Back to top

Vegán trend a borpiacon

A veganizmus, azaz az állati eredetű alapanyagokat teljes körűen mellőző táplálkozás világszerte egyre többek által követett életmód, amit a borászat sem hagyhat figyelmen kívül.

A Vegan Society adatai szerint az Egyesült Királyságban legalább 542 ezer vegán van, számuk tíz évvel ezelőtt csupán 150 ezer volt. A veganizmus népszerűsége a filmvilág celebjeinek köszönhetően várhatóan tovább nő világszerte. Az Oscar-díjas James Cameron és a régóta vegán táplálkozást folytató ismert színésznő, Pamela Anderson a producere a növényi alapú táplálkozást bemutató dokumentumfilmnek, amit januárban mutattak be nagy érdeklődéssel kísérve a Sundance Filmfesztiválon.

A vegán igények miatt felvetődhet a borcímkéken föltüntetett információk felülvizsgálata
A vegán igények miatt felvetődhet a borcímkéken föltüntetett információk felülvizsgálata

A brit Co-op áruházlánc az idén százra szeretné növelni vegán borkínálatát, és borbeszállítóit is arra ösztönzi, hogy lehetőségeik szerint készítsenek ilyen borokat. A Majestic Wine webáruház borai mellett külön szimbólummal jelöli a vegán és a vegetáriánus étrendnek megfelelő tételeket. Kínálatukban 32 vegán bortétel szerepel, de ez havonta változik. A boráruház szakértője elmondta, hogy a vegán borokat nem szűrik, nem derítik, így nem kerülnek kapcsolatba állati eredetű anyagokkal, például tojásfehérjével, halenyvvel vagy kazeinnel.

Ezeknek az anyagoknak a használatát sem az Európai Unióban sem pedig az Egyesült Államokban nem kell föltüntetni a boroscímkén. Ám az ilyen jellegű igények miatt – akárcsak a gluténmentes bor iránti kereslet – felvetődhet a borcímkéken föltüntetett információk felülvizsgálata, illetve a növényi eredetű derítő anyagok használata és az ez irányú kutatás élénkülése.

Tony Milanowski, a Plumpton College oktatója szerint a vegánok nemcsak táplálkozási, hanem etikai, illetve környezetvédelmi megfontolásból választják ezt az életmódot. A „keményvonalas” vegánok a méhviaszos dugózárást, illetve a tej alapú ragasztó anyaggal készült préselt parafadugó használatát is elutasítják, amíg a többség erre nem fordít akkora figyelmet, mivel ezek az anyagok nem kerülnek bele a borba. A vegán életmódba a biodinamikus gazdaságokban termelt szőlőből készült szűretlen borok sem illenek bele, hiszen a szőlőtermesztés során tülökben érlelt istállótrágyát, valamint egyéb állati részeket, például csont- és szarulisztet is felhasználnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/decanter.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az alkohol gyógyszer... (...is lehet)

Jó mentség is lehet egy kis tivornya után, hogy az alkohol gyógyít(hat) is. Az alkoholnak számos élettani hatása van, ám leggyakrabban a negatívakról esik szó. Az alkohol előnyös élettani hatásait régóta alkalmazták a gyógyászatban. Gondoljunk csak a külsőleg, bőrfelületen hasznos fertőtlenítő hatására, de ugyanez érvényesülhet torok öblögetőként alkalmazva.

Csakazértis: ökogazdaság Vadnán

A Csakazértis Vadnai Bor- és Ökogazdaság a fejlesztés eredményeként egy modern technológiával rendelkező kisüzem született meg, mintegy példát mutatva a helyieknek. A szőlőfeldolgozó- és borászati üzem létrehozása a térségben hiánypótló tevékenység. 

Az aszály ellenére jó éve lehet a francia borászatoknak

A hőhullámok és az aszály ellenére jobb borévre számítanak a tavalyinál Franciaországban, a mezőgazdasági minisztérium szerint a bortermelés idén várhatóan 13-21 százalékkal 42,6-45,6 millió hektoliterre emelkedik.

Év bortermelője, borászati kémia, adminisztráció és növényvédelem

Jó sűrű programot hozott össze a szekszárdi Ferenc Vilmos borakadémikus Villányban, Günzer Tamás Pincészetében mintegy negyven villányi borász részvételével. Itt volt Nyúlné dr. Pühra Beáta, a 2021-es esztendőben megválasztott Év bortermelője, akit Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke köszöntött.

A Csaba gyöngye eredete

A Csaba gyöngye mind a mai napig a világ legkorábban érő csemegeszőlő-fajtája. Ez az értékes tulajdonsága termesztési és nemesítési szempontból is nagyon jelentős. Kiemelkedően fontos szerepet játszott a magyar és a világ szőlőnemesítésében, eredete sokáig vita tárgya volt.

A világ legjobb bor(fel)ismerői

Igaz, a hír még tavaly ősszel látott napvilágot, ám a magyar Sommelier Szövetség invitálására a közelmúltban a Molinári Kávézóban a 2021-ben borfelismerő világbajnoki címet szerzett magyar csapat tagjai tartottak beszámolót a versenyről, valamint a részvevők is bekapcsolódhattak egy tesztelő feladat megoldásába.

Indulnak a Tokaji Borongolók

Tokajbusz elnevezéssel speciális buszjáratokat indít a hétvégétől a Volánbusz, segítve a borturizmust Tokaj-Hegyalján.

Szóról szóra, borról borra

Az elmúlt évben hat Szent-György hegyi pince részvételével indult az 1bor1vers projekt, idén ez a szám duplájára nőtt; így a Balaton borrégió 12 pincészetének egy-egy bora kóstolható most össze kortárs versekkel.

Család, összetartás, elhivatottság

„Büszke vagyok szüleimre, de még inkább büszke vagyok az unokáimra. Nem cserélném őket még a Cserszegi fűszeresre sem.” Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő szavait keszthelyi emlékszobájának avatásán egyfajta mottóként idézték, kiemelve: ez a nagyon mély és tömör mondat mindent elárul Karcsi bácsiról. Benne van a családszeretet, az összetartás és a szakma iránti elhivatottság.

Általános és speciális zöldmunkák

A szőlőtermesztésben a növényvédelem csak akkor lehet hatásos, ha megfelelő zöldmunkákkal párosul. Olyan szellős lombozat kialakítása a cél, amelyről hamarabb felszárad a harmat és az esőcseppek, a levelek, a fürtök kevésbé maradnak nedves, párás környezetben.