Back to top

Megvalósítható a fehérjestratégia

Évtizedes munka, komoly kutatás kellene annak eléréséhez, hogy a hazai fehérjeigényt itteni forrásból, GMO-mentes alapanyagokból elégítsük ki – hangzott el az Agrárakadémián. A szójatermelés növelése mellett számos más növény és a kukoricafeldolgozás során létrejövő anyagok is szerepet játszhatnak.

Számos erőfeszítéssel, mintegy 7-10 éves kutatás-fejlesztési program segítségével megvalósítható a hazai fehérjeigény saját forrásból történő kielégítése, vagyis az, hogy az állattenyésztés, takarmánygyártás csak hazai és GMO-mentes fehérjenövényeket használjon fel – hangzott el az Agrárakadémia szerdán, Budapesten megrendezett szakmai konferenciáján. A Magyar Mezőgazdaság és a Herman Ottó Intézet közös rendezvényén ezúttal a GMO-mentes takarmányozás volt a téma.

A szakmai eseményen előadást tartott Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója. A szakember kijelentette: a hazai fehérjestratégia, a GMO-mentesség az Alaptörvényből ered, ám piaci előnyöket is hordoz. Ezen cél érdekében a jelenlegi 60-70 ezer tonnás szójatermelést 100 ezer tonnára lehet növelni, ez reális célktűzés. Nem csak a szójáról van szó ugyanakkor – tette hozzá – számos más növény felhasználható takarmányozási célra.

Vannak az etanolgyártásnak is olyan melléktermékei, vagy inkább főtermékei, amelyek takarmányozásra használhatók. A Hungrana vezérigazgatója, Reng Zoltán előadásában kifejtette: az általuk feldolgozott, magyar és GMO-mentes kukorica jelentős mennyiségű takarmányalapanyagot szolgáltat.

Az innovatív gondolkodásra szükség is van, hiszen a világ népessége, és ezért élelmiszerigénye is jelentősen, nagy ütemben növekszik – fejtette ki prezentációjában Helembai Jenő. A Vitafort Zrt. exportigazgatója kijelentette: a szója mellett a napraforgó, a repce, és a kukoricafeldolgozás során létrejövő DDGS lehet alkalmas arra többek között, hogy kiváltsa a GMO-szóját.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több mint 10 fogyásbarát étel

Egyes élelmiszerek támogatják a fogyást azáltal, hogy az elfogyasztásuk fokozza az anyagcserét, és egész nap jóllakottnak érezzük magunkat tőlük.

Napjaink 7 legnagyobb takarmányozási trendje

A kiegészítő takarmányok vagy előkeverékek elsősorban nem az állatok energiával és fő tápanyagokkal való ellátására összpontosítanak, hanem speciális összetevők beépítésével támogatják őket. A takarmányiparban a legidőszerűbb témák a funkcionális takarmányok, az alternatív fehérjék, az abraktakarmány és a takarmány-adalékanyagok.

Tejfehérje alapú élelmiszer- és tápszerösszetevőket fejlesztenek Magyarországon

Tejfehérje-alapú, speciális célú élelmiszer- és tápszerösszetevőket fejleszt 996,44 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatás felhasználásával a Sole-Mizo Zrt. vezette konzorcium.

Barna rizs: nagy jelentőséggel bíró felfedezés

Japán tudósok egy olyan egészségvédő vegyületet fedeztek fel a barnar izsben, amely más élelmiszerben nem található meg.

Szívbarát ételek, amiket valószínűleg már most is fogyasztunk

A szívbarát étrendet nem feltétlenül nehéz követni. Ennek érdekében ismerjük meg, mely élelmiszerek a legjobbak a vérnyomás és a koleszterinszint szempontjából.

Növényvédő szerrel szennyezett babot hívtak vissza

Nem engedélyezett növényvédőszer-maradékok - klórpirifosz, karbaril, fenitrotion - miatt az Orient Food Kft. visszahívta a forgalomból az "IDEAL fekete szemes bab 900 gramm" megnevezésű termék több tételét - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.

Tömegtakarmány termesztési stratégiák a klímaváltozás idejére

Mit egyen a tejelő állomány? Mi legyen a tömegtakarmánya? Az éghajlat változik, az időjárási szélsőségek minden évben valamilyen formában jelentkeznek. Ilyen helyzetben a kérdésekre nem is lehet rávágni, hogy silókukoricát, mert a gyakorlati eredmények alapján ez nem lehetséges.

5 fehérjeforrás, amit bátran fogyaszthatunk anélkül, hogy nőne a testsúlyunk

Az elegendő és megfelelő típusú fehérje fogyasztása az egyik legjobb módja annak, hogy elérjük fogyókúrás céljainkat, miközben egész nap jóllakottnak érezzük magunkat. A fehérje a szervezet három fő makrotápanyagának egyike, amelyre a megfelelő működéshez szüksége van.

A hosszú távú alkoholfogyasztás káros hatásai

Jon Jacobs biokémikus olyan betegek vérét elemezte, akik ebolában, rákban, tuberkulózisban, hepatitisben, cukorbetegségben, Lyme-kórban, agysérülésben és influenzában szenvedtek.

Salátából készül a sajt

Egy izraeli startup cég egészen elképesztő fejlesztési terveiről számolt be. A Pigmentum vállalat állítólag génmódosított salátából olyan tejfehérjéket képes előállítani, amelyek megegyeznek az igazival, és akár sajt készítésére is használhatók.