0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Márton Soltvadkerten járt

„Soltvadkert az Ezerjó, a Cseszegi fűszeres, a Kadarka városa, amely idén ünnepli alapításának 640. évét”- hangsúlyozta köszöntőjében a város polgármestere, Lehoczki Ferenc a Duna Borrégió VIII. Márton-napi újbor ünnepének megnyitóján. A településhez...

A rendezvény kiváló alkalom arra, hogy szőlészek és borászok közösen építsék a jövőt. Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökségi tagja szintén a kiváló adottságokat emelte ki. Mint elmondta, fontos, hogy a szőlészek olyan alapanyagokat adjanak a borászok kezébe, melyből hazai és nemzetközi szinten is kiemelkedő bort tudnak előállítani.
Font Sándor, parlamenti képviselő aktuális témákat feszegetett. Tapasztalata szerint a borászok számának csökkenését sokan a jövedéki törvény bevezetésének tudják be, mivel sok kistermelő mondott le a borászkodásról a szigorú előírások miatt. Ezen segítendő szeretnék januártól bevezetni a kistermelői kategóriát, amely 1000 hektoliterig lényegesen egyszerűsítené az adminisztrációs környezetet.
A növényvédelmet helyesen alkalmazó, lelkiismeretes gazdák védelmében szükséges a nem művelt ültetvények kezelésére hatékonyabb eszközöket találni. A módosítás szerint gyors, hatékony és egyszerű eljárás alapján kényszeríthető ki a művelés, vagy számolható fel a környező ültetvényekre veszélyt jelentő, tájat csúfító műveletlen ültetvény – fogalmazott az Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára. Czerván György hangsúlyozva: folytatódik az adminisztráció csökkentés, a legtöbb gazda mentesülni fog 2017-től az egyszerűsített adóraktári kötelezettségek alól.
Kiemelte továbbá, hogy a javaslat szerint változik a hegyközségi tagot megillető elővásárlási, előhaszonbérleti jog gyakorlása. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a szőlő- borágazat jövője szempontjából a szőlőültetvények telepítését a Földművelésügyi Minisztérium stratégiai fontosságúnak tartja, ami megmutatkozik a támogatáspolitikában is. A termelők a szőlőültetvények szerkezetátalakításának és átállításának támogatására 2004 óta közel 50 milliárd forintot kaptak, amely mintegy 23 ezer hektár szőlőültetvény megújítását tette lehetővé. Czerván György felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg az egyéni tervek benyújtási időszaka 2016. november másodikától november 30-ig tart – eddig 401 kérelem érkezett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.
A rendezvényt libaételek fogyasztása és a helyi termelőktől származó újborok kóstolása zárta.

Forrás: