0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 4.

Fontos tudnivalók a turistaszezon kezdetére

A kora tavaszi napfény és a természet szeretete ebben az időszakban sokakat az erdőbe csalogat: a természet ébredésének első jeleit felfedezni páratlan élményt jelent. A természet és saját magunk védelme érdekében ugyanakkor nem árt a fokozott óvatos...

A Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészete és a tűzoltóság gyors közbelépésének köszönhetően a tüzet sikerült időben megfékezni, de mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy a közvélekedéssel ellentétben kora tavasszal a leggyakoribb az erdőtűz!
A tavasz az erdőtüzek szempontjából ugyanis veszélyeztetettebb, mint a nyár. A gondatlanul meggyújtott és nem megfelelően felügyelt tűz sajnos könnyen terjed az erdőkben. A tűz terjedését ilyenkor a tél során felgyülemlett elhalt növényi részek (fű, kóró, gallyak) segítik, melyek akár hideg időben is pár nap alatt kiszáradnak, és ebből fakadóan nagyon könnyen lángra lobbannak. A lángokat pedig már egy közepes erősségű szél is továbbviheti a szomszédos gyep- és erdőterületekre. A hazai erdőkben az úgynevezett felszíni tüzek (avartüzek) a jellemzőek, melyek az erdő gyep- és talajszintjén, illetve az annak közelében levő szerves anyagot érintik. Ezek nagy intenzitású égés esetén főleg a fenyvesekben vagy lombos fafajokból álló fiatalosokban akár koronatűzzé is fejlődhetnek. Az erdőtüzeket gyakorlatilag minden esetben emberi gondatlanság vagy szándékosság okozza!
A fokozott odafigyelés ezért mindenki részéről ajánlott: egy el nem oltott tábortűz vagy akár egy eldobott cigarettacsikk is komoly tűzveszélyt jelent! A Pilisi Parkerdő a melegedő időjárás miatt is kéri az erdőbe látogatókat, hogy csak a kijelölt tűzrakóhelyeken rakjanak tüzet, és mindig legyen náluk kellő mennyiségű víz a gondos oltáshoz.
Mindenképp figyeljék az erdészeti hatóság tűzgyújtásra, illetve látogatási tilalmára vonatkozó rendeleteit. Tűzgyújtási tilalom idején a kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet rakni! Az erdőtüzekkel, tűzgyújtással kapcsolatos aktuális információk a www.erdotuz.hu oldalon olvashatók.
A turistaszezon kezdetével egy időben továbbá egyre többen keresik fel gépkocsival az erdőt és sokan közülük igyekeznek minél közelebb jutni a kiszemelt kiránduló célponthoz. Főleg hétvégéken jellemző, hogy rengeteg autó próbál megállni a közutak és a turistautak találkozási pontjainál, a frekventált kirándulóhelyeken. A Pilisi Parkerdő Zrt. emiatt arra kéri az erdőlátogatókat, hogy ne parkoljanak az erdészeti utakat lezáró sorompók elé! Az erdészeknek még a hétvége során is be kell jutniuk az erdőbe, hogy elláthassák feladataikat. Adott esetben pedig a mentőknek és a tűzoltóknak is szükséges bejutniuk az erdőbe, például kiránduló-, vagy motorbaleset, erdőtűz esetén. Sajnos volt már példa olyan esetre, amikor a balesetet szenvedett beteghez igyekvő mentőt a sorompó közvetlen közelében álló jármű tartóztatta fel.
Amennyire lehetséges, igyekezzünk tömegközlekedéssel megközelíteni az erdőt. Ha autóval érkezünk, törekedjünk már a lakott területek kijelölt parkolóhelyein letenni gépkocsinkat.
 

Forrás: