkal kevesebb baromfihús érkezett a közösségbe. Ugyancsak csökkent a Kínából (–13%), az Argentínából (–17%), a Chiléből (–28%), a Svájcból (–34%) és az Izraelből (–46%) behozott baromfihús mennyisége is. Az EU importjában a félkész- és a késztermékek, valamint a sózott és a fagyasztott baromfihúsok domináltak. A közösség baromfihús-külkereskedelmi egyenlege továbbra is pozitív volt a megfigyelt időszakban.
Az Európai Bizottság adatai alapján az első 44 hétben 179,57 euró/100 kg volt az egész csirke uniós átlagára, ami 2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának átlagárától.
Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára kilogrammonként 261 forint körül alakult az első 44 hétben, ami 5 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Míg az egész csirke feldolgozói értékesítési ára kilogrammonként 504 forintról 474 forintra, a csirkecomb ára 488 forintról 453 forintra
csökkent, addig a csirkemellé 2 százalékkal, kilogrammonként 987 forintra emelkedett a megfigyelt időszakban.

Forrás: