Az EMMI parlamenti államtitkára, egyben az „OKÉS” fővédnöke, beszédében hangsúlyozta: a kormány jó néhány intézkedést vezetett be az elmúlt évek során az egészséges életmód terjedése érdekében: a mindennapos testnevelés, a dohányzás elleni küzdelem, a chipsadó és a mesterséges anyagok fokozatos kiszorítása az iskolai menzákról csak néhány közülük. Rétvári Bence ennek kapcsán kiemelte: a szociális gyermekétkeztetés terén az eddigi 29 milliárd forint helyett immáron 79 milliárd áll rendelkezésre, ami fedezetként szolgálhat a minőségibb alapanyagok elterjedéséhez.
Utóbbi ügyet szorgalmazza a sajtótájékoztató apropójául szolgáló két szakácsverseny is, kiemelt szerepet szánva az innovatív megoldásoknak a hagyományos értékek figyelembevétele mellett. A „Magyarország étele 2018” az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) által szervezett melegkonyhás szakácsverseny, amire a szervezők a vendéglátós szakmából várják a jelentkezőket. A kétfordulós megmérettetést idén első ízben rendezik meg, s neves zsűri dönti majd el, ki viheti el a pálmát. Ami a lényeg: elsősorban magyar alapanyagokból építkező, könnyedén elkészíthető, a klasszikus ízvilágot modern formába öntő, innovatív ételeket várnak a szervezők.
Az immáron hetedik „OKÉS” Országos Közétkeztetési Szakácsverseny szintén innovatív megoldásokat szorgalmaz, azonban a fent említetthez képest kissé eltérő formában: a szervezők 350 forintból elkészíthető, három fogásból álló menüsort várnak a közétkeztetés szereplőitől; a főzőkonyhák két főből álló csapatokat küldhetnek a megmérettetésre.
A versenykiírásokkal kapcsolatos pontos információk a www.magyarorszagetele.hu, illetve a www.etrendegyesulet.hu/okes webcímeken olvashatóak.


