Back to top

Úttörők a zöldség kertészetben

A nagy múltú szentesi Árpád Agrár Zrt. nem csak hazánkban, hanem Európa más tájain is ismertté vált az elmúlt több, mint fél évszázad alatt. Még ha a vállalat neve nem is mindenki számára ismert, termékeit egészen biztosan fogyasztotta már legyen szó paprikáról, paradicsomról vagy uborkáról. Hódmezővásárhelyen a palántanevelő üzletáguk mutatkozott be a múlt heti kiállításon.

A 24. alkalommal megrendezett Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napokon nemcsak a tenyészállatok tartottak számot a látogatók érdeklődésére, várták az érdeklődőket az Árpád-Agrár Zrt. standjánál is. A látogatók megismerkedhettek a vállalat innovatív mezőgazdasági technológiáival, egyebek között a palánta előállítás terén is. A standon be is mutatták a portékát: paprika és paradicsom palánták sorakoztak, illetve a friss paprika, paradicsom és kígyóuborka is.

A termálvíz kertészeti célú hasznosításának technológiáját az Árpád-Agrár Zrt. honosította meg és terjesztette a szentesi térség kertészeteiben. Jelenleg 20 fúrt kúttal rendelkeznek, de a közeljövőben tervezik a huszonegyedik kút fúrását is. Magyarországon alulértékelt a technológia és nem teljes körűen kihasználtak a termálvíz kertészeti hasznosítási lehetőségei, pedig az ágazat számára jelentős fejlődést jelentene - mondta a Kertészet és Szőlészetnek az Év Agráremberének választott Csikai Miklós, az Árpád-Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója.

 Az integrált termesztés technológia elkötelezett hívei, a zárt termesztő berendezésekben kizárólag biológiai növényvédelmet alkalmaznak. Az Árpád-Agrár Zrt. az elmúlt 25 esztendőben folyamatosan segítette a hazai biológiai növényvédelem fejlődését. 

A gazdaság 20 hektáron fehér étkezési paprikát termel, 3 hektáron csípős étkezési paprikát, mintegy 4,5 hektáros területen pedig paradicsomot. A kiállításra a jó minőségű palánta kínálatukkal érkeztek, ezt az ágazatot a térségben fellépő igény hívta életre.  A palántákat elsősorban belföldi értékesítésre szánják, a tavalyi évben 960-970 partnernek értékesítettek közel 25 millió darabot. 

 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényvédelmi Szakmérnöki képzés indul Keszthelyen, a Balaton fővárosában

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézete posztgraduális képzés keretében lehetőséget nyújt agrárszakemberek számára növényvédelmi szakmérnöki szakon. A növényvédelmi szakmérnöki szakirányú továbbképzési szak magyar nyelvű, négy félévet felölelő levelező képzés.

Átírnák az eredetjelölésre vonatkozó paragrafusokat

A friss és szeletelt zöldség-gyümölcsök forgalmazási előírásairól szóló új jogszabálytervezetről folytat nyilvános konzultációt az Európai Bizottság. Megszólalt az ügyben az európai friss zöldség-gyümölcs ágazatot képviselő szövetség (Freshfel Europe), és rámutatott, hogy messzemenő következményei lesznek, ha az országspecifikus eredetmegjelölés kötelező szabályait fenntartják a konyhakész, szeletelt gyümölcsök és zöldségek esetében.

Magas a páratartalom, minden fertőz – növényvédelmi előrejelzés 23. hét

Az időjárási körülmények a betegségeknek és kártevőknek egyaránt kedveztek. Külön ki kell emelni a levéltetűfajok igen erős invázióját, mely szinte minden növénykultúrát érint, de védekezni kell egyebek között a varasodás és a gyümölcsmolyok, valamint a rózsalisztharmat ellen is.

5 étkezési szokás a gyors fogyásért 50 éves kor felett

Amikor azt látjuk, hogy a mérlegen a szám lefelé mozog, nagyszerű érzés, de amikor ezek a számok növekednek vagy stagnálnak, az kissé frusztráló lehet. A megfelelő ételek és az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú, ezért a szakértők megosztják a titkot a fogyáshoz, mely 50 éves kor felett is könnyen kivitelezhető.

A zöld színű rózsavirágtól az ehető rózsaszirmokig... Így készítsünk édes rózsavirág csipszet!

60 éves a Budatétényi Rózsakert: Rózsafesztivál különlegességekkel… Hétvégén rózsafesztivál helyszíne volt a Budatétényi Rózsakert, ahol sok különlegességet, többek között a „zöld virágú rózsát” is megcsodálhatták az érdeklődők. A rózsa ráadásul egy ehető, iható, illatával lelket ápoló dísznövény.

A legszebb standok Fehérvárcsurgón

Hatalmas érdeklődés övezte az idei Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok rendezvényeit Fehérvárcsurgón. A színvonalas kiállítás és vásár záró eseménye a közönségdíj és a szakmai díj átadása a legszebb standok készítőinek.

Takarónövény-kísérletek homoki szőlőben

Homokon, ahol az 1 százalékos humusztartalmat már jónak nevezik, a gazdálkodás, főleg a hosszú távra tervező gazdálkodás nagy kihívás. A máshol megszokott módszerek itt nem működnek – igaz, ezek a „megszokott” módszerek máshol, az ország szinte minden területén is rontják a talajt. Egy maroknyi elkötelezett gazda egyesületi keretek között keres megoldást.

Növényvédőszer-piac 2022

A Kynetec Hungary Kft. (volt Kleffmann és Partner Kft.) független piackutató cég 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, a műtrágya és a növényvédőszer-piacot. Alábbi összeállításunk megosztásával is szeretnénk megköszönni a részvételt mindenkinek, akik valamelyik kutatásunkban segítségünkre volt.

Átadták az abdai vásárteret

A magyar gazdaság megerősítése, a családok és a munkahelyek védelme a kormány legfontosabb célja – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Abda Agora átadó ünnepségen.

Meghódította a világot

Éppen tíz éve alapították a Gremon Systems Zrt.-t, hogy döntéstámogató rendszerekkel könnyítsék az üvegházi kertészek munkáját. A két alapító, Lóczi János és Ujszászi András saját tapasztalataik alapján tervezték meg, milyen korszerű számítógépes megoldásokkal tudnák eredményesebbé tenni a termesztést.