0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 15.

Burgonyások Galgahévízen

A 2016-os esztendő is erősen próbára tette a burgonyatermesztők szakértelmét: szinte minden időjárási szélsőséggel meg kellett küzdeni a termésért. A betakarításkori magasabb felvételi ár kárpótolhatta őket valamelyest - hangzott el a hagyományos gal...

Míg két esztendővel ezelőtt az aszályos nyárnak volt köszönhető a közepes termés, tavaly szinte minden szélsőséges időjárási elemmel találkozhattak a burgonyatermelő gazdák. A piacképes mennyiséget tovább csökkentették a minőségi problémák, amelyek javarészt a betakarításkori száraz melegre – a sérült, ötődött gumók magas arányára – vezethetők vissza. Így mindkét esztendő „mentes” volt a fölöslegtől, a tárolók kapacitása elegendőnek bizonyult. A gazdák arcára a tavalyi magasabb induló átvételi ár rajzolt mosolyt. Az elmúlt esztendőben két új „burgonyás” termelői csoport is alakult.

Mindez azon a fórumon hangzott el, amelyet a közelmúltban az Agrico Magyarország Kft. és Mészáros Vendel, helyi gazda szerveztek Galgahévízen. A közel három évtizede rendszeresen megtartott eseménynek híre van, messzi földről zarándokolnak el a gazdák. A hallgatói létszámot csak az aktuális útviszonyok korlátozhatják.

 


A primőr piacon folyó versenyben a korai fajtákkal még tartható a pozíciónk
 

Forrás: