Az Európai Unióban már 18 „egyszerű anyag” engedélyezett a növények védelmére. Ezek jelenleg élelmiszerként vagy gyógyhatású anyagként forgalmazott termékek, de bizonyítható a növényvédelmi hatásuk, és a megadott felhasználási körülmények nem jelentenek kockázatot a környezetre, illetve az emberi egészségre.
Elsősorban nem növényvédőszer-kereskedésekben, hanem élelmiszerboltban, háztartási üzletben vagy gyógyszertárban vásárolhatók meg. A listát a rokon anyagok szerint csoportosítva ismertetjük.
Élelmiszerek: étolaj, mustármag és társai
Sörrel a házas és meztelen csigák ellen védekezhetünk: talajba süllyesztett edénybe sört öntünk, az összecsalogatja a csigákat a kertből. Ha sok a kártevő, akkor négyzetméterenként egy sörcsapdát készítsünk. A mustármagport búzaszemek gombák elleni csávázására lehet használni, sűrű pép formájában. Egy mázsa vetőmag 4,5 liter vízbe kevert 1,5 kilogramm porított mustármaggal kezelhető.
A konyhasó oldatát (0,6-2 kg/100 liter víz) szőlőben javasolják kipermetezni tarka szőlőmoly, illetve lisztharmat elleni védekezésre. A moly tojásrakását követően érdemes használni, illetve a lisztharmatos beteg lombot kezeljük vele. A használati leírás arra is figyelmeztet, hogy a sok só káros a talajéletre, ezért egy hektárra legföljebb 6 kg juttatható ki (vagyis egy négyzetméterre 0,6 gramm).
A napraforgóolaj szabadföldi paradicsom lisztharmata ellen hatásos, 0,1-0,5 százalékos hideg vizes szuszpenzió formájában. A kezelés legföljebb négyszer ismételhető, 8 napos permetezési fordulóban.
A tejipari melléktermék tejsavó oldata hajtatott uborka, tök, cukkini lisztharmat elleni védelmére alkalmas. Száz liter vízbe 0,6-3 liter tejsavót keverjünk és 7 napos fordulóban 3-5 alkalommal ismételjük a kezelést.
A gyümölcscukor és a répacukor híg oldatával beindíthatjuk a növények védekezési reakcióit, megelőző kezelésre alkalmas az alma és a csemegekukorica molykártevői ellen.
A szódabikarbóna 0,33-1 százalékos oldata különféle kultúrák gombaölő szere lehet, a lisztharmat és az almavarasodás ellen vethetjük be. Érdemes érzékenységi próbát végezni a kezelés előtt. Tíznapos permetezési fordulóval legföljebb nyolcszor használjuk. A gyümölcsök tárolási betegségei megelőzhetők, ha 1-4 százalékos szódabikarbóna oldatába mártjuk azokat. Por alakban mohairtásra is alkalmas.
Az ecetet zöldségmagok csávázására vagy a vágóeszközök fertőtlenítésére használhatjuk. Csávázásra az 5-10 százalékos ecetet 1:1 arányban hígítsuk vízzel, és néhány percig áztassuk benne a magvakat. Baktériumos betegségektől, és a talajból fertőző gombáktól védi a fejlődő növénykéket.
A lecitin megtalálható a tojássárgájában, különböző olajokban, az élelmiszeriparban emulgeáló- és stabilizálószerként használják. A növényvédelemben lisztharmatfélék, a tafrinás levélfodrosodás, peronoszpóra és a rózsa gombás betegségei ellen vethetjük be. Száz liter permetlébe 75 gramm lecitint keverjünk. Erre az anyagra élelmezés- egészségügyi várakozási időt is előírtak, ami gyümölcs, zöldség esetében 5, szőlőnél 20 nap.
Jól ismert, egyszerű anyagok
A mésztej (kalcium-hidroxid) 12, illetve 24 százalékos vizes szuszpenziója alma, körte és csonthéjasok kéregrákja ellen hatásos. Lombhullás után a fás részeket kezeljük vele 2-7 alkalommal. Rákos sebek, illetve a metszési sebek ecsetelésére is használhatjuk.
A diammónium-foszfát (DAP) műtrágyával gyümölcsösökben egyes kártevőket csalogathatunk össze, 40 g/l-es oldata a cseresznyelégy, a földközi-tengeri gyümölcslégy csapdázására alkalmas. Fánként egy csapda kihelyezése javasolt.
A hidrogén-peroxid jól ismert erős fertőtlenítőszer magvak csávázására, illetve hajtatásban az eszközök fertőtlenítésére használható.
Az agyagos faszén aktív szenet, feketeszenet és bentonitot tartalmaz, szőlőben használható az esca betegséget okozó talajlakó gombák elleni védekezésre, hektáronként 500 kilogrammot a talajba dolgozva.
Növényi főzetek
A mezei zsurló főzete a biotermesztésben alkalmazott gombaölő szer. Szárított hajtásaiból 20 dekagrammot áztassunk 10 liter hideg vízbe, majd főzzük 45 percig. Miután kihűlt, szűrjük át és hígítsuk tízszeresére. A főzetet legföljebb egy napig tárolhatjuk, különben mikroorganizmusok telepednek meg benne. Alkalmas lisztharmatfélék, varasodás, peronoszpóra, tafrinás levélfodrosodás leküzdésére, 4-8 alkalommal ismételve a kezeléseket, legalább egyhetes fordulóban. Nagy melegben ne használjuk.
A fűzfakéreg hatása nagyon hasonló a mezei zsurlóéhoz, ugyanazokra a betegségekre használható. Tíz liter vízben 67 gramm fűzfakérget főzzünk két órán keresztül, majd a kihűlt oldatot szűrjük le, a kémhatását 6,2-re állítsuk be, és vízzel hígítsuk a háromszorosára. Ezt is egy napon belül föl kell használni, és nem szabad 25 Celsiusoknál melegebb időben permetezni vele. A permetezési forduló 7 nap.
A tengeri kagylókból nyert kitozán oldata fokozza a növények természetes ellenálló képességét, ezért megelőző védekezésre használható gombás és baktériumos betegségek ellen. Legalább 4-8 alkalommal permetezzünk vele kéthetenként, hogy elérjük a kívánt hatást.