Back to top

11 élelmiszer, amit ne tartsunk hűtőben!

Egyes élelmiszereket tilos hűtőben tárolni, mivel ízük és állaguk romlik általa, sőt bizonyos esetekben az egészségre is ártalmassá válnak. Vegyük sorra azt a tizenegy élelmiszert, amit nem célszerű betenni a hűtőbe!

Banán

Amikor banánt vásárolunk, célszerű várni néhány napot, mielőtt betesszük a hűtőbe. A banán trópusi éghajlatról származó gyümölcs, ezért nem képes természetes módon védekezni a hideg ellen. Ha a még zöld banánt azonnal hűtőbe tesszük, nem fog megérni, hanem feketévé és puhává válik, mivel enzimjei lebontják a tápanyagokat. A már érett banánt viszont nyugodtan tárolhatjuk hűtőben.

Paradicsom

Akik szeretik a friss cseresznyét, szilvát, paradicsomot, azt gondolhatják, hogy frissentartásuk módja az, ha hűtőbe teszik őket. De valóban így van? Harold McGee, az On Food and Cooking című könyv szerzője szerint ha a paradicsomot hűtőbe tesszük, károsodik a belső szerkezete, ezáltal megváltozik az íze és a textúrája. Ha nem akarjuk, hogy a paradicsom vízízűvé váljon, hagyjuk a konyhapulton, és akár több napig is megőrzi finom ízét.

Kenyér

A kenyeret nem szabad a hűtőben tárolni, mert hamar megszárad és ehetetlenné válik. Tároljuk száraz, hűvös helyen, kenyértartó dobozban vagy zsákban.

Dinnye

A dinnyét csak akkor érdemes hűtőbe tenni, amikor már felvágtuk. Ilyenkor célszerű a hűtő kevésbé hűvös részén tárolni, mivel a 6-7 Celsius-fok alatti hőmérséklet már károsíthatja a dinnye húsát.

Burgonya

A burgonya az az élelmiszer, amit soha nem szabad hűtőbe tenni, mert ennek veszélyes következményei lehetnek – hívja fel a figyelmet a Foods Standards Agency. Ha a burgonyát a hűtőben tartjuk, a benne lévő keményítő cukorrá alakul. Később a sütés alkalmával ezek a cukrok az aszparagin aminosavval kombinálva kémiai akrilamidot eredményeznek, amely nagyon veszélyes.

Sütemény

Ha süteményünk gyorsan romló krémet tartalmaz, természetesen hűtőben kell tartani. Amennyiben viszont nem, úgy érdemes légmentesen záródó süteményes dobozban tárolni, így sokáig megőrzi finom ízét.

Kávé

Ha valakinek az a szokása, hogy a hűtőben tárolja a kávétartó dobozát, célszerű mihamarabb leszoknia erről. Ugyanis a kávé átveszi a körülötte lévő ételek szagát – és ki szeretne ételszagú kávét inni? Tartsuk inkább légmentesen záródó dobozban, távol a hűtőtől.

Méz

A méz nem romlik meg, miért is tartanánk hűtőben? Ezenkívül az alacsony hőmérséklet hatására a méz kristályosodni kezd és hamarosan egy nagydarab cukorgolyóvá válik.

Hagyma és fokhagyma

A hagymát száraz, jól szellőző és sötét helyen kell tárolni, különben hamar csírázni kezd. Nem célszerű tehát hűtőbe tenni – azért sem, mert a szagát átveszi a többi étel.

Avokádó

Az alacsony hőmérséklet akadályozza az érési folyamatot, ezért az avokádót nem tanácsos a hűtőben tartani. Tartsuk inkább nyitott szájú barna zsákban, amíg megérik.

Forrás: 
www.bristolpost.co.uk/

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Meggypiaci latolgatás

Az idén az első termésbecslés szerint 30-40 százalékkal kevesebb meggy terem nálunk, mint tavaly. A tavaszi fagyok még virágzás előtt érték a kerteket, de a hideg károsította a termőt, sok virág nem tudott megtermékenyülni emiatt. A virágzás alatt nagy volt a szárazság és kevés méh járt a gyümölcsösökben, ami tovább rontotta a megporzást.

Válságossá válhat a helyzet Afrikában - korábban érkezett a szárazság

A klímaváltozással együtt járó szárazság nyomán egyre nagyobb hiánnyal és egyre magasabb élelmiszerárakkal kell számolni, de még nincs késő ahhoz, hogy ezeken a kilátásokon egyénenként is változtassunk.

Növényvédelmi előrejelzés – Támadnak a poloskák

Nagy kárt tesz a cseresznyében és a meggyben a monília, a késői érésű fajták még menthetők, de nagy a kihívás. Az almamoly egyelőre gyérebben rajzik, viszont van vértetű, varasodás és lisztharmat, sőt tűzelhalás is. A meleg időben általános támadásba lendültek a poloskák, most főleg a bogyósgyümölcsökön látni belőlük sokat. A virágzó szőlőt is számos betegség ellen kell védeni.

Levéltetvek a kajszibarackfákon

Az időjárás melegedésével a levéltetvek is megjelentek a gyümölcsfákon. A kajsziban a levéltetvek közül a valódi levéltetvek családjába tartozó zöld őszibarack-levéltetű és a hamvas őszibarack-levéltetű esetenkénti előfordulására számíthatunk, de ellenük általában nincs szükség külön védekezésre.

Európára is kihat a marokkói szamóca helyzet

Marokkóban a szamócaföldeken a kedvezőtlen időjárási körülmények akadályozták a virágok és a gyümölcsök fejlődését, ami kihatott a mennyiségre és a minőségre is.

Duplájára is nőhet a meggy ára

A meggy ára a tavalyinak a duplájára is nőhet idén a tavaszi aszályok és a nagy hőmérséklet-ingadozások miatt - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

Türelmes kertész paprikája

A fogyasztók éhesek az újra, és ez a paprikapiacon is tükröződik, fokozatosan növekszik a piros bogyók kereslete. A kaliforniai és a kápia típus mellett mind nagyobb az érdeklődés a sokoldalúan felhasználható Dulce Italiano paprikák iránti is. Ezt is termesztik már hazánkban is, egyebek közt a Gráciakert kertészetben. A termést pedig zömmel márkázva, egyedi csomagolásban értékesítik.

Hazánkban is gyorsan fejlődik a biotermesztés

A csengeri Szatmári-Ízek Kft. 7000 tonna almájának a harmada biotermesztésű, amit frissen és földolgozva is forgalmaznak. A termelői szervezet vezetője, Gulácsi Mihály szerint a bióban van a jövő, ezért is rendeztek már harmadszor szakmai tanácskozást és bemutatót.

A vásárlók többsége nem érti, mi szerepel az élelmiszerek címkéjén

A vásárlók közel fele megnézi az élelmiszerek címkéjét, de teljes mértékben alig egytizedük érti meg az ott feltüntetett információkat - derült ki a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) friss kutatásából.