Back to top

Lisztéria: nemcsak az üzemben fontos a higiénia!

A fagyasztott élelmiszerek annak idején új távlatokat nyitottak meg a táplálkozásban, így idővel az egész világon keresett termékekké váltak. A nemrégiben kitört lisztériabotrány azonban megingatta a fogyasztók egy részének beléjük vetett hitét. Hogy megalapozottak-e a félelmek, arról Losó József, a MIRELITE MIRSA Zrt. igazgatósági elnöke beszélt albertirsai üzemük bemutatása alkalmával.

Ahogyan Losó József elmondta, a Mezőgazdasági és Ipari Részvénytársaság Elite terméke, azaz a MIRELITE a második világháborút követően indult hódító útjára.

Kezdetben Csepelen állítottak elő élelmiszereket, majd „kalandos” évtizedek következtek, mígnem aztán a márkanév a kettőezres években száz százalékban magyar tulajdonba került. 

A MIRELITE MIRSA Zrt. a világ számos pontjára szállítja fagyasztott termékeit, amiket a domoszlói, miskolci, ceglédi és albertirsai üzemében állítanak elő. Utóbbi helyszínen, egy 120 ezer négyzetméteres ipari területen a többi között egy hűtőtárolóból és feldolgozórészből álló, 225 méter hosszú és 75 méter széles épület kapott helyet, amelyben a legmodernebb technikai megoldásokat alkalmazza a vállalat.

Az áruk szortírozását kamerával és lézerrel felszerelt osztályozógépek végzik, az adott termékeket a számukra ideális ideig és hőfokon főzik elő, a mínusz 40-42 Celsius-fokon fagyasztó gépekben pedig 120 kilométer per órás sebességgel áramló hideg levegő tökéletesíti a hibernálás folyamatát.

Az alaposság azonban nemcsak az elkészítés, hanem például a nyomon követhetőség terén is rendkívül fontos. Ezt mutatja, hogy a cég rendelkezik a nemzetközi BRC élelmiszerbiztonsági tanúsítvány legmagasabb fokával is.

Amellett, hogy minden termelési folyamatot dokumentálunk, azt is tudjuk, hogy az adott zacskóban található termék pontosan melyik szántóföldről származik

– részletezte ennek lényegét MIRELITE MIRSA Zrt. igazgatósági elnöke. A szakember szerint a termék minősége kapcsán rendkívül fontos, hogy az minél előbb a kereskedelmi láncokhoz kerüljön, éppen ezért saját gépjárműveikkel szállítják nekik az árut. A folyamat közben ugyanis a növény él, s mindössze az élettevékenységei lassulnak le, aminek eredményeképpen az alapesetben az érési idejükben elérhető termékek az év bármely napjában fogyaszthatóak.

Az albertirsai üzemben higiéniai okokból kifolyólag a már lefagyasztott árukat tizenkét csomagológép állítja össze szállítható formába.

Ez az adott termékek jellegének megfelelően történik, az esetleges baktériumok elterjedésének pedig nagy nyomással és forró vízzel szabnak gátat a cég munkatársai.

Ha egy gépbe bekerül bármilyen baktérium, azt a takarításkor azonnal megöljük

– mondta határozottan Losó József. Ahogyan azt ő is hangsúlyozta, élelmiszereinkben a Listeria monocytogenes baktérium kis számban gyakran előfordul, lisztériához azonban csak elszaporodása esetén vezethet, s főleg a legyengült immunrendszerűekre jelenthet veszélyt. Losó József mindettől függetlenül azt tanácsolja: legfeljebb 4 Celsius-fokra állítsuk hűtőszekrényünket, amiben a nyersanyagokat tartsuk elkülönítve a készételektől, illetve fontos az is, hogy a hűtést igénylő élelmiszereket legfeljebb öt napig tároljuk.

- Állati eredetű élelmiszert lehetőleg ne fogyasszunk nyersen, hiszen a baktériumok hőkezelésre elpusztulnak – mondta a szakember, aki szerint legalább 2 percig, 75 Celsius-fokon kell sütni vagy főzni az adott terméket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

Ha most vetjük, ősz végére még megterem

Több olyan növény is van, amit így nyár vége felé vetve - rövid tenyészidejének köszönhetően - még idén betakaríthatunk. Érdemes az ilyen másodvetésekbe belekezdeni, mert a terület jobb kihasználtsága mellet ősszel is számíthatunk friss zöldségekre így a konyhakertből...

Palántától a savanyúságig

A magyar emberek szeretik, keresik és fogyasztják a savanyúságot, szokásnak is nevezhető. Egyre több különlegesség van Krajczár Józsefné kínálatában, ennek ellenére azt mondja, hogy a hagyományos savanyúságok népszerűsége töretlen, sőt, felfelé ível.

Ahol a holdnaptár készül

A Kertbarát Magazin kihagyhatatlan része a lap közepén megjelenő, kihajtható holdnaptár, amely sokaknak ad iránymutatást a kertészkedéshez. A naptár „mögött” egy kedves hölgyet és sokrétű tudást találunk. Bemutatjuk Cseperkálóné Mirek Barbarát, aki hónapról hónapra elkészíti az aktuális holdnaptárt, és aki természetesen e módszer szerint alakítja és műveli a saját kertjét is.

Nem utópia az élhető város

Több mint három hónapja tart a Floriade Expo 2022 kertészeti világkiállítás. A hollandiai Almere városában mintegy hatvan hektáron a teljes kertészeti ágazatot felölelve bemutatják azokat a kreatív ötleteket, innovatív megoldásokat, korszerű technológiákat, amelyekkel szebbé, élhetőbbé tehetjük környezetünket. A színvonalas, rengeteg információval szolgáló nagyszabású kiállításról a helyszínen járva készítettünk összefoglalót.

Új vírus okozta zoonózist azonosítottak Kínában

A Langja névre keresztelt vírus nem most bukkant fel először, de csak múlt héten azonosították hivatalosan. Valószínűleg a cickányok a természetes hordozói, de kecskékből és kutyákból is kimutatták már, és több tucat embert fertőzött meg eddig.

Új burgonyafajták és az éghajlatváltozás

Az aszály Németországban is kihívássá vált a burgonyatermesztők számára. A burgonyanemesítők már olyan fajtákat nemesítenek, amelyek kevesebb csapadékkal is beérik, azonkívül kevesebb műtrágyára van szükségük és ellenállnak egyes vírusoknak és kártevőknek.

A kivi fogyasztás elképesztő hatásai

A kivi egy nagyon népszerű gyümölcs, mely rendszeresen helyet kap a reggeli vagy az ebédlőasztalon. Akár a zabpehely tetejére szeletelve, akár kanállal fogyasztva, egy kedvelt egészséges gyümölcs, amely merész és édes ízéről ismert. Mivel tele van élelmi rostokkal, antioxidánsokkal, C-vitaminnal és számos más vitaminnal, számos módon támogatja az egészséget.

A margarin viszi a prímet az élelmiszerek áremelkedésében

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Mi történik a testünkkel, ha körtét eszünk?

A körtét évszázadok óta előszeretettel fogyasztják nagyszerű íze és egészségügyi előnyei miatt. Az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs, amely sós vagy édes receptek része lehet. Ahhoz, hogy a körte minden egészségügyi előnyét élvezhessük, mindenképpen együk meg az egész gyümölcsöt, mivel a magas antioxidáns mennyisége a színes héjában koncentrálódik.