Back to top

Vegán trend a borpiacon

A veganizmus, azaz az állati eredetű alapanyagokat teljes körűen mellőző táplálkozás világszerte egyre többek által követett életmód, amit a borászat sem hagyhat figyelmen kívül.

A Vegan Society adatai szerint az Egyesült Királyságban legalább 542 ezer vegán van, számuk tíz évvel ezelőtt csupán 150 ezer volt. A veganizmus népszerűsége a filmvilág celebjeinek köszönhetően várhatóan tovább nő világszerte. Az Oscar-díjas James Cameron és a régóta vegán táplálkozást folytató ismert színésznő, Pamela Anderson a producere a növényi alapú táplálkozást bemutató dokumentumfilmnek, amit januárban mutattak be nagy érdeklődéssel kísérve a Sundance Filmfesztiválon.

A vegán igények miatt felvetődhet a borcímkéken föltüntetett információk felülvizsgálata
A vegán igények miatt felvetődhet a borcímkéken föltüntetett információk felülvizsgálata

A brit Co-op áruházlánc az idén százra szeretné növelni vegán borkínálatát, és borbeszállítóit is arra ösztönzi, hogy lehetőségeik szerint készítsenek ilyen borokat. A Majestic Wine webáruház borai mellett külön szimbólummal jelöli a vegán és a vegetáriánus étrendnek megfelelő tételeket. Kínálatukban 32 vegán bortétel szerepel, de ez havonta változik. A boráruház szakértője elmondta, hogy a vegán borokat nem szűrik, nem derítik, így nem kerülnek kapcsolatba állati eredetű anyagokkal, például tojásfehérjével, halenyvvel vagy kazeinnel.

Ezeknek az anyagoknak a használatát sem az Európai Unióban sem pedig az Egyesült Államokban nem kell föltüntetni a boroscímkén. Ám az ilyen jellegű igények miatt – akárcsak a gluténmentes bor iránti kereslet – felvetődhet a borcímkéken föltüntetett információk felülvizsgálata, illetve a növényi eredetű derítő anyagok használata és az ez irányú kutatás élénkülése.

Tony Milanowski, a Plumpton College oktatója szerint a vegánok nemcsak táplálkozási, hanem etikai, illetve környezetvédelmi megfontolásból választják ezt az életmódot. A „keményvonalas” vegánok a méhviaszos dugózárást, illetve a tej alapú ragasztó anyaggal készült préselt parafadugó használatát is elutasítják, amíg a többség erre nem fordít akkora figyelmet, mivel ezek az anyagok nem kerülnek bele a borba. A vegán életmódba a biodinamikus gazdaságokban termelt szőlőből készült szűretlen borok sem illenek bele, hiszen a szőlőtermesztés során tülökben érlelt istállótrágyát, valamint egyéb állati részeket, például csont- és szarulisztet is felhasználnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/decanter.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kihirdették az első Interwine díj eredményeit

Az elmúlt év rávilágított arra, hogy mennyire fontos az online jelentét. Egy jól működő honlap, lehetőleg webshoppal, ma már elengedhetetlen a vállalkozások számára – így van ez a borászatokkal is. A Hungarianwines.eu éppen ezért megszervezte az első Interwine díjat, a magyar borászatok és borkereskedések honlapjainak versenyét.

A francia kormány egymilliárd euróval segíti a fagykárt szenvedett gazdákat

Egymilliárd euróval segíti a francia kormány azokat a gazdálkodókat, akiket a leginkább sújtottak a tavaszi fagyok, az áprilisi, szokatlanul hideg időjárás.

Románia Délkelet-Európa borhatalma

A bukaresti VINARIUM Nemzetközi Borversenyre mintegy 1200 mintát várnak a világ minden tájáról május 27. és 30. között.

Oda a 2021-es termés? A fagy elképesztő károkat okozott szőlőültetvényekben

Franciaország egész területén aggasztóan nagy károkat okozott az ültetvényekben a zord időjárás. Jelenleg a francia gazdák megpróbálják felmérni az okozott károk költségeit, melyet a három egymást követő fagypont alatti éjszaka okozott. A jelek szerint a borász nagy része búcsút mondhat 2021-es szüretnek.

Egy magyar borászat Kínában

Bár Kínáról elsősorban nem a bor jut eszünkbe, de tény, hogy az utóbbi két évtizedben jelentős szereplővé vált a hatalmas ázsiai ország a világ borpiacán. Európán kívül már régóta Kína a magyar bor egyik legnagyobb vásárlója, ráadásul a kínai borigény évről évre meredeken növekszik.

Borvidékeink ütőere a borturizmus

Kiadónk elindította a szerdánként jelentkező MMG Gazdahang című podcast csatornáját, ahol az aktuális agrárhírek mellett egy stúdióbeszélgetés keretében izgalmas témával színesítjük az adást. Ehhez létrejött az MMG Direkt is, ahol videó formájában lehet megtekinteni a beszélgetést.

Magyar borok premierje a világ legismertebb borászati szaklapjában

A Decanter májusi számának 36 oldalas speciális melléklete a magyar borokkal ismerteti meg a világ borfogyasztóit. A világ legismertebb borászati szaklapja az Egyesült Királyságban elérhető magyar borokat és az export szempontjából legjelentősebb magyarországi borvidékeket mutatja be világszerte Toronyi Zsuzsa (Wines of Hungary UK) szervezésében, az Agrármarketing Centrum (AMC) támogatásával.

Minden, amit Tokajról, a tokaji boról tudni kell

Április 9-én debütált a kétnyelvű TokajKalauz, mely immár negyedik kiadásával mutatja be a történelmi borvidék csodáit a legizgalmasabb pincéktől, a helyi gasztronómián, rendezvényeken és legszebb kirándulóhelyeken át a legjobb szálláshelyekig.

Termesszünk új fajtákat, vagy javítsuk a meglévőket?

A klímaváltozás szőlő- és borágazatra gyakorolt hatásáról rendezett beszélgetést a Mathias Corvinus Collegium Klímapolitikai Intézete Litkei Máté igazgató vezetésével. Magyarország az éghajlatváltozás szempontjából a sérülékenyebb országok közé tartozik, a mezőgazdaság egészének teljesítményében kulcskérdés a vízzel való gazdálkodás.

Kékfrankos, a Monarchia nagyágyúja

A Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin első 2021-es tematikus bortesztjének főszereplői a Kékfrankosok voltak. Az első ötletként ez egy magyar megmérettetés lett volna, de grazi kollégájuk, Jakab Tamás felvette kapcsolatait burgenlandi szakemberekkel és a tesztre végül minden előzetes elvárást meghaladóan 112 bor érkezett be, 57 magyar, valamint 55 osztrák bor indult.