0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 20.

Hazai fajták Csemőn

A Marosi Faiskola kertésztalálkozóra hívta a parkfenntartásban érintett szakembereket Csemőre. A település évek óta élen jár a Kováts Zoltán által nemesített egynyári virágfajták ültetésében. Az összesen kiültetett 17 ezer tő palánta zöme a hazai faj...

Szabó Mária, a NAIK egynyárivirág-fajtafenntartással foglalkozó szakemberétől megtudtuk, hogy a fajtabírálattal foglalkozó európai szervezet, a Fleuroselect jövő nyáron hazánkban tartja tanácskozását. Az öt évvel ezelőtt elhunyt Kováts Zoltán mind a mai napig a legtöbb Fleuroselet aranyérmes fajtával rendelkező nemesítő Európában.
Fári Miklós a genetikai-biotechnológiai kutatás és nemesítés lehetőségeiről szólt. Úgy véli, e módszerek alkalmazása nélkül behozhatatlan lépéshátrányba kerülhet a hazai egynyárivirág-nemesítés.
Barabás Emese, a ZKI munkatársa a magforgalmazás nehézségeiről szólt. A sok apró tétel kezelése nagy kihívást jelent a cégnek. Marosi Mihály szerint a forgalmazási zavarok károsan hatnak a hazai fajták megítélésére, félő, hogy elpártolnak tőlük a kertészek, illetve a felhasználók.
Az előadásokat követően a meghívottak megtekintették a Marosi Faiskolában folyó egynyárivirág-magtermesztést: háromféle Tagetes (Csemő, Orion, Venus) és a Celosia Arrabona magját termesztik.

Forrás: