0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 2.

Indul a szőlővédelmi szezon

A BASF 2016-ban rendhagyó rendezvénnyel indította a szőlő növényvédelmi szezont. Szerdán Szekszárdra, Bodri István pincészetébe várták az ország szőlőtermelőit. Mint köszöntőjében Kőrös Gyula, a BASF Hungária Kft. marketing vezetője elmondta, mindig ...

A korábbi évektől eltérően idén ezt nem egy konferencia, hanem egy tanácskozással egybekötött szabadföldi bemutató keretében tették, ezzel is alkalmat teremtve, hogy a teljes szőlővédelmi szezon legkritikusabb időszakában beszélhessenek a korai fertőzésről és az optimális védekezésről.
Mint elhangzott, az idei év is komoly kihívások elé állítja a szőlősgazdákat. A rügyfakadás utáni gyors felmelegedés miatt a szőlőhajtások nagyon korán fogékonnyá váltak a betegségekre. A dél-dunántúli borvidékeken már négy nappal a rügyfakadás után fertőztek a lisztharmatgomba aszkospórái. Ennek következtében a betegség tünetei minden eddiginél korábban, április 26-án megjelentek. Az elmúlt 26 évet figyelembe véve a három legnagyobb járványt okozó szőlőbetegség közül a lisztharmat a legfontosabb, átlagosan minden második évjáratban súlyos megbetegedést idéz elő. Három évben egyszer számítani kell botritiszjárvány kialakulására, míg a peronoszpóra csupán öt évente okoz komolyabb fejtörést.
A BASF szakemberei évről évre behatóan tanulmányozzák a szőlő legfontosabb betegségeit. Ennek köszönhetően kijelenthetjük, hogy mára megoldottá vált a szőlőlisztharmat előrejelzése. A peronoszpóra és a botritisz esetében az időjárás kiszámíthatatlansága vagy éppen a kórokozó telelő inokulumának elégtelen ismerete miatt az előrejelzés jóval bizonytalanabb.
A tanácskozáson elhangzott, hogy lisztharmat ellen a korai és intenzív beavatkozás elsődleges célja az indulófertőzés minimalizálása, ezzel pedig a szőlőbogyókra nehezedő erős fertőzési nyomás megelőzése. Azonban az indokolatlan permetezések elkerülése végett a védekezések tervezésénél nem hagyhatjuk figyelmen kívül az előrejelzést, amelynek legfontosabb eleme a primer fertőzés tüneteinek feltérképezése. Ez utóbbit a gyakorlatban is elsajátíthatták a rendezvény résztvevői.
 

Lisztharmatlesen Füzi Istvánnal, a BASF fejlesztőmérnökével (Fotó: Viniczai Sándor)

Forrás: