Back to top

Emu: így is, úgy is szerethető

Targuba Miklós egy egész csomag szeletelt kenyérrel érkezett az emuk „birodalmához”, és a madarak szemmel láthatóan örültek a fotózás miatti plusz élelemnek: valósággal megrohamozták a gazdájukat.

– Inkább ne menjünk be hozzájuk. Nem mintha vadak lennének és félnünk kellene, de a hirtelen mozdulatokra általában nem jól reagálnak, a csillogó dolgokat pedig kissé erőszakosan próbálják megszerezni – mondta a zala­szent­lászlói gazda, aki egyébként rögtön hozzátette, hogy az emu így is, úgy is nagyon szerethető madár.

Targuba Miklós: terveink között szerepel, hogy mangalica–emu kolbászt töltsünk
Targuba Miklós: terveink között szerepel, hogy mangalica–emu kolbászt töltsünk
De miként kerültek négy évvel ezelőtt a kis településre, egészen pontosan a háztájiba az Ausztráliából származó emuk?

– Az egyik lányom és a barátja valami különleges dolgot szerettek volna a háztájiban, de végül én dobtam fel, hogy legyen strucc vagy emu. Végül az utóbbi mellett döntöttünk, elsősorban azért, mert nem annyira vad állatról van szó, ki lehet vele jönni – idézte fel a kezdeteket Targuba Miklós őstermelő. – Bíztunk benne, hogy ha nem is a hús, de a tojások miatt plusz jövedelemre tehetünk szert. A terveket tettek követték: utánanéztünk az emukkal kapcsolatos ismereteknek, annak, hogy a madarat hol lehet beszerezni és hogyan kell tartani. Gyorsan rájöttünk, hogy saját tapasztalatokból tanulhatunk a legtöbbet. Tény: egy tenyésztőtől megvásároltuk az első emuinkat.

Mit is kell tudni az emuról? Az emu a világ második legnagyobb madara. Magassága 150–190 centiméter, súlya 30–60 kilogramm. A tojók valamivel nagyobbak és sötétebbek a hímeknél. Három ujjban végződő, igen erőteljes lábainak és medenceizmainak kö­­szönhetően 50 km/h sebességgel is tud futni. Szárnyuk csonk, mindössze húsz centiméter hosszú. Érdekesség, hogy párzási időszakban jellegzetes, messzire elhangzó „doboló” hangot hallatnak, amit a hosszú, felfújt légzacskójuk erősít fel. Mély hívóhangjuk akár két kilométerre is elhallatszik, és emellett röfögni és sziszegni is tudnak.

– Érdekesség az is – ezt már tapasztalatból mondom –, hogy csak télen tojnak – folytatta a gazda. – Ezzel nem volna semmi gond – kivéve, ha valaki elfelejti összeszedni a tojásokat. Akkor azoknak egy-két órán belül végük lesz, a nagy hidegben megfagynak.

Az első évben voltak gondjaink. Először is vártuk, hogy tojjanak, naponta többször is néztük, hogy van-e már eredmény. Nem volt. Felhívtuk a tenyésztőt, akitől megtudtuk, hogy az emu kétéves korában lesz ivarérett, akkortól van tojása is. Mit tehettünk: vártunk, tovább etettük őket. Azért ez, valljuk be, nem túl megerőltető, hiszen naponta kétszer kapnak a darált búza, kukorica, árpa és zab keverékéből. Arra figyelni kell, hogy a táp ne legyen túl daraszerű, mert azt nem szeretik, a túl nagy darabokat viszont nem tudják megemészteni.

A gazdaságban jelenleg huszonkét emu található
A gazdaságban jelenleg huszonkét emu található

A tojásokra visszatérve: a második télen húsz tojásra tettünk szert. Ezzel kapcsolatban ismét akadtak kérdések, hiszen hét ivarérett madarunk volt, amik közül csak kettő volt tojó.

Kiderült, hogy a tojókat és a kakasokat egyszerűen nem lehet megkülönböztetni egymástól, annyira egyformák. Leginkább akkor derül ki, hogy melyik a kakas, amikor már a tojáson ül.

De erről egy picit később! Szóval, húsz tojásunk volt az első télen, de soha nem ettünk belőle, pedig a nejem állandóan piszkált, hogy miért nem törünk fel egyet legalább kíváncsiságból. De én nem akartam – meg nem is tudtunk volna, mert szinte rögtön elvitték őket. Került belőlük Ausztriába, Horvátországba, és természetesen hazai vásárlók is akadtak. Aztán eljött a harmadik tél, amikor már harminc-negyven tojást kaptunk az emuktól. Ez volt az első év, hogy megkóstoltuk. Pechemre, vagy inkább nejem szerencséjére egyszer sütés közepette elfogyott otthon a tyúktojás, és mondta, hogy törjünk fel egyet.

Feltörésről hallani sem akartam, hiszen maga az ép tojáshéj is nagyon keresett, inkább a kifújása mellett döntöttem.

A vastagabb fúróval másodjára sikerült is. Csak fújtam, fújtam a szívószállal, és csodálkoztam, hogy milyen rengeteg anyag jön a belsejéből. A nejem annyit sütött belőle, hogy aznap és másnap is jócskán falatozhattuk. A ki­fejlett állat tojásának „bel­tartalma” nyolc-tíz tyúktojásénak felel meg. Az elején természetesen kevesebb. Mindenesetre, örömmel állapítottuk meg, hogy milyen finom az emutojás, nem kellett csalódtunk az ízében. Egy normál emutojás amúgy 3,5–6 ezer forintot kóstál. Keresik, nagyon kedvelt, bár túl sok nincs belőle. Egy madár négy-öt naponként tojik egyet.

Az emu tojása nyolc-tíz tyúktojásnak felel meg
Az emu tojása nyolc-tíz tyúktojásnak felel meg
Targuba Miklósék az emu húsának megkóstolásával is sokat vártak, pedig mint megtudták, ízletes, egészséges húsa van, és bizony van miből harapni.

A futómadarak jellemzője, hogy nincs mellhúsuk, a szárnymozgató izmok elsatnyultak. A combjuk viszont annál nagyobb.

Egy 40 kilós emuból 10 kiló színhús jön ki. Annak a nagy része a comb. Az emunak kiváló – a szárnyasok körében egyedülálló mó­­don – vörös húsa van. Antibiotikumot nem kapnak, így a húsuk nagyon egészséges. Nincsen benne zsírszövet, így hamar elkészül, steakhúsként vagy levesként is.

– Sajnos az emuhúsból úgy ettünk, hogy két esztendeje egy ónos esőtől korcsolyapályává változott a gyümölcsös. Az egyik szegény madárkám szaladt, nem tudott megállni, lába közé kapta az egyik fát, és eltört a keresztcsontja. Kényszervágás volt. Sajnos ugyanakkor még egy ilyen eset történt, így fel kellett dolgozni a húsukat. Főztünk, kóstoltunk, ismerősöknek is adtunk a húsból. Az ízek és egyéb jellemzők tekintetben – a tojáshoz hasonlóan – a hús sem volt csalódás, sőt!

A családi gazdaság jelenleg huszonkét emut tart. Targuba Miklós azt mondja, a hangsúlyt továbbra is a tojásra szeretnék fektetni, de már egy igazi különlegességben is gondolkoznak.

– Akkor jöjjön az érdekesség, amit már említettem: amint a tojó leszáll a tojásról, a hím rögtön ráül, és addig étlen-szomjan marad, nem is mozdul, amíg a kis emu ki nem kel belőle. Ezt ugye nem mindig lehet hagyni, a szaporulatot kézben kell tartani.

Minta alapján készítettem egy gipsztojást, amit kicserélek az igazival. Működik a dolog, mert annyira élethű lett, hogy egyszer a róka elvitte a hamis tojást.

