Back to top

11 élelmiszer, amit ne tartsunk hűtőben!

Egyes élelmiszereket tilos hűtőben tárolni, mivel ízük és állaguk romlik általa, sőt bizonyos esetekben az egészségre is ártalmassá válnak. Vegyük sorra azt a tizenegy élelmiszert, amit nem célszerű betenni a hűtőbe!

Banán

Amikor banánt vásárolunk, célszerű várni néhány napot, mielőtt betesszük a hűtőbe. A banán trópusi éghajlatról származó gyümölcs, ezért nem képes természetes módon védekezni a hideg ellen. Ha a még zöld banánt azonnal hűtőbe tesszük, nem fog megérni, hanem feketévé és puhává válik, mivel enzimjei lebontják a tápanyagokat. A már érett banánt viszont nyugodtan tárolhatjuk hűtőben.

Paradicsom

Akik szeretik a friss cseresznyét, szilvát, paradicsomot, azt gondolhatják, hogy frissentartásuk módja az, ha hűtőbe teszik őket. De valóban így van? Harold McGee, az On Food and Cooking című könyv szerzője szerint ha a paradicsomot hűtőbe tesszük, károsodik a belső szerkezete, ezáltal megváltozik az íze és a textúrája. Ha nem akarjuk, hogy a paradicsom vízízűvé váljon, hagyjuk a konyhapulton, és akár több napig is megőrzi finom ízét.

Kenyér

A kenyeret nem szabad a hűtőben tárolni, mert hamar megszárad és ehetetlenné válik. Tároljuk száraz, hűvös helyen, kenyértartó dobozban vagy zsákban.

Dinnye

A dinnyét csak akkor érdemes hűtőbe tenni, amikor már felvágtuk. Ilyenkor célszerű a hűtő kevésbé hűvös részén tárolni, mivel a 6-7 Celsius-fok alatti hőmérséklet már károsíthatja a dinnye húsát.

Burgonya

A burgonya az az élelmiszer, amit soha nem szabad hűtőbe tenni, mert ennek veszélyes következményei lehetnek – hívja fel a figyelmet a Foods Standards Agency. Ha a burgonyát a hűtőben tartjuk, a benne lévő keményítő cukorrá alakul. Később a sütés alkalmával ezek a cukrok az aszparagin aminosavval kombinálva kémiai akrilamidot eredményeznek, amely nagyon veszélyes.

Sütemény

Ha süteményünk gyorsan romló krémet tartalmaz, természetesen hűtőben kell tartani. Amennyiben viszont nem, úgy érdemes légmentesen záródó süteményes dobozban tárolni, így sokáig megőrzi finom ízét.

Kávé

Ha valakinek az a szokása, hogy a hűtőben tárolja a kávétartó dobozát, célszerű mihamarabb leszoknia erről. Ugyanis a kávé átveszi a körülötte lévő ételek szagát – és ki szeretne ételszagú kávét inni? Tartsuk inkább légmentesen záródó dobozban, távol a hűtőtől.

Méz

A méz nem romlik meg, miért is tartanánk hűtőben? Ezenkívül az alacsony hőmérséklet hatására a méz kristályosodni kezd és hamarosan egy nagydarab cukorgolyóvá válik.

Hagyma és fokhagyma

A hagymát száraz, jól szellőző és sötét helyen kell tárolni, különben hamar csírázni kezd. Nem célszerű tehát hűtőbe tenni – azért sem, mert a szagát átveszi a többi étel.

Avokádó

Az alacsony hőmérséklet akadályozza az érési folyamatot, ezért az avokádót nem tanácsos a hűtőben tartani. Tartsuk inkább nyitott szájú barna zsákban, amíg megérik.

Forrás: 
www.bristolpost.co.uk/

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

A Nutella legyőzte a Facebook-ot

Jelenleg úgy néz ki, hogy a világszerte népszerű édességgel, a Nutellával többet lehet keresni, mint a Facebook-kal.

Emelkednek a sertésárak Németországban

A sertéshús ára 5 € centtel (20,5 Ft-tal) emelkedett, melynek oka, hogy a növekvő kereslet nagyon kis kínálattal találkozik. A szakértők szerint ez valószínűleg nem sokat fog változni a következő hetekben.

Komposztáljunk kávékapszulát

A Nestlé Nespresso kávéüzletága papír alapú, komposztálható kapszulákat dob piacra. Az élelmiszeripari óriás azt reméli, hogy a környezetkímélő megoldással új vásárlókat tud megszólítani.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Lengyelországban az ökológiai gazdálkodás területének növelése a cél

Henryk Kowalczyk miniszterelnök-helyettes, mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter tájékoztatása szerint, a minisztérium célja az ökológiai gazdálkodás területének és a bioélelmiszer-termelés volumenének növelése. Mint mondta az értékesítési szintjét is fokozni kell, hogy a fogyasztók könnyen hozzáférhessenek a biotermékekhez. Az EU Green Deal készteti Lengyelországot is ezekre a lépésekre.

Többet keres a Youtubeon az angol gazda, mint a teheneivel

Az állattenyésztéssel foglalkozó gazda 2018 óta készít tartalmakat a videómegosztó portálra, és mára többet bevételt hoz ez, mint a gazdasága.

13 étel, amely segít a veséknek eltávolítani a méreganyagokat

Gondoljunk a vesénkre úgy, mint egy szűrőre, amely megszabadítja a szervezetet mindattól, amit nem akarunk, hogy ott maradjon. Ez a két, bab alakú szerv gondoskodik a vér szűréséről, mely során eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, miközben kordában tartja a kálium- és a nátriumszintet. Emellett hormonokat is termel, amik segítenek szabályozni a vérnyomás és a csontok erősségét.

Magyarok Kenyere: minden magyar számára a nemzet egységét jelenti

Minden nehezítő körülmény ellenére az idén is több, mint 1000 tonna búzát adományozott 8 ezer Kárpát-medencei gazda a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében, hogy így fejezzék ki az együvé tartozás érzését, segítő szándékukat. Az adományokból 500 intézmény részesülhet. A Szomorban tartott november 25-ei adományozó ünnepségen részt vett Novák Katalin köztársasági elnök is.