Back to top

Lisztéria: nemcsak az üzemben fontos a higiénia!

A fagyasztott élelmiszerek annak idején új távlatokat nyitottak meg a táplálkozásban, így idővel az egész világon keresett termékekké váltak. A nemrégiben kitört lisztériabotrány azonban megingatta a fogyasztók egy részének beléjük vetett hitét. Hogy megalapozottak-e a félelmek, arról Losó József, a MIRELITE MIRSA Zrt. igazgatósági elnöke beszélt albertirsai üzemük bemutatása alkalmával.

Ahogyan Losó József elmondta, a Mezőgazdasági és Ipari Részvénytársaság Elite terméke, azaz a MIRELITE a második világháborút követően indult hódító útjára.

Kezdetben Csepelen állítottak elő élelmiszereket, majd „kalandos” évtizedek következtek, mígnem aztán a márkanév a kettőezres években száz százalékban magyar tulajdonba került. 

A MIRELITE MIRSA Zrt. a világ számos pontjára szállítja fagyasztott termékeit, amiket a domoszlói, miskolci, ceglédi és albertirsai üzemében állítanak elő. Utóbbi helyszínen, egy 120 ezer négyzetméteres ipari területen a többi között egy hűtőtárolóból és feldolgozórészből álló, 225 méter hosszú és 75 méter széles épület kapott helyet, amelyben a legmodernebb technikai megoldásokat alkalmazza a vállalat.

Az áruk szortírozását kamerával és lézerrel felszerelt osztályozógépek végzik, az adott termékeket a számukra ideális ideig és hőfokon főzik elő, a mínusz 40-42 Celsius-fokon fagyasztó gépekben pedig 120 kilométer per órás sebességgel áramló hideg levegő tökéletesíti a hibernálás folyamatát.

Az alaposság azonban nemcsak az elkészítés, hanem például a nyomon követhetőség terén is rendkívül fontos. Ezt mutatja, hogy a cég rendelkezik a nemzetközi BRC élelmiszerbiztonsági tanúsítvány legmagasabb fokával is.

Amellett, hogy minden termelési folyamatot dokumentálunk, azt is tudjuk, hogy az adott zacskóban található termék pontosan melyik szántóföldről származik

– részletezte ennek lényegét MIRELITE MIRSA Zrt. igazgatósági elnöke. A szakember szerint a termék minősége kapcsán rendkívül fontos, hogy az minél előbb a kereskedelmi láncokhoz kerüljön, éppen ezért saját gépjárműveikkel szállítják nekik az árut. A folyamat közben ugyanis a növény él, s mindössze az élettevékenységei lassulnak le, aminek eredményeképpen az alapesetben az érési idejükben elérhető termékek az év bármely napjában fogyaszthatóak.

Az albertirsai üzemben higiéniai okokból kifolyólag a már lefagyasztott árukat tizenkét csomagológép állítja össze szállítható formába.

Ez az adott termékek jellegének megfelelően történik, az esetleges baktériumok elterjedésének pedig nagy nyomással és forró vízzel szabnak gátat a cég munkatársai.

Ha egy gépbe bekerül bármilyen baktérium, azt a takarításkor azonnal megöljük

– mondta határozottan Losó József. Ahogyan azt ő is hangsúlyozta, élelmiszereinkben a Listeria monocytogenes baktérium kis számban gyakran előfordul, lisztériához azonban csak elszaporodása esetén vezethet, s főleg a legyengült immunrendszerűekre jelenthet veszélyt. Losó József mindettől függetlenül azt tanácsolja: legfeljebb 4 Celsius-fokra állítsuk hűtőszekrényünket, amiben a nyersanyagokat tartsuk elkülönítve a készételektől, illetve fontos az is, hogy a hűtést igénylő élelmiszereket legfeljebb öt napig tároljuk.

- Állati eredetű élelmiszert lehetőleg ne fogyasszunk nyersen, hiszen a baktériumok hőkezelésre elpusztulnak – mondta a szakember, aki szerint legalább 2 percig, 75 Celsius-fokon kell sütni vagy főzni az adott terméket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szörp, szirup, tinktúra, tea

A 2012-es bükkszentkereszti gyógynövénynapokon kínálta először szörpjeit Kriván Nikolett. Olyan nagy volt azonban az érdeklődés irántuk, hogy jól működő kávézója mellett még abban az évben megalapította Bükkszentkereszten a Büxirup Manufaktúrát.

A kvasztól a savanyított cseresznyéig. Mit esznek a lettek?

Lettekhez hasonlóan konyhájuk is kozmopolita, német, orosz és litván hatásokat ötvöz, ugyanakkor a rendkívüli egyszerűség és a takarékos alapanyag használat jellemzi. Kétszáz évvel korábbról nem találunk adatokat az önálló lett konyha létezéséről.

Elindul a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program második üteme

Az Agrárminisztérium 2021-ben a Vidékfejlesztési Program keretében 527 milliárd forint összegben ír ki új pályázatokat - jelentette be Nagy István.

Tippek a szamóca ideális tartósításához a MATE fiatal kutatójától

Az egészséges életmód szerves része a gyümölcsökben gazdag táplálkozás, mely többek között magas vitamin- és antioxidáns-tartalommal járul hozzá szervezetünk működéséhez. A világ egyik legnépszerűbb bogyósgyümölcse a szamóca, melynek háztartásokban és nagyüzemi szinten történő tartósítása biztosítja a kedvelt szezonális termés egész éves fogyasztását.

Uniós oltalomban részesült a Madarasi birspálinka

Az Európai Bizottság szeptember 21-én kihirdetett rendeletével a „Madarasi birspálinka” védett elnevezés lett az EU-ban. Ezzel tizenkettőre emelkedett az uniós oltalmat élvező magyar pálinka elnevezések száma.

„Nagy hiba volna elhallgatni, hogy túltermelés van”

Senki nem tudja, vagy legalábbis nem akarja elárulni, hogy mekkora is valójában a lengyelországi almatermés. Pedig nagy hiba volna elhallgatni a valóságot – idéz egy lengyel szakértőt a fruchthandel.de portál.

Karalyos Gábor interjú - Kertbarát Magazin

Karalyos Gábor színésszel színházi darabokban, filmekben, televíziós sorozatokban sokszor lehet találkozni, sőt még reklámfilmekben is. Legújabban pedig egy új csatornán is egyre népszerűbb, a Vegán Hegylakó Facebook oldalán rengetegen követik a posztjait. Ezt a szerepet, mint mondja, egyedül játssza, a posztokban ő az egyedüli szereplő, sőt főszereplő, hiszen a saját életébe enged bepillantást...és további érdekes részletek derülnek ki a Kertbarát Magazin szeptember 24-én megjelenő számában.

Lassan csak a poloskák maradnak – Növényvédelmi előrejelzés 38. hét

A szeptember közepéig tartó késő nyári idő elvileg elsősorban a kártevőknek kedvezett volna, viszont azok közül sokan erre az évre már befejezték a tevékenységüket. Nem így a poloskák.

Még nagyobb az alma területe

Az almaszüret küszöbén a lengyel termelők abban bíznak, hogy a tavalyihoz képest több lesz a termés, noha a gyümölcs minőségében nagy eltérések mutatkoznak.

Mit együnk lefekvés előtt, és melyik ételeket kerüljünk el?

Bizonyos ételek segíthetnek az elalvásban, ugyanakkor más ételek ébren is tarthatnak minket.