Back to top

Sárgarépát a poharakba

Sárgarépa termeltetési és feldolgozási tanácskozásra hívta partnereit az Austria Juice Hungary Kft. A Hajóson megtartott eseményen bár kedvenc gyökérzöldségünk volt a középpontban, ám a cég reményeinek megfelelően a termelők is sok információval gazdagabban térhettek haza.

Az Austria Juice Hungary Kft. az osztrák Agrana és a RWA Konszernek közös tulajdonában lévő Austria Juice Divízió irányítása alatt tevékenykedik. A divízió elsősorban az ital- és az élelmiszeriparnak szánt minőségi gyümölcslé sűrítményeket, italösszetevőket, természetes aromákat és gyümölcsborokat gyárt. Az összesen 900 embert foglalkoztató vállalat csoport székhelye Alsó-Ausztriában található, Kröllendorfban.

Európában és Kínában összesen 15 üzemmel rendelkeznek, ebből hazánkban öt telephelyen várják a gyümölcsöket. Itthon az alma, a meggy és a bodza mellett a sárgarépa feldolgozását végzik. Mint Veress Zsolt, a Sárgarépa Projekt vezetője elmondta, a program az elmúlt évben kezdődött, s Érsekhalmán évente mintegy 30 ezer tonnányi gyökeret szeretnének az üzembe szállítani.

Veress Zsolt: Öntözés nélkül nem lehet sárgarépát termeszteni
Fotó: viniczai

Magyarországon a sárgarépa termesztése az utóbbi időben háttérbe szorult, jelenleg mintegy 1500 hektár között van a vetésterülete.

A cég tervei szerint a mintegy ötmillió eurós beruházssal tavaly ősszel elkészült érsekhalmi üzem 2019-ben mintegy 310 hektárral fogja megemelni a termő területet, amihez kiváló fajtákat ajánlanak.

Terveik szerint a jövőben színes répák, cékla termesztésére is lesz igényük, illetve kisebb mennyiségben bio sárgarépa feldolgozására.

Korszerű üzem várja a répát Érsekhalmán
Fotó: viniczai

A projekt részeként szakembereik folyamatos kapcsolatban állnak a termelővel, s igyekeznek a közös munkát mindkét fél megelégedésére végezni. Számos termesztési technológiát próbáltak ki 2013-2017 között, amely alapján a sárgarépa vetését a lehető legkorábban ajánlják végrehajtani, a betakarítását pedig augusztustól november közepéig, a feldolgozói kapacitás függvényében ütemezik.

A vizsgálati munka során kiderült, hogy a 2-3 soros bakhátas termesztés jelent optimális megoldást. Égövünkön ezeknek a fajtáknak, illetve a hibridnek, a magas nitrát tartalom elkerülése érdekében alacsony nitrogén-utánpótlással dolgoznak. A nitrát tartalom mellett a béta-karotin és a Brix-fok is fontos beltartalmi mutató. A nitrátfelhalmozódás elkerülését segíti a lombozat zölden- és egészségesen tartása. Emellett fontos a gyommentesség és a vetésváltás, illetve az esetleges gyökérfonálféreg-fertőzöttség pontos nyomon követése.

Fotó: viniczai

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Türelmes kertész paprikája

A fogyasztók éhesek az újra, és ez a paprikapiacon is tükröződik, fokozatosan növekszik a piros bogyók kereslete. A kaliforniai és a kápia típus mellett mind nagyobb az érdeklődés a sokoldalúan felhasználható Dulce Italiano paprikák iránti is. Ezt is termesztik már hazánkban is, egyebek közt a Gráciakert kertészetben. A termést pedig zömmel márkázva, egyedi csomagolásban értékesítik.

Az oltás a konzervuborka termésbiztonságát is egyértelműen fokozza

Elsősorban a Heves megyei Csány térségében termesztenek fóliasátrakban konzervuborkát. A zömmel fűtetlen berendezésekből a 10-12 centiméter hosszú, úgynevezett kovászolni való uborkával látják el a frisspiacot, valamint a vecsési savanyítókat. A tavaszi hűvös időjárás kedvezőtlen hatása a védett termesztésben is érzékelhető volt, az oltott növényeket azonban kevésbé viselte meg.

A precíz munka pénzben is megtérül

„Hektáronként akár 10-30 ezer forint profit különbség is elérhető a hagyományos és a precíziós gazdálkodás között”- hangzott el a Magtár Kft. és a az Agro Aim Hungária Kft. által Szolnokon szervezett első közös konferencián. Az előadók által legtöbbet hangoztatott kulcsszavak a tudatosabb gazdálkodás, a tervezhetőség, a hatékonyság növelése, és legfőképp a profit voltak.

Átadták Kárpát-medence legnagyobb sárgarépa-feldolgozó üzemét

Május végén átadták rendeltetésének a muzslyai Császárkert Kft. új üzemrészlegét, amelyben helyet kapott egy nagy kapacitású sárgarépa-feldolgozó vonal. Ekkora répafeldolgozó-kapacitás a környező országokban sehol nincs.

Lisztharmatrezisztens paprikaállomány

A szegedi Flóratom Kft. szentmihályi kertészetében több évtizede hajtatnak paprikát, ami az áttelelő technológiából, a termálvizes fűtésből adódóan, valamint a téli, kora tavaszi jó árak miatt jövedelmező. Ugyanakkor a termesztőberendezés, a termesztésmód jellegéből és a szélsőségessé vált időjárásból eredően keresik azokat a fajtákat, megoldásokat, amelyekkel növelhetnék a jelenlegi bevételeket és nyereséget.

Lesz mit enni 2050-ben?

Egyes becslések azt mutatják, hogy 2050-re a globális populáció elérheti a tíz milliárd főt. A folyamatos népességnövekedés miatt a mezőgazdaság példátlan kihívással néz szembe, de még nem késő változtatni.

A szívünk látja kárát, ha nem fogyasztunk elég gyümölcsöt és zöldséget

Évente milliók halálát okozhatják a világon olyan szív- és érrendszeri betegségek, amelyek hátterében a zöldségek és gyümölcsök nem elengedő bevitele állhat.

Drága lesz az avokádó

Évenként akár hárommilliárd dollárral is többet fizethetnek az amerikai fogyasztók az avokádóért, a paradicsomért, a mangóért és több más zöldségért, gyümölcsért, ha elnökük, Donald Trump valóra váltja a bejelentett vámemelési elképzelését Mexikóval szemben, figyelmeztet az Amerikai Frisstermék Szövetség.

A frissárut nehéz ellenőrizni

A zöldség-gyümölcs forgalmazó termelői szervezetek mindent megtesznek azért, hogy teljesen biztonságos árut szállítsanak hazai és külföldi vevőiknek. Ennek érdekében minőségbiztosítási és élelmiszer-biztonsági rendszereket működtetnek. Ám az általános előírások egy része nehezen értelmezhető a napok alatt a fogyasztóhoz kerülő termények esetében, mondja Juhos Csaba, a Fresh Fruit Tész elnöke.

Megkezdődött „áttelelő” vöröshagyma betakarítása

Országszerte megkezdődött a júniustól jellemzően augusztusig termő „áttelelő” vöröshagyma betakarítása. Már januárban elfogyott a tavalyi magyar hagyma, a következő hónapokban a hazai áru újra megjelenik a piacokon, üzletekben.