Nem volt szerencséje, de csak a második szomszéd területén jött rá, hogy tévedett. Ott is hagyta. A tervek: szeretnénk a tojók és a hímek arányán változtatni, az előbbiek javára. Utóbbiak közül többet feldolgoznánk. Van egy ismerős gazda, aki mangalicákat tart. Vele közösen azt tervezzük, hogy mangalica-emu kolbászt töltünk. És persze marad füstölt sonkának való is.

A gazda azt mondja, látta és tapasztalta, hogy az emunak nemcsak a tojását és a húsát, hanem minden porcikáját feldolgozzák, a zsírjától a bőrén át a tolláig. Keresik is a madarat, hazánkban és külföldön egyaránt. Ha Magyarországon nem is annyira, Nyugat-Európában – a többi között Angliában – egyre népszerűbbek az „emutermékek”. A leginkább keresett emuportéka egyértelműen a tojás, ami egyébként csak egyetlen dologban különbözik a tyúktojástól. Miben? Abban, hogy nem lehet belőle tükörtojást készíteni – már csak azért sem, mert egy átlagos háztartásban nincs akkora serpenyő vagy tányér, amiben elférne.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2018/44 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

Emelkednek a sertésárak Németországban

A sertéshús ára 5 € centtel (20,5 Ft-tal) emelkedett, melynek oka, hogy a növekvő kereslet nagyon kis kínálattal találkozik. A szakértők szerint ez valószínűleg nem sokat fog változni a következő hetekben.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

A gyűlölt íbisz mégis hasznot hoz

Ausztrália egyik őshonos madara, az malukui íbisz, nem túl népszerű a lakosok körében. Sokan csak "kuka-tyúknak" hívják, mivel előszeretettel túrja fel a szemeteseket élelem után kutatva, de akár az emberek kezéből is kikapja az ennivalót. Nem csoda hát, ha népszerűtlen madárnak számít hazájában.

Többet keres a Youtubeon az angol gazda, mint a teheneivel

Az állattenyésztéssel foglalkozó gazda 2018 óta készít tartalmakat a videómegosztó portálra, és mára többet bevételt hoz ez, mint a gazdasága.

13 étel, amely segít a veséknek eltávolítani a méreganyagokat

Gondoljunk a vesénkre úgy, mint egy szűrőre, amely megszabadítja a szervezetet mindattól, amit nem akarunk, hogy ott maradjon. Ez a két, bab alakú szerv gondoskodik a vér szűréséről, mely során eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, miközben kordában tartja a kálium- és a nátriumszintet. Emellett hormonokat is termel, amik segítenek szabályozni a vérnyomás és a csontok erősségét.

Rekord pusztítást végzett Amerikában a madárinfluenza – több mint 50 millió baromfit vágtak le

A madárinfluenza idén 50,54 millió madarat pusztított el az Egyesült Államokban, ezzel az ország történetének leghalálosabb járványa söpört végig az országon- derült ki az amerikai mezőgazdasági minisztérium csütörtökön közzétett adataiból.

Az „aranyhomok” összetéveszthetetlen zamata

Kecskemét modern megyei jogú város, mely egyes részeiben megtartotta mezővárosi jellegét. E nagy múltú település keleti szegletében, a belvároshoz és a városi körgyűrűhöz egyaránt közel, egy csöndes utcában található a KEFAG Zrt. Juniperus Park Hotele. A megszálló vendégeket madárcsicsergéssel fűszerezett nyugodt környezet és svédasztalos reggeli vagy félpanziós ellátás várja.

Minden 12. spanyolországi malac dán

A dán malacok rendkívül népszerűek mind a német, mind a lengyel sertéskereskedők körében. Most az új adatok azt mutatják, hogy Spanyolországból is nő az érdeklődés.

Újabb ASP-járvány egy romániai sertéstelepen

Közép- és Kelet-Európa 12 országa jelentett új eseteket az elmúlt időszakban, így úgy tűnik, hogy a vaddisznóállományokban nem sikerült még megoldani az afrikai sertéspestis-helyzetet. Novemberben Románia állategészségügyi hatósága újabb afrikai sertéspestis járványkitörést regisztrált egy kereskedelmi farmon.